Friday, 29 March, 2024

Άρθρο: Η επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στη Νέα Γενιά

Άρθρο του Χρήστου Αποστόλου* σχετικά με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο “Η Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά” από το πρόγραμμα ENSURE και EUROPEAN NETWORK FOR THE COHESION AND SOLIDARITY IN RURAL AREAS που φιλοξένησε άτομα από όλη την Ευρώπη.
Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου, η νέα γενιά δυσκολεύεται να κατανοήσει πως η σωστή διαχείριση του φυσικού πλούτου αποτελεί σημαντικό μέλημα για όλη την ανθρωπότητα. Αρκετές φορές, πιστεύοντας ή μη, αυτό το πρόβλημα προκαλείται από την λάθος ενημέρωση των νέων. Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν αργεί να τους πολιορκήσει, σε τέτοιο επίπεδο που πια νοιάζονται μόνο για το πως μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην και όχι για το πώς μπορούν να προσφέρουν στη ζωή με νέες προοπτικές μέσω του Γεωπονικού κλάδου στον αγροτικό τομέα. Παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται ενημερώσεις με σκοπό την παρακίνηση των νέων προς τις Γεωπονικές Επιστήμες.


Μια από αυτές, ήταν και η ημερίδα με τίτλο, Η Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 9:00 στοΚεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή Φυτόκου (Ν. Ιωνίας Μαγνησίας). Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των συνεργατών του έργου EUROPEAN NETWORK FOR THE COHESION AND SOLIDARITY IN RURAL AREAS στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος με υπεύθυνο τον Δρ. Νικόλαο Κατσούλα, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου. Στην ημερίδα παρευρεθήκαν εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί που κατάφεραν να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους που μπορεί να παρακινήσουν την νέα γενιά για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη θεμάτων για καινοτόμα συστήματα, που θα τροφοδοτήσουν τους νέους Γεωπόνους με γνώσεις, για να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Επωφελημένοι βρέθηκαν και οι νέοι γεωργοί καθώς αναπτύχθηκαν θέματα για καινοτόμα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά μέσα που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα ο Κύριος Θάνος Θεοδώρου, Αναπληρωτής Δήμαρχος Χωροταξίας, ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία για την επιστημονική διάσκεψη σχετικά με την περιοχή του Βόλου. Έπειτα συνέχισε η ομιλία του Επίτιμου Καθηγητή, Κωνσταντίνου Κίττα, με θέμα την χρήση των θερμοκηπίων ως εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και του Καθηγητή Γεώργιου Νάνου, με θέμα τα καινοτόμα συστήματα δενδροκαλλιεργειών.Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Καθηγητή, Νικόλαου Κατσούλα, με θέμα την πράσινη ανάπτυξη μέσω της κεφαλαιοποίησης στα καινοτόμα Θερμοκήπια. Τέλος, η ημερίδα έκλεισε με δύο ομιλίες, του Επίκουρου Καθηγητή Γεώργιου Βλότζου, με θέμα την διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στην αγορά εργασίας και του Κυρίου Γεώργιου Δημόκα, Διευθυντή της AFC, με θέμα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία σε νέους γεωργούς.
Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι στην ημερίδα παρευρέθηκαν συμμετέχοντες από 13 διεθνείς χώρες όπως την Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία και άλλες. Στο τέλος οι συμμετέχοντες είχαν χρόνο για να μοιραστούν και να συζητήσουν τις γνώμες τους σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη.
*Αποστόλου Χρήστος, Φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Βόλου στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου