Friday, 29 March, 2024

Στους 33 οι νεκροί μετά τον εμβολιασμό στη Νορβηγία, όμως η Θεοδωρίδου λέει: Δεν υπάρχει συσχέτιση

Στους θανάτους υπερηλικων στη Νορβηγία αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Όπως είπε οι ηλικιωμένοι εξετάστηκαν διεξοδικά και πρόσθεσε πως πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ότι δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συμπλήρωσε είπε ότι είναι σύνηθες σε μαζικούς εμβολιασμούς να γίνεται συζήτηση για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αναφερόμενη στις παρενέργειες, είπε ότι “είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι”. Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι “και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί” και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου. Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.
Τι ανακοίνωσε η Νορβηγία
Οι υγειονομικές αρχές στη Νορβηγία προσπάθησαν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια που προέκυψαν από το θάνατο ορισμένων ηλικιωμένων ασθενών μετά τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση σχέση.
Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώιμα σημάδια πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια.
Θεοδωρίδου για θανάτους στη Νορβηγία: Δεν υπάρχει συσχέτιση με τα εμβόλια κορονοϊού – Στους 33 οι νεκροί
“Είναι σαφές ότι το Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τους περισσότερους ασθενείς από τον εμβολιασμό”, δήλωσε ο Steinar Madsen, ιατρικός διευθυντής της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων. “Δεν ανησυχούμε”, πρόσθεσε.
Στη Νορβηγία, συνολικά 33 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω πέθαναν μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία της, Οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κάτω από 1 στους 1.000 ασθενείς σε γηροκομεία που θα εμβολιαστούν, ανέφερε η Νορβηγική αρχή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ανοσοποίησης μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, “να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μια πιο σοβαρή πορεία της υποκείμενης νόσου”, δήλωσε ο Madsen.

thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου