Wednesday, 24 April, 2024

ΗΠΑ: Ένοχος για βιασμό ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό κρίθηκε ο παραγωγός του χολιγουντιανού κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν

κατά της πρώην βοηθού παραγωγής Μίμι Χαλέγι, το 2006 και της τότε εκκολαπτόμενης ηθοποιού Τζέσικα Μαν, το 2013, αντίστοιχα. Απαλλάχθηκε ωστόσο από δύο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Οι ένορκοι, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους μετά από σύσκεψη πέντε ημερών.
Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε άλλη ημερομηνία από τον δικαστή Τζέιμς Μπερκ που προήδρευσε στην υπόθεση αυτή. Ο Μπερκ διέταξε να κρατηθεί ο Γουάινστιν, στον οποίο πέρασαν χειροπέδες οι αστυνομικοί μέσα στο δικαστήριο. Ο 67χρονος παραγωγός κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.
Η απόφαση θεωρείται νίκη για το κίνημα #MeToo, που ενέπνευσε χιλιάδες γυναίκες να καταγγείλουν δημοσίως την ανάρμοστη συμπεριφορά ισχυρών ανδρών. «Πιστεύω ότι η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρα μια δικαίωση για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά και δεν κατάφεραν να ασκηθούν διώξεις» για τις δικές τους υποθέσεις, σχολίασε η Ελίζαμπεθ Λ. Τζίγκλιτς, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο Τζον Τζέι της Νέας Υόρκης.
Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η δίκη του στη Νέα Υόρκη, οι αρχές της Καλιφόρνιας άσκησαν επίσης δίωξη σε βάρος του παραγωγού για παρόμοιες κατηγορίες. Δεκάδες γυναίκες έχουν εξάλλου προσφύγει στα αστικά δικαστήρια εναντίον του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου