Sunday, 29 May, 2022

Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό ρεύματος που θα είναι 4 και πέντε φορές πάνω

Για την ενεργειακή ακρίβεια και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

ο οποίος τόνισε πως «δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως τα όποια υπερκέρδη έχουν προκύψει -τα οποία μάλιστα έχουν εντοπιστεί από τη ΡΑΕ- θα επιστραφούν στον κόσμο.
Διευκρινίζοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι δύσκολες και οι τιμές είναι μεγάλες, όμως αυτό που θα δει ο πολίτης και εκείνος που καταναλώνει πάνω από 300 kWh είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική μείωση στην τιμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με αυτήν που πλήρωνε πριν. «Θα υπάρξει ενίσχυση αποφασιστική, ουσιαστική και το πιο σημαντικό, με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Θα ξέρει πλέον ο καθένας ότι αυτό που θα κάνουμε θα διαμορφώσει έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο μέσα στον οποίο οι τιμές του ρεύματος θα είναι πολύ πιο προσιτές, πολύ πιο κανονικές, πιο κοντά σ’ αυτά που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση. Και πάλι δεν θα μηδενιστεί πλήρως το αποτύπωμα της αύξησης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο, για τη μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ήταν πάνω από τις 300 kWh που αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα» ανέφερε.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. «Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά».
Σχετικά με το γιατί η παρέμβαση αυτή δεν γινόταν νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι κανείς πρέπει να μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να σταθμίζει από πού θα βρίσκει τα χρήματα γιατί εδώ η ισορροπία είναι ευαίσθητη».
«Η Ευρώπη καθυστερεί, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι θέλουμε γρήγορες αποφάσεις αλλά εκεί υπάρχει καθυστέρηση. Γι’ αυτό τι έρχεται και λέει ο πρωθυπουργός; Λέει ότι με βάση τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, με βάση την απόδοση της οικονομίας και την καθαρή εικόνα που έχουμε τώρα, θα κάνουμε μια αποφασιστική παρέμβαση, που θα οδηγήσει τον κόσμο στο να πληρώνει το ρεύμα φθηνότερα απ’ ό,τι το πληρώνει σήμερα. Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια αγορά με πάρα πολλές στρεβλώσεις και πάρα πολύ περίπλοκη».

Εξήγησε ότι «τα όποια υπερκέρδη έχουν προκύψει με οποιοδήποτε τρόπο κι έχουν εντοπιστεί από την ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα έρθει να τα προσθέσει στη βοήθεια και να τα επιστρέψει στον κόσμο, και παράλληλα με όσο δημοσιονομικό χώρο έχουμε βρει κι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα να κάνει αυτή τη δεύτερη εθνική παρέμβαση, το εθνικό σχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει δραστικά η τιμή του ρεύματος για όλους μας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την ώρα που θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις και από τον Ιούνιο που θα ισχύουν δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές πάνω, κάτι που κυρίως αντιμετώπισαν οι καταναλώσεις από 300 kWh και πάνω, συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων κλπ. Θα μειωθούν πάρα πολύ οι αυξήσεις, θα μειωθούν οι λογαριασμοί και μάλιστα για έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο. Ακούμε, βλέπουμε, παρατηρούμε, καταλαβαίνουμε τον κόσμο και δρούμε μετρημένα πάντοτε με μέτρα που μπορεί να είναι εφαρμόσιμα και αποφασιστικά, χωρίς να λέμε ότι θα βγάλουμε λαγούς απ’ τα καπέλα και χωρίς να παραπλανούμε τον κόσμο και να λαϊκίζουμε», τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ακριβώς επειδή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη μεγάλη δυσκολία ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα μία αποφασιστική παρέμβαση, και επεσήμανε:
«Κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να μην μένει χωρίς ρεύμα ο κόσμος. Πώς έγινε αυτό; Και μέσα απ’ τις ενισχύσεις που δίναμε και μέσα απ’ τα προγράμματα που και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν. Θέλω όμως να πω κάτι για να είμαι απολύτως ειλικρινής και συγκεκριμένος. Διακοπές ρεύματος δυστυχώς, για λόγους που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς σε κάθε περίπτωση, πάντοτε υπήρχαν. Το ’17, το ’18, το ’19, είχαμε 200-220 χιλιάδες, 158 χιλιάδες χωρίς να έχουμε την κρίση αυτή που έχουμε τώρα. Να πούμε ότι κανένας λογαριασμός δεν κόβεται αν τον αφήσεις απλήρωτο μία φορά και είμαι σίγουρος ότι και οι πάροχοι θα είναι απολύτως δεκτικοί γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία κι ότι είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα που έρχεται μια ουσιαστική ρύθμιση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου