Friday, 29 March, 2024

Έλληνες εργάτες από όμορους Νομούς στα χωράφια των Γαλατάδων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντική ήταν η συμμετοχή των αγροτών στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στους Γαλατάδες Πέλλας.

Από το πρωί της Παρασκευής, 15 Μαΐου, οι πρώτοι 50 εργάτες γης, Έλληνες από όμορους νομούς, θα πλαισιώσουν το εργατικό δυναμικό, όπως γίνεται σταδιακά και σε άλλους Νομούς  και δήμους. 

 Στα χωράφια της Ημαθίας πλέον, σχεδόν μόνον Έλληνες μαζεύουν τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα, αν και τα προηγούμενα χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως του 90% των εργατών που απασχολούνταν στη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, προέρχονταν από την Αλβανία, Πομάκοι, κλπ.
Αυτό ανετράπη τη φετινή χρονιά, έπειτα από το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή, αφού έκλεισαν τα σύνορα με την Αλβανία λόγω του ιού και η μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τη γειτονική χώρα είναι ανέφικτη.
Σε δηλώσεις του επί του θέματος ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέφερε ότι αρκετοί Έλληνες από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που εξέδωσαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας, αναζητώντας εργάτες στα χωράφια, τα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτός ο αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί 30 χρόνια»! Όπως ανέφερε: «Ήδη 120 άτομα, νέοι και μεγάλοι, που ζουν στον νομό Κοζάνης, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αγία Μαρίνα της Βέροιας και εργάζονται στα αραιώματα στις ροδακινιές, μια εργασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου».
Σημειώνεται, πάντως, ότι η προσέλευση Ελλήνων εργατών δεν ακυρώνει τα σχέδια για τον ερχομό εργατών από την Αλβανία, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών. Όσοι εργάτες έρθουν στην Ελλάδα θα υποβληθούν σε τεστ και θα τηρηθεί η 14ήμερη καραντίνα, για να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου