Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ελαιόλαδο, μέλι και κρασί από Ελλάδα κέρδισαν τις εντυπώσεις στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (China International Import Expo – CIIE)

που πραγματοποιήθηκε, στις 5 – 10 Νοεμβρίου 2018, στη Σαγκάη και με την οποία επιχειρείται να σηματοδοτηθεί συμβολικά και ουσιαστικά το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής εσωτερικής αγοράς. Ο Έλληνας υπουργός, σε δηλώσεις του, περιέγραψε τη διάρθρωση του εθνικού περιπτέρου της Ελλάδας στη CIIE σε τρεις ενότητες (επενδύσεις, τουρισμός, γεωργία) και σημείωσε ότι αυτοί οι τομείς αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα. Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην Έκθεση. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης.
Την έκθεση, στην οποία συμμετείχαν 3.600 επιχειρήσεις από 172 χώρες, άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, παρουσία πολλών αρχηγών κυβερνήσεων, όπως οι Πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και κρατών της Αφρικής και της Ασίας.
«Αύξηση 44% είχαν το 2017 οι εξαγωγές μας προς την Κίνα», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OEY) του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη κ. Δημήτρης Μίχας. «Στην έκθεση υπήρχαν τρία περίπτερα από ελληνικής πλευράς, το ένα από τα οποία αφορούσε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σημαντικό ήταν το φόρουμ «Η Ελλάδα συναντάει την Κίνα», το οποίο έγινε στα πλαίσια της έκθεσης. Επίσης πολύ ικανοποιημένοι έμειναν οι εκπρόσωποι των 25 ελληνικών εταιρειών από τις b2b συναντήσεις που είχαν με 61 κινέζικες εταιρείες. Βέβαια τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου. Σχεδιάζεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον στοχευμένες προωθητικές δράσεις για τα ελληνικά προϊόντα εντός πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων».
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γιώργος Οικονόμου, στην ομιλία του στο φόρουμ σημείωσε ότι οι δυνατότητες εξαγωγής ελαιόλαδου στην Κίνα είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς οι ιδιότητες του ελαιόλαδου δεν ξεχωρίζουν μόνο στη διατροφή αλλά και στην κοσμετολογία και στην ιατρική.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ελαιόλαδου στην Κίνα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να εντατικοποιήσει τις προωθητικές ενέργειες για το ελαιόλαδο στην Κίνα και ότι η χώρα μας είναι πλεονασματική στην παραγωγή της και προσφέρει την ποιοτική κατηγορία για την οποία ενδιαφέρεται σήμερα η αγορά της Κίνας, δηλαδή το γκουρμέ ελαιόλαδο.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Yi Huiman, και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης παρουσίασε το συνολικό πλέγμα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα.
O κ. Κατρούγκαλος σε όλες τις συναντήσεις τόνισε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών. Παρουσίασε επίσης το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό. Η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου