Friday, 29 March, 2024

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: 5 νεκροί – Πανικόβλητοι τουρίστες τρέχουν να σωθούν

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την έκρηξη του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας

που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους -μέχρι στιγμής- πέντε άτομα.

Τουρίστες που βρίσκονταν στο Λευκό Νησί τρέχουν να καλυφθούν και αργότερα περιμένουν να τους απομακρύνουν καθώς το ηφαίστειο Ουκατάνε ξερνά βράχια και μια στήλη τέφρας ύψους 3,5 χλμ. στον ουρανό. Ο πανικός είναι διάχυτος καθώς κάποιος από τους επιβαίνοντες σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρουν τουρίστες καταγράφει τις αντιδράσεις τους μετά την έκρηξη. «Μπείτε μέσα, μπείτε μέσα», ακούγονται κάποιος να φωνάζει προς τους τουρίστες προκειμένου να τους προστατέψει. Τουλάχιστον 23 άτομα διασώθηκαν – ορισμένοι εκ των οποίων τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο Ovation of the Seas- αλλά ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι πέντε νεκροί, 18 τραυματίες -εκ των οποίων οι δύο σοβαρά- και διψήφιος αριθμός αγνοουμένων και αναμένεται να αυξηθεί, όταν τα σωστικά συνεργεία θα ξεκινήσουν τις έρευνες.
Το Γουακάρι, γνωστό και ως Λευκό Νησί, που βρίσκεται περίπου 38 χλμ. ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, εξερράγη στις 14:11 το μεσημέρι τοπική ώρα. Μια ομάδα τουριστών βρίσκονταν μέσα στον κρατήρα λίγες στιγμές πριν από την έκρηξη.

Οι σοκαριστικές περιγραφές των τουριστών για την έκρηξη
Σοκαριστικές εικόνες κατέγραψε ο Μάικλ Σκέιντ, μηχανικός από το Σαν Φρανσίσκο, που βρέθηκε με την οικογένειά του στο νησί περίπου είκοσι λεπτά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. «Είναι τόσο δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ολόκληρη η ομάδα μας βρισκόταν στην κυριολεξία στο χείλος του βασικού κρατήρα του ηφαιστείου ούτε μισή ώρα νωρίτερα», σχολίασε. Ο Κάλβιν Κίνγκι, που εργάζεται σε ταξιδιωτικό γραφείο, που κάνει εκδρομές στο Λευκό Νησί, ανήρτησε μια φωτογραφία της δραματικής έκρηξης του ηφαιστείου σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. «Το Λευκό Νησί εξερράγη μόλις φύγαμε, κάποιοι συνεργάτες μας και μια ομάδα είναι ακόμη εκεί. Ελπίζω να είναι καλά», έγραψε.

Ο Αλεσάντρο Κάουφμαν, ένας Βραζιλιάνος τουρίστας, είπε ότι η ομάδα του «μόλις που πρόλαβε να φύγει» από το νησί. «Κάποια άτομα φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα. Δύο ομάδες στο ηφαίστειο, η δική μας ήταν η πρώτη. Η δεύτερη ήλθε αμέσως μετά. Φύγαμε από το νησί και δεν πέρασαν πέντε λεπτά όταν εξερράγη το ηφαίστειο. Η δεύτερη ομάδα δεν πρόλαβε να φύγει εγκαίρως», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram. «Αναγκαστήκαμε να μείνουμε κοντά για να τους βοηθήσουμε. Το σκάφος της άλλης ομάδας καλύφθηκε από τέφρα από το ηφαίστειο…»

Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε στο Λευκό Νησί καθώς οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. «Σ’ αυτό το στάδιο είναι πολύ επικίνδυνο για την αστυνομία και τους διασώστες να πάνε στο νησί. Είναι καλυμμένο με στάχτες και ηφαιστειακό υλικό», δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών της Νέας Ζηλανδίας. Πιστεύεται ότι την ώρα εκείνη βρισκόντουσαν λιγότερα από 50 άτομα στο νησί, εκ των οποίων οι 23 μεταφέρθηκαν με φορεία γεμάτοι στάχτες. Κάποιοι απ’ αυτούς που βρίσκονται ακόμη εκεί είναι από το κρουαζιερόπλοιο, που απέπλευσε στις 4 Δεκεμβρίου με 4,579 επιβάτες και 1.595 μέλη πληρώματος για 12ήμερη κρουαζιέρα.

«Δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εκραγεί ξανά μέσα στο επόμενο 24ωρο», δήλωσε ο δρ Κεν Γκλέντχιλ της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας. Αρχικά η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει πως γύρω στους εκατό τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες, εφιστώντας την προσοχή στο ότι προφανώς επρόκειτο «για μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται» και διαβεβαιώνοντας πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς». Η Αρντέρν διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τουρίστες είναι ξένοι που έκαναν περιήγηση στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου Ουακατάνε, που αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες. Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016. Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου