Saturday, 24 February, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Νέα επίθεση Guardian και SkyNews στον Σούνακ: «Γελοία, εριστική συμπεριφορά»

Για «εσφαλμένη στρατηγική κρίση» κατηγορεί ο Guardian τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με αφορμή το διπλωματικό «φάουλ»

με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ένα καυστικό άρθρο γνώμης για το «άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα» του Σούνακ, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η οξυθυμία δεν είναι καλό θέαμα για έναν πρωθυπουργό».

«Ίσως η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του αυτή την εβδομάδα να ήταν περισσότερο προϊόν υπολογισμού παρά ένα καπρίτσιο -μια στρατηγική έκρηξη οργής για να εκπέμψει το μήνυμα μιας σταθερής στάσης αναφορικά με τη μοίρα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αλλά ακόμη κι έτσι φάνηκε παιδιάστικη. Ο κ. Σούνακ ίσως όντως να ενοχλήθηκε από τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρομοίασε την κατοχή των αρχαίων ελληνικών γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση. Αυτή η παρέμβαση ίσως να αθέτησε μια δέσμευση να μην κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία. Πιθανότατα, ξεπέρασε τα όρια που πρόβαλε η Ντάουνινγκ Στριτ σε συνομιλίες που ερμηνεύονται διαφορετικά από την ελληνική πλευρά.

Guardian: Σφόδρα υπερβολική η αντίδραση του Σούνακ

»Αλλά όπως και να έχει, η ακύρωση της συνάντησης ήταν μια σφόδρα υπερβολική αντίδραση. Είναι αμφίβολο κατά πόσον εντυπωσιάστηκε το εσωτερικό ακροατήριο, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν οι άνθρωποι για το θέμα των μαρμάρων. Στο εξωτερικό φαντάζει σαν επιστροφή μιας μυγιάγγιχτης στάσης και μιας ανασφάλειας που οι γείτονες της Βρετανίας συνδέουν με το Brexit στην πιο πολεμόχαρη κατάστασή του», σχολιάζει το άρθρο, τονίζοντας ότι ο Σούνακ ενέτεινε την εντύπωση αυτή με την αντίδρασή του στις ερωτήσεις του ηγέτη των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγορώντας τον ως υποταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και συνεχίζει ο Guardian: «Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον ηγέτη των Τόρηδων θα μπορούσαν να είχαν βρει πολλά κοινά σημεία και ταυτόχρονα να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο προφανές σημείο διαμάχης. Ένας πιο έμπειρος πολιτικός από τον κ. Σούνακ θα μπορούσε να είχε βρει έναν τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να καταστρέψει την επίσκεψη. Η αδυναμία βαθμονόμησης μιας διπλωματικής επίπληξης εκφράζει πολιτική αδυναμία και ιδιοσυγκρασιακό ελάττωμα. Η ευέξαπτη πλευρά του χαρακτήρα του πρωθυπουργού σπάνια δεν είναι επιφανειακή. Φαίνεται και στις συνεντεύξεις όταν δεν του αρέσει η ένταση ή η επιμονή των ερωτήσεων. Το χάρισμα μπορεί να υπερεκτιμηθεί και δεν συσχετίζεται αξιόπιστα με την ικανότητα, αλλά η έλλειψη χαρίσματος είναι ένα σαφές μειονέκτημα για έναν ηγέτη. Η ετοιμότητα του κ. Σούνακ να θυσιάσει τις σχέσεις με ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας ενστικτώδους ευρωσκεπτικιστικής προκατάληψης. Ο πρωθυπουργός αναρριχήθηκε στην κλίμακα ενός Συντηρητικού Κόμματος που περιφρονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και έχει πειστεί ιδεολογικά ότι η Βρετανία πρέπει να επιδιώξει αλλού τα οικονομικά και στρατηγικά της συμφέροντα . Η πραγματικότητα του Brexit θα έπρεπε να είχε διαψεύσει αυτή την κοσμοθεωρία, αλλά είναι πολύ βαθιά ριζωμένη».

Kαι καταλήγει ο Guardian στην ανάλυσή του για το faux pas του Σούνακ: «Ίσως ο πρωθυπουργός απλά να μη νοιάζεται ή ίσως να περιορίζει τις επαφές με την ηπειρωτική Ευρώπη από φόβο μήπως αναστατώσει τους σκληροπυρηνικούς θιασώτες του Brexit. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αποδείχθηκε ένοχος επειδή παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, προχώρησε από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στη διεθνή σκηνή».

Ανάλυση SkyNews: Ο Σούνακ έπληξε την εικόνα του ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, εξαιτίας των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έπληξε τη διεθνή εικόνα του Βρετανού ηγέτη.

Το βρετανικό SkyNews σε δημοσίευμά του εξηγεί ότι ο Σούνακ δεν είχε πολλές νίκες στη σύντομη πρωθυπουργία του. Αλλά μία που θα μπορούσε να ισχυριστεί με αξιώσεις ήταν ότι είναι ένας πρωθυπουργός που βελτίωσε τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με τα προηγούμενα ανώμαλα χρόνια του Brexit και το προκλητικό ύφος των προκατόχων του, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

Ήταν ο πρωθυπουργός που παρέδωσε το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», διευθετώντας την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει αναπτύξει μια σταθερή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Ατλαντικού, που σηματοδοτεί στενότερους διπλωματικούς, εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξένησε επίσης μια επιτυχημένη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο υποστηρίζει ότι ο Σούνακ έπρεπε να αντιπροσωπεύει την επαγγελματική, «ενήλικη» ηγεσία. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια έκρηξη πικρίας, όπως φαίνεται, μετά τη δήλωση του τελευταίου στο BBC πως το να βρίσκονται τα Γλυπτά στο Λονδίνο είναι σαν να έχουν τη Μόνα Λίζα «κομμένη στη μέση».

Δεδομένων όλων των παραπάνω -ενήλικη ηγεσία, επαναφορά των σχέσεων με τους Ευρωπαίους συμμάχους, περισσότερη πολιτική και λιγότερο πολιτικολογία-, η τελευταία αυτή η διπλωματική και πολιτική απόφαση του Σούνακ υπονόμευσε τελικά τον ίδιο, σημειώνεται.

Αυτή τη θέση έρχονται να υποστηρίξουν αξιωματούχοι που μίλησαν στο SkyNews σχετικά με το διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ. Ένας πρώην ανώτερος διπλωμάτης χαρακτήρισε την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού «γελοία, εριστική συμπεριφορά», ενώ ένας υπουργός που τάσσεται υπέρ του Σούνακ τη χαρακτήρισε με σαφήνεια «λάθος απόφαση».

Μια άλλη κυβερνητική πηγή είπε ότι το μόνο που έκανε ο πρωθυπουργός με την ακύρωση της συνάντησης ήταν να συζητηθεί περισσότερο το θέμα, ενώ μια ανώτερη πηγή των Εργατικών ανέφερε ότι ήταν «αξιολύπητο» και οδήγησε στο ότι οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν για σημαντικά θέματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η οικονομία και το Μεσανατολικό.

Το πλήγμα στη διεθνή εικόνα του Σούνακ

Η ανάλυση συνεχίζει με την εξής διαπίστωση: Σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει την εγχώρια ατζέντα του σχετικά με τη μείωση της μετανάστευσης, το να «σνομπάρει» τον Έλληνα ηγέτη σχετικά με τα σχόλια που έκανε για τα Γλυπτά σε τηλεοπτική συνέντευξη σίγουρα μετατόπισε την ατζέντα των ειδήσεων από τις δικές του εγχώριες δυσκολίες σχετικά με τους αριθμούς ρεκόρ της μετανάστευσης και την ανοιχτή διαμάχη του Συντηρητικού Κόμματος για το πώς να το διορθώσει.

Αλλά υπονομεύει επίσης την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «ενήλικας» εταίρος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκάτοχοί του, ο Τζόνσον και Τρας, αρέσκονταν να διαπληκτίζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους για να κερδίσουν έναν ή δύο ευνοϊκούς τίτλους, κι αυτό το περιστατικό μπορεί να αφήσει ορισμένους συμμάχους να αναρωτιούνται αν ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος είναι πραγματικά διαφορετικός από τους προηγούμενους.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου