Thursday, 28 March, 2024

Βαμβάκι: Τέλος οι ανοικτές τιμές και πριμ ποιότητας

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση η οποία βάζει τέλος στις ανοιχτές τιμές του βαμβακιού και από την άλλη δίνει πριμ στο ποιοτικό προϊόν

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό του την διοίκηση του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.
Από την πλευρά τους βαμβακοπαραγωγοί, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τόνισαν ότι είναι επιφυλακτικοί για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Και πρόσθεσαν: «Η ανάρτηση των τιμών ήδη γινόταν στα εκκοκκιστήρια. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στο εκκοκκιστήριο να αγοράζει με «τιμή ημέρας». Όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών για να κάνουν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα για να κάνουν την μεταφορά από το χωράφι στο εκκοκκιστήριο. Ουσιαστικά έγινε μια προεκλογική φιέστα χωρίς κάποια ουσία».
Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε ο κ. Κόκκαλης είναι:
1. Η τιμή πώλησης του προϊόντος κλείνεται με την παράδοση του βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο.
2. Για πρώτη φορά στα χρονικά θεσμοθετείται η πριμοδότηση του ποιοτικού προϊόντος. Η πιστοποίηση θα προσδιοριστεί από τους εκκοκκιστές και τους παραγωγούς με βάση την υγρασία αλλά και το μήκος της ίνας του βάμβακος. Είναι μια συμφωνία που θα γίνει μέσω της διεπαγγελματικής και θα ελέγχεται από την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με προσωπικό που θα ελέγχει με βάση αυτούς τους κανόνες την ποιότητα.
3. Ο αγρότης θα μπορεί να συμφωνήσει την τιμή πώληση του βαμβακιού εν όσο αυτό είναι ακόμη σε περίοδο καλλιέργειας. Αυτή είναι μια προαιρετική διαδικασία.
Μιλώντας για αυτή τη απόφαση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι «αλλάζουμε το τοπίο και την νοοτροπία της καλλιέργειας επιβραβεύοντας το ποιοτικό προϊόν. Αφήνουμε μεγάλη παρακαταθήκη για το βαμβάκι. Βάλαμε τους σωστούς που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους. Τελειώσαμε με τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου