Monday, 22 July, 2019
Home / Ειδήσεις / Πολιτική / Από το «go back madame Merkel» στο «welcome Angela» – Φρούριο η Αθήνα με 2.000 αστυνομικούς

Από το «go back madame Merkel» στο «welcome Angela» – Φρούριο η Αθήνα με 2.000 αστυνομικούς

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα που ξεκινά σήμερα.
Για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 2.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της κυρίας Μέρκελ, αφού πρώτα θα ελέγχεται πολύ σχολαστικά κάθε διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελικόπτερα και drones, «μυστικούς» αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες, ελέγχους από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και από εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και κλειστούς δρόμους γύρω από το κέντρο και τα σημεία από τα οποία θα διέρχεται η Γερμανίδα καγκελάριος.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων.
Από το «go back madame Merkel» στο «welcome Angela»


Το 2014 ο Τσιπρας την «έδιωχνε» από την Ελλάδα και σήμερα την υποδέχεται στο Μαξίμου λέγοντας ότι «είναι μία προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης».


Το ρητό η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός» δε βρίσκει εφαρμογή στην πολυτάραχη σχέση του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ, την άφιξη της οποίας αναμένει διακαώς σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και το επικοινωνιακό επιτελείο του. Καταλληλότερο θα ήταν το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη», ή κατά πολλούς το «μην καμαρώνεις την αρχή προτού να δεις το τέλος». Μεταξύ των πολλών και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί από την ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα για την σχέση Τσίπρα-Μέρκελ είχε σχολιάσει δηκτικά: «Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν».
Στο σίριαλ της σχέσης Τσίπρα-Μέρκελ οι διαθέσεις άλλαξαν άρδην. Η Γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε μετά το 2015 σε προστάτιδα της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού. Τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ διαφορετικά. Όταν η παντοδύναμη κυρία της Ευρώπης είχε επισκεφτεί την Αθήνα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά στις 11 Απριλίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, βρισκόταν «καβάλα στο άλογο», πρωτοστατούσε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες με τη φωτογραφία της Μέρκελ και του Σαμαρά με τα συνθήματα στα αγγλικά «No more» και «thank you». Η δεύτερη αφίσα έγραφε στα ελληνικά: «Ποτά ξανά Μνημόνιο». Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν ακόμα στην επαναστατική περίοδό του, η οποία αποτυπώνεται σε μία ιστορική πλέον ομιλία του στη Μυτιλήνη. Απευθυνόμενος τότε στο πλήθος είχε πει την ατάκα που τον κυνηγάει ακόμα: «Go back κυρία Μέρκελ, Go back κύριε Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας».

Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας εκτενείς αναφορές στην σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα γράφει: «Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον (η Μέρκελ) έχει γίνει γι’ αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα».
Στα μάτια του Αλέξη Τσίπρα η Άνγκελα Μέρκελ μετατράπηκε από ψυχρός δήμιος σε ηγετική προσωπικότητα και κυρίως σε υποστηρικτή του, σταδιακά μετά τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο. Όταν αυτός προκήρυξε το δημοψήφισμα, η καγκελάριος δεν είχε κρύψει την οργή της. Φέρεται, μάλιστα, να εξομολογήθηκε σε πηγαδάκι την έντονη δυσαρέσκειά της για την κυβέρνηση Τσίπρα: «με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα προσπαθεί να μην τηρεί τις αρχές της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Τσίπρα παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας».
Στα μάτια της, ο Τσίπρας επανόρθωσε με τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο, που μετέτρεψε το “όχι” σε “ναι”. Η αγκαλιά της καγκελαρίου, όμως, θα αργούσε να ανοίξει και η καρδιά της να μαλακώσει… Ηχούσαν, άλλωστε, βαριά ακόμα στα αυτιά της τα λόγια που ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο παρελθόν εκστομίσει: «Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές, όμως, ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση».
Το 2016 ήταν η χρονιά-ορόσημο για την σχέση των δύο. Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα απέναντι της ήταν παραπάνω από εμφανής. Τότε ήταν που έγινε “μερκελιστής”. Έτσι αποκαλούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους πριν την άνοδό του στην εξουσία. Ήταν η εποχή που το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν στην κορύφωσή του. Εφημερίδα που υποστήριζε την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ μέχρι το 2015 παρουσίαζε την Μέρκελ λίγο πολύ σαν διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης, πλέον την αποκαλούσε «φύλακα άγγελο των προσφύγων».

Σε ειδικό αφιέρωμα γερμανικής εφημερίδας για την Άνγκελα Μέρκελ, μάλιστα, φιλοξενήθηκε άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «με την καγκελάριο Μέρκελ συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων» και πως «η Γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία».

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Κίνα, εξομολογήθηκε στους συνομιλητές του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με θέμα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει στους υπολοίπους ηγέτες πως «Alexis is master». Σε άλλη συνέντευξή του αρκετό καιρό αργότερα είχε δηλώσει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα». Έτσι δικαιολόγησε την απόφασή του να δεχτεί να ξαναστέλνουν στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες-μετανάστες είχε ζητήσει άσυλο εδώ, αλλά εντωμεταξύ είχαν καταφέρει να φτάσουν στη Γερμανία!
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 10/1
Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 17:30.
Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.
Παρασκευή 11/1
Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια, στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.
Η Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.
Το πρωί της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με ανθρώπους του πνευματικού κόσμου. Θα συζητήσει επίσης για το μέλλον της Ευρώπης με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και νωρίς το μεσημέρι θα συμφάγει με επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι συγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλει για σήμερα η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιεξουσιαστές και η Χρυσή Αυγή.
Όσον αφορά στα μέτρα Τροχαίας, όπως ανακοινώθηκε, κατά το διήμερο (σήμερα και αύριο) της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας της καγκελαρίου της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Πού απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες
Απαγορεύτηκαν με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλοπουλου, οι πορείες και συγκεντρώσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ.
Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από διάφορες παρατάξεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου για τις 18.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς αυτά δεν είναι μέσα στη ζώνη απαγόρευσης – δεν θα επιτραπεί όμως η πορεία προς το Σύνταγμα, που επίσης έχουν προαναγγείλει οι διοργανωτές, καθώς το όριο που τίθεται είναι η οδός Αμερικής.
Επηρεάζει όμως τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στον Ευαγγελισμό, καθώς το σημείο είναι μέσα στον «δακτύλιο» της απαγορευμένης ζώνης που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ και επομένως δεν θα επιτραπεί η συγκεκριμένη να γίνει.
Ζώνες απαγόρευσης κάθε συγκέντρωσης και πορείας έχουν οριστεί επίσης στον κρατικό αερολιμένα και κατά μήκος της Αττικής Οδού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα διαμείνει η κυρία Μέρκελ, καθώς και στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι, όπου η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Παρασκευή το σπίτι του Γερμανού πρέσβη και τη Γερμανική Σχολή, αντίστοιχα.
iefimerida.gr – protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four + sixteen =