Tuesday, 19 March, 2024

Κοινή ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό, δημιούργησε την ανάγκη να προχωρήσουμε

σε κοινή σύσκεψη, τη Δευτέρα 5 Απρίλη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προφήτη Ηλία Πέλλας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Μεταφέρθηκε η αγωνία των συναδέλφων, μιας και η καταστροφή σε αρκετές καλλιέργειες είναι ολική. Οι παραγωγοί βρισκόμαστε σε απόγνωση, ανησυχούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες στο χωράφι (ποτίσματα, ψεκασμοί κλπ), χωρίς να περιμένουμε έσοδα από την παραγωγή μας.
Σήμερα (7 Απρίλη 2021), αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας, σαν πρώτο βήμα κινητοποίησης, αποδίδοντας κοινό ψήφισμα των Συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, διεκδικώντας:
Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς για όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφή από τον παγετό της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου 2021.
Στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό για άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών.
Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών.
Πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α..
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότιση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
Έχουμε πικρή εμπειρία από τον ΕΛΓΑ σε παρόμοιες ζημιές καθώς καθυστερούν οι καταβολές των αποζημιώσεων, και τα ποσοστά ζημίας σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό εύρος της.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό, να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας, δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι μας ανήκει.
Ο συντονισμός της δράσης μας, είναι η δύναμή μας.
Το πρώτο βήμα έγινε, συνεχίζουμε ενωμένοι και δυνατοί.
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨
Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας
Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης ¨ΟΜΟΝΟΙΑ¨
Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας ¨ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ¨
Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας
Αγροτικός Σύλλογος Ροδοχωρίου
Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου