Saturday, 20 April, 2024

«Όργιο» φοροδιαφυγής στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Mε αμείωτους ρυθμούς εξελίσσεται το όργιο φοροδιαφυγής στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να 
αποτελέσουν σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία, αλλά και να δέχονται τεράστια χτυπήματα οι υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Μικρά βανάκια από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες φτάνουν νύχτα στα χωράφια παραγωγών και φορτώνονται με τελάρα γεμάτα από κάθε λογής αγροτικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται στη συνέχεια στις λαϊκές αγορές του εξωτερικού. Οι βαλκάνιοι «έμποροι» παίρνουν τα αγροτικά προϊόντα από τους Έλληνες παραγωγούς με πολύ χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες της αγοράς, χωρίς να δίνεται κανένα τιμολόγιο κι έτσι κερδίζουν και οι δύο πλευρές από τη φοροδιαφυγή.
Σε άλλες περιπτώσεις αγροτικά προϊόντα που έχουν υποχρέωση να τυποποιηθούν, να περάσουν, δηλαδή, από συσκευαστήριο και να αποκτήσουν ταυτότητα, μεταφέρονται στο εξωτερικό (κυρίως σε Βαλκάνια και Ιταλία) ατυποποίητα και χωρίς να τιμολογηθούν. Ενώ έχει την υποχρέωση ο εξαγωγέας να δηλώσει την πώληση στην εφορία, το αποφεύγει ή οι φορολογητέες αξίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε χαμηλότερα και από τη μέση τιμή που αγοράζεται το προϊόν από το δημοπρατήριο.
Πλημμελέστατοι οι έλεγχοι
Όλα αυτά συμβαίνουν, εξαιτίας των πλημμελέστατων ελέγχων από την πλευρά των αρμόδιων μηχανισμών της Πολιτείας, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Έλεγχοι σε λιμάνια και συνοριακά σημεία μπορεί να γίνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ωστόσο, αυτοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες, όταν οργιάζει η παράνομη εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.
«Το εμπόριο και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υφίστανται έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και χάνεται η ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων. Όλες οι παρανομίες γίνονται τα βράδια, τις Κυριακές και τις σχόλες, τη στιγμή που δε διενεργούνται έλεγχοι μετά το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών, λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων. Πρέπει να ενταντικοποιηθούν οι έλεγχοι σε λιμάνια και άλλα συνοριακά σημεία.
Έτσι μόνο δε θα χαθεί η φήμη των προϊόντων μας και μεσοσταθμικά η τιμή τους θα είναι υψηλότερη για τον παραγωγό. Διαφορετικά θα χάνονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την ελληνική οικονομία, αλλά και θέσεις εργασίας που θα μπορούσαμε να είχαμε, αν είχε παταχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο», τονίζει στο ethnos.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Άνοιξαν αγορές τρίτων χωρών
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευχάριστο νέο για την ελληνική αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, δηλαδή, αυτών που δε βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η αύξηση φτάνει το 16% το πρώτο εφτάμηνο της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αύξηση των εξαγωγών μήλων προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών ακτινιδίων προς τη Νοτιοανατολική Ασία.
«Αυτή η αύξηση των εξαγωγών είναι πολύ σημαντική, ιδίως σε περίπτωση Brexit, αφού τότε και εμείς θα δεχθούμε πλήγμα. Εκτιμώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες να αυξηθούν ακόμα περισσότερο», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου