Saturday, 19 June, 2021

Ο Biden βγαίνει μετά από 4 μήνες από τον Λευκό Οίκο και συναντά τον Erdogan

Μετά από 4 μήνες παραμονής στον Λευκό Οίκο ο Biden ταξιδεύει στο εξωτερικό και ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες

που πρόκειται να συναντήσει είναι ο Τούρκος Πρόεδρος ErgoRecep Tayyip Erdogan ενώ στις 16 Ιουνίου θα έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.
O Aμερικανός Πρόεδρος έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Cornwall του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Σύνοδο των G7. Ο ίδιος και η σύζυγός του θα συναντήσουν την Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Windsor.
Ο Biden ταξιδεύει ενώ αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους καθώς τα στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ ήταν 17% χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή ο Biden εμφανίζεται αδύναμος να αντιμετωπίσει τον Putin αλλά και τους Ρώσους hackers oι οποίοι επιτέθηκαν πρόσφατα εναντίον αγωγού καυσίμων των ΗΠΑ ενώ ο Biden επιτρέπει στον Putin να συνεχίσει ανενόχλητος με τον δικό του αγωγό στην Ευρώπη.
“Η απόφαση είναι κάτι παραπάνω από μικτή ανταλλαγή μηνυμάτων και ατημέλητη λήψη αποφάσεων”, έγραψε πρόσφατα ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Kevin Cramer, R-N.D. “Είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής”.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Joe Manchin δήλωσε την Κυριακή ότι θα καταψηφίσει το εκλογικό Νομοσχέδιο των Δημοκρατικών γιατί εκτιμά ότι θα χωρίσει παρά θα ενώσει την ήδη διχασμένη αμερικανική κοινωνία.
Ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Joe Manchin δήλωσε την Κυριακή ότι θα καταψηφίσει το εκτεταμένο εκλογικό νομοσχέδιο των Δημοκρατικών συναδέλφων του, επειδή είναι πολύ κομματικό!
“Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σπουδαία πράγματα σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που βασικά δεν σχετίζονται άμεσα με την ψηφοφορία”, δήλωσε ο γερουσιαστής.
Το νομοσχέδιο, επίσης γνωστό ως S1, είναι η μεγαλύτερη αναθεώρηση του εκλογικού νόμου των ΗΠΑ τουλάχιστον σε μια γενιά και καλύπτει πολλές πτυχές της διαδικασίας ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τα κράτη να εγγράφουν αυτόματα τους επιλέξιμους ψηφοφόρους και να προσφέρουν την ίδια ημέρα ψηφοφορίας.
Kι ενώ ο Potus ετοιμάζεται να συναντήσει τον ErgoRecep Tayyip Erdogan δείτε τι αποκαλύπτει σήμερα 6 Ιουνίου 2021 το Nordic Monitor.
Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί αδιάκοπα να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έδωσε στον στενό κύκλο των συνεργατών του πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει τη δύναμή του, σύμφωνα με άρθρο του Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor.

Ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε αρκετά θέματα.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον Bozkurt. “Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γ… τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ”, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, σε έναν κύκλο πιστών βουλευτών του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης.

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν υποσχέθηκε το 2010 “να γ… το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ”
Οι αναφορές του Ερντογάν για το ΝΑΤΟ κατά την ιδιωτική συνάντηση με βουλευτές του κόμματός του (Nordic Monitor).

Όπως συνεχίζει το Nordic Monitor, τα αδιανόητα σχόλια που διατύπωσε ο Ερντογάν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία μιας νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτειας ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ ενάντια στο Ιράν.
Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να υποκύψει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών της Συμμαχίας που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για τον χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη Συμμαχία, αλλά και για την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.
Ο Hayrettin Çakmak, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής αξιωματούχος από την επαρχία της Προύσας και ύποπτος για την έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος βουλευτής ήταν ο Seracettin Karayağız, αξιωματούχος από την επαρχία Μους και επίσης σκληροπυρηνικός ισλαμιστής.
Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο βουλευτές ανέφεραν τι τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση ραντάρ στον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, έναν καταδικασμένο κακοποιό που είχε εκτίσει χρόνια στη φυλακή για τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με την IRGC στο παρελθόν. Η ιδιωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο στην περιοχή Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, με θέα στον Βόσπορο. Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα ένα αρχείο σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνομιλίας.
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, όταν η σύζυγος του Yazıcıoğlu θέλησε να τον εκθέσει στις αρχές, εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν στον γάμο τους, έδωσε όλα αυτά τα αρχεία στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί τότε θεώρησαν ότι πρόκειται για μια απλή περίπτωση ενδοοικογενειακής αντιδικίας. Όταν εξέτασαν όμως τα αρχεία και είδαν τους εμπλεκόμενους, συνειδητοποίησαν τη σοβατότητα των δεδομένων και ενημέρωσαν τις αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα για την εμπλοκή των Ιρανών.
Το 2014, όμως, ο Ερντογάν “σιώπησε” την έρευνα που διεξαγόταν για τους Ιρανούς στην Τουρκία, ενώ το 2016, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, εκκαθάρισε όλους τους “επικίνδυνους” Τούρκους αξιωματούχους και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που τάσσονταν υπέρ του ΝΑΤΟ.
Από τότε, ο Ερντογάν φαίνεται ότι τήρησε την “υπόσχεσή” του προς το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ, καθώς, όπως υπενθυμίζει το Nordic Monitor, απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως το Ιράν είναι απειλή, συνήψε στενές συνεργασίες με την Τεχεράνη, αγόρασε από τη Ρωσία τους S-400, στράφηκε εναντίον του Ισραήλ, αλλά και φλερτάρει με την ιδέα να διώξει τους Αμερικανούς από τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

κουρδιστό πορτοκάλι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου