Saturday, 20 April, 2024

Ιράν εναντίον Ισραήλ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ

δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.
«Αυτή η δειλία–με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχος.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.
Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ, ο οποίος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε επίθεση που σημειώθηκε στα περίχωρα της ιρανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή, υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το Reuters, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής δήλωση του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατόρθωσε να τον επαναφέρει και λίγα λεπτά νωρίτερα ο διευθυντής και επιστήμονας κατόρθωσε να φτάσει στο ύψιστο σημείο και να καταστεί μάρτυρας, έπειτα από προσπάθειες και αγώνα ετών».
Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB είχαν μεταδώσει ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως ο αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.
Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου