Thursday, 9 April, 2020

Πιστώνεται σήμερα η ειδική ενίσχυση βάμβακος, δυσκολίες στην ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη

Για την πίστωση στους λογαριασμούς των περίπου 46.500 δικαιούχων παραγωγών της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνολικού ποσού περίπου 180 εκατ. ευρώ

ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών. Στο εν λόγω πακέτο πίστωσης δεν περιλαμβάνονται λόγω τεχνικών προβλημάτων οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σπαράγγια και βιομηχανική ντομάτα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Για το θέμα το agronews ανέφερε νωρίτερα ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 175 εκατ. ευρώ στο βαμβάκι και θεωρείται πολύ πιθανό μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου να γίνει η πίστωση των λογαριασμών με τα ποσά των δικαιούχων ενίσχυσης καλλιεργητών.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ανά καθεστώς περιόδου.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Βεβαίως, η υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω κορωνοϊού και η πάγια δυσκολία του μηχανογραφικού να «τρέξει» με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αφήνει κάποια περιθώρια καθυστέρησης της όλης διαδικασίας.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να βλέπουν τις λίστες με τα ποσά των δικαιούχων και αν η τελική διασταύρωση των στοιχείων δεν βγάλει κάποιο πρόβλημα, η πληρωμή θα γίνει κανονικά σήμερα.
Σημειωτέον ότι αυτές τις μέρες μεγάλη γίνεται τεράστια προσπάθεια καλυψης των αναγκών και από τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, τα αρμόδια τμήματα της οποίας έχουν υποστεί κάποια «ρήγματα» λόγω του κορωνοϊού. Πριν λίγο αρμόδιος παράγων διαβεβαίωνε πάντως ότι εκτός απροόπτου, μέχρι το απόγευμα, θα γίνει η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι.
Εν τω μεταξύ, αγώνας γίνεται από τις υπηρεσίες της τράπεζας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ανανέωση της Κάρτας Αγρότη 2020, τουλάχιστον για τους αγρότες που πρόλαβαν κα υποβάλουν τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Αντίθετα, χωρίς κάρτα θα πορευθούν, οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ μετά την απόφαση για 15ημερη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στα πολλά που καλούνται να επιλύσουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές.
«Πήγαμε την Παρασκευή και μας είπαν πως είναι σε αναμονή της ενεργοποίησης, λένε δεν δίνει το σύστημα» αναφέρει στο agronews ο Χρήστος Μπεκίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχαΐας, εξηγώντας πως το πρόβλημα αυτό αφορά παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. «Ο κόσμος θέλει να καλλιεργήσει, να πληρώσει σπόρους και εφόδια και ο,τι άλλο έχει προγραμματίσει, αλλά ακόμα περιμένουμε να γίνει η έγκριση» συμπληρώνει ο ίδιος.
Όσον αφορά τώρα τα ποσά των παραπάνω ενισχύσεων να σηµειωθεί ότι το πριµ στους βαµβακοπαραγωγούς για το 2019 θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέµµα, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στη χώρα το προηγούµενο έτος. Μάλιστα, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται «µείωση του καθαρού κέρδους των βαµβακοπαραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης και της χαµηλής τιµής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο». Για το σπαράγγι, µε προϋπολογισµό του έτους κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα ανέλθει περί τα 53 ευρώ το στρέµµα και στη βιοµηχανική ντοµάτα περί τα 65 µε 66 ευρώ το στρέµµα και συνολικό µπάτζετ περίπου 3 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτές συνδεδεµένες αναµένεται να είναι µειωµένες από τα αντίστοιχα περσινά ποσά.
Το άλλο µεγάλο κοµµάτι τόσο για τους παραγωγούς που αφορά όσο και για το ποσό που θα διατεθεί έχει να κάνει µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση θα γίνει την εβδοµάδα πριν το Πάσχα, γεγονός για το οποίο ενηµερώθηκαν πρόσφατα και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από στελέχη του οργανισµού, σύµφωνα µε τα οποία «η εν λόγω πίστωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι». Μάλιστα επ’ αυτού τα µέλη της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητούν από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη η πληρωµή της συνδεδεµένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι και να είναι και αυξηµένη.
Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η πληρωµή των συνδεδεµένων στο αιγοπρόβειο κρέας και τα βοοειδή έγιναν τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Όσον αφορά το πρόβειο και αίγειο κρέας για το έτος 2018 πιστώθηκαν 48 εκατ. ευρώ, σε περίπου 39.000 παραγωγούς, µε την ενίσχυση στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. Στο βόειο κρέας περίπου 8.000 παραγωγοί µοιράστηκαν 33 εκατ. ευρώ, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.
Εν τω µεταξύ, τακτοποιήσεις υπολοίπων του 2019 που αφορούν τα προγράµµατα και ζηµιές ΕΛΓΑ της περσινής χρονιάς περιλαµβάνουν οι πληρωµές για τους αγρότες αυτό το διάστηµα. Στις πρόσφατες πιστώσεις διευθετήθηκε το ζήτηµα του υπόλοιπου 25% της Νιτρορύπανσης του 2019 για όσους δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις µετά την παράταση για την προσκόµιση των αδειών χρήσης νερού. Υπολογίζεται ότι οι πιστώσεις της περασµένης εβδοµάδας αφορούσαν περίπου 3.200 Θεσσαλούς που µοιράστηκαν το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.
Εντός Μαρτίου το επίδοµα των ορεινών για το 2018
Μέσα στον Μάρτιο αναµένεται να καταβληθεί το επίδοµα ορεινών και µειονεκτικών περιοχών του 2018 για περίπου 5.000 δικαιούχους, ενώ για το επίδοµα του 2019 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ µε συγκεκριµένα δικαιολογητικά. σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ, το ύψος της εισοδηµατικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.
Η εισοδηµατική ενίσχυση ορεινών και µειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος µε πίστωση στον ενεργό λογαριασµό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ηµερολογιακών ηµερών του µήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης. Για την καταβολή του επιδόµατος του 2019, µετά τη δηµοσίευση της ΚΥΑ, προβλέπεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες όπως ορίζεται θα πρέπει να υποβληθούν µέχρι 15 Μαΐου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.