Wednesday, 30 September, 2020

Εύκολο μενού για το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου

Εύκολο μενού για το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου

Πράσινη ανάμεικτη σαλάτα

Υλικά:

Για τη σαλάτα

1 μεγάλο μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, ψιλοκομμένο

2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τρυφερές κορυφές από φρέσκο σπανάκι, χονδροκομμένο

1-2 ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο

2 κουτ σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά

Για τη βινεγκρέτ

1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας

1 μήλο, τριμμένο στον τρίφτη

χυμός από 1 λεμόνι

2 κουτ. σούπας πετιμέζι(ενναλακτικά 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι, 1 κ.σ. μέλι)

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύω με τα χέρια το μαρούλι, το σπανάκι, τα ραπανάκια, το καρότο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τη μουστάρδα, το μήλο, το πετιμέζι και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάω καλά με ένα πιρούνι. Σταδιακά ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια λεία σάλτσα. Νοστιμίζω με αλατοπίπερο.

Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, σκορπίζω από πάνω τα κουκουνάρια, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

salata-marouli-laxano-megali-polaroid

Κυρίως πιάτο

Σπαγγέτι με σάλτσα μανιταριών

Υλικά:

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6

300 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια

300 γρ. μανιτάρια πλευρότους

50 ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)

2 κουτ. σούπας γάλα, ανακατεμένo με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι

½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί για μακαρόνια, της αρεσκείας μας (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα κ.ά.)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζω και κρατάω κατά μέρος 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους.

Καθαρίζω τα μανιτάρια με ένα καθαρό, νοτισμένο πανάκι. Κόβω τα μεγάλα άσπρα μανιτάρια στη μέση και τα πλευρότους σε μέτρια κομμάτια.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα μανιτάρια (λευκά και πλευρότους ανακατεμένα) μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν να ροδίσουν. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αρωματίζω με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.

Προσθέτω το μαϊντανό και τα στραγγισμένα ζυμαρικά, μαζί με το νερό τους που κράτησα κατά μέρος. Ρίχνω το μείγμα γάλακτος-γιαουρτιού, βάζω ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύω για άλλα 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Σερβίρω αμέσως και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τυρί.

spaghetiMushroom

Επιδόρπιο

 Φοντυ Σοκολάτα-Φράουλα

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα

50 γρ. κρέμα γάλακτος

φράουλες ή ότι άλλο φρούτο θέλουμε

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φρούτα που θα συνοδεύσουν τη σοκολάτα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος (για να διατηρήσει περισσότερο τη θερμοκρασία του).

Σερβίρουμε!

Tips

Με τα υλικά μπορείτε να παίξετε κατά βούληση. Βάλτε μισή κουβερτούρα και μισή σοκολάτα γάλακτος αν θέλετε.

Κρατήστε τα κοτσανάκια από τις φράουλες. Έτσι μπορείτε να τις κρατάτε από κει και να τις βουτάτε στη σοκολάτα.

Μπορείτε να βουτάτε τα φρούτα κρατώντας τα με το χέρι ή με ένα μακρύ πηρουνάκι, ή ακόμα και με καλαμάκι για σουβλάκι.

sokolata-fraoules

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου