Thursday, 28 March, 2024

Φωτιά οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ για δικαιώματα ενισχύσεων ως το 2020

Φωτιά οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ για δικαιώματα ενισχύσεων ως το 2020

Κοµβικής σηµασίας για την κατοχύρωση των παλιών και την ενεργοποίηση νέων δικαιωµάτων επί κοινοτικών ενισχύσεων (ενιαία, εξισωτική κ.λπ.), είναι η φετινή δήλωση ΟΣ∆Ε, η υποβολή της οποίας ηλεκτρονικά ξεκινά τελικά 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ειδικό τετρασέλιδο φάκελο της εφημερίδας Agrenda.

Ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τα εκτάρια, ενώ η αξία τους θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση αν χρειαστεί.Ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τα εκτάρια, ενώ η αξία τους θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση αν χρειαστεί.
Οι καλλιέργειες που θα δηλωθούν στο ΟΣ∆Ε του 2015 θα δώσουν στους αγρότες τα δικαιώµατα που θα τους ακολουθούν µέχρι το 2020, για αυτό καλό θα είναι οι παραγωγοί να δηλώσουν τις εκτάσεις προς επιδότηση, που δεν δήλωναν µέχρι τώρα. Τα νέα δικαιώµατα για την περίοδο 2015-2020 θα µοιραστούν εφάπαξ κι εφόσον ενεργοποιούνται θα ισχύσουν σε όλη την προγραµµατική περίοδο.

Ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τον αριθµό των εκταρίων, ενώ η αξία τους θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση όπου χρειάζεται. Τα δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος που θα αρχίσουν να δίνονται µε τα κριτήρια που θα οριστούν από φέτος θα έχουν εξαρχής και σταθερή την αξία του δικαιώµατος της περιφέρειας.

Μάλιστα, σύµφωνα µε όσα έχει αναφέρει µέχρι τώρα ο Γενικός Γραµµατέας ∆. Μελάς, ο υπολογισµός του ύψους της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ θα προκύπτει από το ύψος των δικαιωµάτων του 2014 µείον το 15%. Επίσης, αυτοί που λαµβάνουν υψηλές επιδοτήσεις θα χάσουν µέρος αυτών (µέγιστη απώλεια 30%), ώστε να προσεγγίσουν το µέσο όρο της περιφέρειας στην οποία εντάσσονται (250 ευρώ/εκτάριο στους βοσκοτόπους, 420 ευρώ/εκτάριο στις αρόσιµες και 500 ευρώ/εκτάριο στις δενδρώδεις), ενώ όσοι παίρνουν χαµηλές θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο για να πιάσουν κι αυτοί το µέσο όρο, τουλάχιστον στο 60% της µέσης αξίας της περιφέρειάς τους, ως το 2019.

Κάποιοι µάλιστα επιµένουν ότι αντίθετα µε τη ρητορική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, η εφάπαξ αναγνώριση των νέων δικαιωµάτων, δηλαδή το γεγονός ότι το σύστηµα δεν γίνεται δυναµικό (ό,τι καλλιεργείς αναγνωρίζεται και τεκµηριώνει δικαιώµατα), πάει πολύ πίσω τα πράγµατα.

Αυτό, σε συνδυασµό µε την αξιοποίηση της προστατευτικής δικλίδας 60%-30% (σύγκλιση) των ελληνικών αρχών, οδηγεί σε δραµατικούς περιορισµούς της «κινητικότητας» του συστήµατος και σε πραγµατική δικαίωση των αγροτών του καναπέ, ενώ στερεί κάθε δυνατότητα προγραµµατισµού σοβαρών επενδύσεων από τους φιλόδοξους νέους. Για να υπολογίσει δε κάποιος την αρχική µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων του το 2015, πρέπει να ανατρέξει στην περσινή αίτηση ΟΣ∆Ε στη στήλη συνολική αξία δικαιωµάτων, η οποία είναι µειωµένη από το 2013 περίπου 8,3%. Αυτό το ποσό, αν µειωθεί κατά 15% δίνει τη νέα αξία για φέτος.

Πηγή: agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου