Monday, 22 July, 2024

«Φτάσαμε στον πάτο, ντρέπομαι ως Κροάτης». Οργή και οδύνη για τη δολοφονία του 29χρονου

Σε άρθρο του ο Κροάτης δημοσιογράφος, Φράνε Βούλας, αναφέρεται στην καταδρομική δολοφονική επίθεση των «Bad Blue Boys»

στη Νέα Φιλαδέλφεια και δηλώνει την ντροπή και την αηδία του για όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. «Να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι, που εκτός από τον Μιχάλη σκότωσαν και το ποδόσφαιρο», ζητά.

Ντροπιασμένος δηλώνει ο Φράνε Βούλας, μετά το αιματηρό περιστατικό τυφλής οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ.

«Φτάσαμε στον πάτο, έτσι σκότωσαν εντελώς το ποδόσφαιρο. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Ντρέπομαι ως Κροάτης!». Με αυτόν τον τίτλο, ο δημοσιογράφος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «sportske.jutarnji.hr» αναφέρεται στην καταδρομική δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν, που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας (7/8), και συγκλονίζει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου, αλλά και ευρύτερα» και τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι τυλιγμένη στα μαύρα και η Κροατία κοκκινίζει από ντροπή εξαιτίας των “Bad Blue Boys”».

Παράλληλα, αναφέρεται στο κονβόι των χούλιγκαν, που προκάλεσαν το μακελειό. «Κανείς δεν βρέθηκε τυχαία 1500 χιλιόμετρα μακριά από το Ζάγκρεμπ… Σκότωσαν έναν άνδρα κάτω από τη «δικαιοδοσία» του ποδοσφαίρου, των συλλόγων και των φιλάθλων… Ο πάτος του βαρελιού»… Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Φράνε Βούλας σημειώνει πως πλέον το ποδόσφαιρο δεν έχει κανένα νόημα: «Τι σημασία έχουν οι Ντιναμό, Χάιντουκ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ… Τι σημασία έχει τώρα; Ο άντρας είναι νεκρός». «Και τώρα τι θα ακολουθήσει;», αναρωτιέται και κάνει ειδική μνεία στο φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας, που άφησε ανενόχλητους τους Κροάτες να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα, να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και να δολοφονήσουν τον Μιχάλη. «Αλλάζουν υψηλόβαθμα στελέχη. Είναι αργά, δεν θα αλλάξει τίποτα τώρα», συνειδητοποιεί.

Ολόκληρο το άρθρο του Φράνε Βούλας

«Αυτή είναι μια από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου, αλλά και ευρύτερα. Η Ελλάδα είναι τυλιγμένη στα μαύρα και η Κροατία κοκκινίζει από ντροπή εξαιτίας των «Bad Blue Boys». Όλα τα πράγματα συνέβησαν στο ποδόσφαιρό μας. Στο Desinac, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν πέρυσι, πολλές φορές ήταν και μια «ανάσα» από το να συμβούν. Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και ένας ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο, ο Hrvoje Custic πέθανε αφού χτύπησε το κεφάλι του σε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του HNL.

Ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συνθηκών, ανεπαρκών υποδομών… Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μια ανθρώπινη ζωή αφαιρέθηκε και σβήστηκε από μια συνειδητή, προγραμματισμένη πράξη βίας. Κανείς δεν βρέθηκε τυχαία 1500 χιλιόμετρα μακριά από το Ζάγκρεμπ. Μπορεί να μην ήταν αυτός ο απώτερος στόχος αυτής της ανόητης πράξης βίας, αλλά σκότωσαν έναν άνδρα. Κάτω από τη «δικαιοδοσία» του ποδοσφαίρου, των συλλόγων και των φιλάθλων ή οποιαδήποτε άλλα νεφελώματα. Ο πάτος του βαρελιού.

Κόλαση… ποδόσφαιρο, όλα. Τι σημασία έχουν οι Ντιναμό, Χάιντουκ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ… Τι σημασία έχει τώρα; Ο άντρας είναι νεκρός. ΝΕΟΣ ΑΝΤΡΑΣ. Όλα τα άλλα έγιναν εντελώς ασήμαντα μετά από αυτό. Ντρέπομαι ως Κροάτης. Ντρέπομαι ως φίλαθλος, άσχετα που είναι η Ντιναμό και όχι η Χάιντουκ. Και ως άντρας, είμαι πραγματικά αηδιασμένος.

Και τώρα τι θα ακολουθήσει; Αλλάζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας που πιάστηκε στον ύπνο παρόλο που τους είχαν ειδοποιήσει για όλα οι συνάδελφοί τους των γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι Κροάτες; Είναι αργά, δεν θα αλλάξει τίποτα τώρα. Πότε θα παιχτεί το ματς; Ποιος νοιάζεται, σκότωσαν έναν άνθρωπο. Η Ντιναμό θα τιμωρηθεί, ίσως και να αποβληθεί από την Ευρώπη; Δεν θα γίνει, αλλά ακόμα και να συμβεί, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Λοιπόν, όλοι αντιδρούν, από τους συλλόγους, την Ομοσπονδία, μέχρι την αστυνομία και την κυβέρνηση… Τώρα όμως όλα αυτά είναι εντελώς άσχετα. Ο Μιχάλης Κατσουρής φεύγει ψηλά, δεν θα ξαναδεί αγώνα της ΑΕΚ, δεν θα κάνει οικογένεια, δεν θα δώσει στη μητέρα του εγγόνια…

Να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι, ο δολοφόνος/οι δολοφόνοι και οι χούλιγκαν που εκτός από τον Μιχάλη σκότωσαν και το ποδόσφαιρο. Για αρχή, ας τους πάνε μπροστά στην οικογένεια που κλαίει, στη μητέρα που έπαθε καρδιακή προσβολή αφού έχασε τον γιο της. Βάλτε τον να εξηγήσει μόνο ένα πράγμα. Γιατί; Αλλά όλοι όσοι έχουν παρόμοια νοοτροπία θα πρέπει να κάνουν την ίδια ερώτηση στον εαυτό τους πριν από την επόμενη βλακεία που σκοπεύουν να κάνουν στο όνομα του ποδοσφαίρου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου