Friday, 29 March, 2024

ΔΕΘ, Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Από που υποκινούνται οι αντιεμβολιαστες

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου-μόνο για τους εμβολιασμένους δημοσιογράφους!

που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ο πρωθυπουργός απάντησε σε 46 συνολικά ερωτήσεις ευρείας θεματολογίας, σχετικά με την οικονομία, την πανδημία, τις πυρκαγιές, τον ανασχηματισμό, τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, τα σχολεία, αλλά και τα έργα υποδομής.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία».
«Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας».
«Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».
Ο πρωθυπουργός εκτόξευσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σε ερώτηση σχετικά με τη μεσαία τάξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».
Παράλληλα, μίλησε και για τα λάθη που έκανε ως πρωθυπουργός, στα οποία συγκαταλέγει το ότι δεν έκλεισε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα, λόγω της πανδημίας, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μάλιστα, σε σχέση με το τελευταίο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ήταν συναισθηματικά η πιο δύσκολη στιγμή αυτής της θητείας… Η συνέντευξη έρχεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ όπου προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.
Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων
Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στη διετία της διακυβέρνησής του και το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή αυτής τη θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές.
Διότι όπως είπε, αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή.
«Όμως πρέπει να σας πω ότι πια η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μια. Κι από την άλλη, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο.
Κάθε κρίση μας κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν
«Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο», απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν.
«Δεν πρόκειται να μπω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις»
«Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, δεν έχω όμως και καμία ένδειξη, πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αλλάξει την πρακτική της, κακό του κεφαλιού της όμως εάν πιστεύει πως έτσι θα με αποπροσανατολίσει από τις κύριες στοχεύσεις μου», απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις προσωπικές επιθέσεις, που δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Για όσους αντιτίθενται στον εμβολιασμό
Σε ό,τι αφορά το “ρεύμα” όσων αντιτίθενται στον εμβολιασμό, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.
Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.
«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Για την ανεργία
«Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».
Για το μεταναστευτικό
Αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.
Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».
Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, «βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»
Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις».
Για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».
«Θα αγοράσουμε νέα Καναντέρ σε συνεργασία με άλλες χώρες»
Σε ερώτηση για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία, ο πρωθυπουργός είπε:
«Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4-5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σiγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Έχουμε το σχέδιο λοιπόν».
«Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»
«Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.
Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».
«Υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινωνία»
Σε ερώτηση σχετικά με την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και το αν υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μία στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων.
«Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Ξέρω ότι όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς είναι συνήθως που δεν έχει επιχειρήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη».
«Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία, και να αποφεύγω όσο γίνεται εντάσεις αχρείαστες τις οποίες νομίζω ότι η κοινωνία απορρίπτει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι 2011 είναι βαθιά γελασμένοι. Έχει προχωρήσει η κοινωνία. Θέλει ηρεμία, κανονικότητα και να μπορεί καθένας να προσβλέπει σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του».
«Για αυτό και θα συνεχίσω να απορρίπτω αυτού του είδους τη ρητορική. Μπορείτε να ρωτήσετε από κει και πέρα τον κ. Τσίπρα για το τι ακριβώς επιδιώκει», κατέληξε.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε». «Ίσως κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας».
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργειες για την καλύτερη αντιμετώπισή της.
Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας. Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».
Για τα πλαστά πιστοποιητικά
«Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Είχαμε τότε ήδη πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».
Για αναθεώρηση στόχου ανάπτυξης-ΕΝΦΙΑ
Σε πρώτη φάση το κάνουμε για ένα τρίμηνο θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και αν χρειαστεί να επέμβουμε δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.
Είναι μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση δηλαδή η κάλυψη της αύξησης της τιμής του ρεύματος, και με τη συνεργασία της ΔΕΗ, γιατί είχε περίπου προεξοφληθεί ότι θα κάνουμε παρέμβαση μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφορά όλους αυτή σε παρέμβαση. Και είναι μία παρέμβαση η οποία γίνεται συνδυαστικά. Η κυβέρνηση επιδοτεί ένα μέρος αυτής. Εκεί έρχεται και η ΔΕΗ και λέει ότι και αυτή θα καλύψει ένα μέρος της αύξησης έτσι ώστε να συζητάμε τελικά για απειροελάχιστες πάρα πολύ μικρές αυξήσεις. Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια
Για την απολιγνιτοποίηση και τις ΑΠΕ
«Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα και για αυτό και είχαμε δίκαιο όταν πήραμε αυτήν την απόφαση, η οποία μας επέτρεψε να διεκδικήσουμε και σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση.
Από κει και πέρα θέλω να σας πω ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον κ. Παπαθανάση έχει δημιουργηθεί μία δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Είναι ένα πολυσύνθετο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πτυχές…
Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι ήδη η μετάβαση είναι καλύτερη και για αυτό θα βρεθώ σύντομα στην Κοζάνη για να μιλήσουμε με τους κατοίκους.
Αναρωτιέμαι όμως για αυτό που λέει ήταν περιβαλλοντική αριστερά. Τι θέλει; Να συνεχίσουμε και με λιγνίτη; Τελικά εδώ αρχίζω και διακρίνω και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έναν απόλυτο παραλογισμό που μου θυμίζει λίγο ακραία πράγματα που ακούω. Δεν μπορούμε να λέμε «όχι στο λιγνίτη» από τη μία και «όχι στις ανεμογεννήτριες». Πρέπει να συζητήσουμε που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες, αλλά δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι η ανεμογεννήτρια είναι το επόμενο μεγάλο κακό το οποίο θα συμβεί στη χώρα, από τη στιγμή που θα είμαστε εξαρτημένοι από τον ήλιο και τον άνεμο για να καλύψουμε το κενό.
Άρα θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω απόλυτα την έννοια και το άγχος των ανθρώπων στη Δυτική Μακεδονία, αλλά θέλω να ξέρω ότι τελικά και σύντομα θα γίνει αυτό. Η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Ο λιγνίτης δεν είχε μέλλον. Είμαστε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή ως προς τα ορυκτά καύσιμα. Και όσο πιο γρήγορα τον διανύσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα».
Για τη μεσαία τάξη
«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».
Για το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ως πρωθυπουργός
«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».
Για το προσφυγικό και την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν
“Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενεργεί μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της. Έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019.
-Έχουν σωθεί επίσης πολλές ζωές από την Ελλάδα. Ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση.
-Θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Οι πιθανοί πελάτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι θα τους δώσουν 1.000-2.000 ευρώ και μπορεί ποτέ να μην φτάσουν.
-Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας”.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει
«Και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει».
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές».
Για την αστυνομία στα πανεπιστήμια
«Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν θα γίνει τον Οκτώβριο».
«Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα».
Από εκεί και πέρα, θέλω να πω ότι ακόμα και σήμερα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος του πρύτανη του πανεπιστημίου, θα το κάνει»
Για την αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας. Άσχετα αν είχαμε κάποια άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους».
Για τις τουρκικές προκλήσεις
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν»
«Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο.
Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας».
Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος
«Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος».
Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
«Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχα να κερδίσω τίποτα με μία ισχυρή αυτοδυναμία. Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού». «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές και θέλω να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε βάθος δεκαετίας. Έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς ζητά ο κ. Τσίπρας, λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».
Για τους νέους
«Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα μέτρα που εξαγγείλαμε, όπως το πρώτο ένσημο. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος; Περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει. Η σύνταξη μπορεί να μοιάζει μακρινή για τα νέα παιδιά σήμερα ωστόσο πρέπει να εκπαιδευσουμε τα παιδιά στην οργανωμένη αποταμίευση»
Για πιθανό νέο κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας
“Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.
Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών.
Κάνω έκκληση σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν. Πολύ μεγάλη σημασία στα self test. Θετικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι”
Για τρίτη δόση
Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί επιστημονικά βλέπουμε τα δεδομένα από το Ισραήλ το οποίο βρίσκεται μερικούς μήνες μπροστά από μας. Θεωρώ ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμό. Προφανώς αυτές είναι αποφάσεις που τελικά παίρνει η επιτροπή εμβολιασμού αλλά θεωρώ σίγουρα απαραίτητο να γίνεται τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους και στους άνω των 60
Ζήτησα συγγνώμη για τις πυρκαγιές
«Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε.
Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα».
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου