Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Λιθουανία: Ανακαλύφθηκε σκελετός στρατιώτη του Μεσαίωνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστά στρατιώτη του Μεσαίωνα, αλλά και τα όπλα του, στον βυθό της λίμνης Ασβέτζα της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια ελέγχου εργασιών ξύλινης γέφυρας.
Ακόμα και για τη Λιθουανία, η οποία, όπως όλες οι χώρες της Βαλτικής, έχει πλούσια ιπποτική ιστορία, με χιλιάδες ευρήματα από την περίοδο του Μεσαίωνα, η τελευταία ανακάλυψη των αρχαιολόγων εκπλήσσει.
Διότι, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται οστά στρατιώτη του Μεσαίωνα κάτω από το νερό στη συγκεκριμένη χώρα, όπου έχουν βρεθεί πανοπλίες, σπαθιά και ασπίδες κάτω σχεδόν από κάθε πέτρα!
Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη στον βυθό της λίμνης Ασβέτζα κατά τη διάρκεια ελέγχου εργασιών ξύλινης γέφυρας.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως βρέθηκαν, επίσης, και μάλιστα σε εξαιρετική κατάσταση, δίπλα στον σκελετό, σιδερένιο ξίφος, δερμάτινη ζώνη και μπότες με σπιρούνια, αλλά και δύο μαχαίρια με ξύλινες λαβές.
Όπως δήλωσε στο Baltic News Service η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Κλαϊπέντα της Λιθουανίας, Έλενα Πρκανκένατε, τα ευρήματα εντοπίστηκαν κάτω από ένα στρώμα άμμου και ανακαλύφθηκαν όταν δύτες επιθεωρούσαν το σύστημα στήριξης της γέφυρα Ντουμπινγκιάι στην οποία γίνονται εργασίες.
Οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν ότι το άτομο τάφηκε σκόπιμα στο σημείο, αλλά δεν είναι σίγουροι ούτε για το τι προκάλεσε τον θάνατό του.
«Για την ώρα υποθέτουμε ότι τα οστά μπορεί να συνδέονται με την παλιότερη γέφυρα, που οδηγούσε στο κάστρο Ντουμπινγκιάι, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην ακτή της λίμνης» δήλωσε η Πρκανκένατ, εξηγώντας ότι έρευνα του 1998 είχε αποκαλύψει παλαιότερη γέφυρα του 16ου ή 17ου αιώνα.
Ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μουσείου της Λιθουανίας αναμένεται να κάνει αναλύσεις των ευρημάτων, ελπίζοντας ότι θα ανακαλύψει την ιστορία του στρατιώτη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου