Friday, 14 May, 2021

Ανελέητα τα χτυπήματα της φύσης στη φετινή φρουτοπαραγωγή της Πέλλας

ΚΚΕ: Καταστροφικές ζημιές από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στα χωριά της Βεγορίτιδας στην Π.Ε.Πέλλας


Νέα χαλαζόπτωση παράλληλα με ισχυρή ανεμοθύελλα και έντονη βροχόπτωση έπληξε στις 14 Αυγούστου τα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Ξανθόγεια και Ζέρβη στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε.Πέλλας.
Το χαλάζι παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή σε Ροδάκινα και Μήλα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο με το ξερίζωμα δένδρων, γκρέμισμα φυτειών σε σχήμα «παλμέτας» και σε σταυλικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Η καταιγίδα στην περιοχή ήταν σφοδρότατη και προξένησε πλημμύρες σε σπίτια και αποθήκες, ζημιές στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, καθώς και σε μαγαζιά στην Άρνισσα.
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο κτύπημα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.
Επιπλέον με το 3ο Μνημόνιο, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, θα ενισχυθεί η άγρια φοροληστεία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Καλούνται να φορολογηθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και με αύξηση της προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 100% για κάθε επόμενο έτος. Φοροληστεία που θα ενταθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και αν δεν έχουν εισοδήματα οι αγρότες, με κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, με κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με αύξηση του αγροτικού ρεύματος, αλλά και του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%, με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που πάνω από 250.000 αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι, κλπ.
Οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί της Πέλλας, , όπως και συνολικά οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, δεν έχουν καμιά προστασία τους εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής ( αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
· Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα και Ζέρβη στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
· Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
· Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις;

Ανελέητα τα χτυπήματα της φύσης στη φετινή φρουτοπαραγωγή της Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου