Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τσίπρας: Αλλάζετε το νόμο, για να πάτε σε πρόωρες εκλογές

Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση» ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για «ένα σύστημα που δεν σέβεται τους πολίτες»

Γεραπετρίτης: Στους έξι μήνες εκλογές, για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση, δεν θα κάνουμε
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που γίνεται για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή.
Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:
«Συζητείται σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών». Ενα κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και συζητείται με απόντα τον Πρωθυπουργό.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του. Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη. Διότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου. Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση.
Αλλά η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις συνταγές του χθες. Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση. Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε ένα εκλογικό σύστημα που έχει ευθύνη γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Τη φαυλότητα, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή. Και κυρίως ένα σύστημα που δε σέβεται τους πολίτες
Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες διακηρύσσατε απο αυτό το βήμα στην συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού την αξία και σημασία της ισοτιμίας της ψήφου των ομογενών. Αρνηθήκατε τη πρότασή μας να δώσουμε σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες με το επιχείρημα ότι θα παραβιάζόταν η ισοτιμία της ψήφου.
Και ενώ η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί.
Και ποια είναι τα επιχειρήματά σας;
Η απαξίωση της πολιτικής και η έλλειψη εμπιστοσύνης για την ωριμότητα του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Η ανάδειξη ενός ελιτίστικου πατερναλισμού απέναντι σε αναγκαίες συναινέσεις και συγκλίσεις.
Στη πραγματικότητα κύριοι της συμπολίτευσης δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση. Μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και βαθιά αλαζονεία που σας γέννησε η επιστροφή σε θέσης εξουσίας. Ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά.
Δεν σας θεωρώ απόλυτα αφελείς.
Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ.
Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος.
Εμείς από την άλλη, δε παίζουμε με θέματα αρχών και το έχουμε αποδείξει. Δεν κατασκευάζουμε ούτε συνταγματικές τροποποιήσεις ούτε εκλογικούς νόμους με βάση την εκτίμηση που έχουμε για το τι συμφέρει το κόμμα μας.
Αλλάξαμε το άρθρο 86 για την εκλογή ΠτΔ. Αποσυνδέσαμε την εκλογή από τη θητεία της Βουλής. Όχι γιατί μας συνέφερε αλλά γιατί έτσι θεωρούμε ορθό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Και το ίδιο κάναμε και με τον εκλογικό νόμο.
Ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η απλή αναλογική. Αλλά ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στη πόλωση των δύο κομμάτων. Αλλά εμείς έχουμε άλλο ηθικό και αξιακό πλαίσιο.
Γιατί εμείς δε θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι, ούτε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά φορέα της αλλαγής και της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.
Για αυτό και πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημοκρατίας. Στην αξία της ισοτιμίας της ψήφου. Και εμπιστευόμαστε τον λαό και τις επιλογές του.
Η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με το νόμο ν. 4406/2016 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.
Και αυτή η αξιακή μας θέση απέναντι στο ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε παιχνίδια με σκοπιμότητες και μικροϋπολογισμούς.
Άλλωστε, επαναλαμβάνω, η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας.
Και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν και ακόμη περισσότεροι λόγοι ώστε να είναι ανόητοι οι όποιοι σχεδιασμοί και υπολογισμοί.
Και αυτό γιατί ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική.
Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το ’23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.
Άρα, όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων εσας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δε θα εκλεγείτε ξανά.
Να το γνωρίζετε, λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης.
Πόσο δε μάλλον που όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο κος Μητσοτάκης διαψεύδονται παταγωδώς.
Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δε θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό;
Και πόσο πειστικό είναι ένα επιχείρημα ενός κόμματος που θα κατέρχεται σε μια εκλογική αναμέτρηση λέγοντας στους ψηφοφόρους του: Μη σας νοιάζουν αυτές οι εκλογές, εμείς δε λογαριάζουμε την εντολή του λαού, εμείς δε θέλουμε λύση από τη κάλπη, εμάς μας ενδιαφέρουν οι επόμενες.
Νομίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να μπουκοτάρει τις εκλογές, όχι όμως για κάποιον που θέλει να τις κερδίσει.
Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είτε το θέλετε είτε όχι και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης.
Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Άλλωστε με τον σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα.
Και μέρα με τη μέρα αποδεικνύετε ότι όχι μόνο δε μπορείτε να είστε μέρος της λύσης για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά αποτελείτε ήδη μέρος του προβλήματος για το σήμερα, για τη σημερινή μέρα.
Με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και σήμερα ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό και μάλιστα σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας.
Η Ελλάδα που μπόρεσε με αυτοπεποίθηση να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή,με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν, βέβαια, καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει και δεν λάμπει δια της απουσίας της.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο μόνο μεγάλο κρίσιμο θέμα που αφήσαμε ανοικτό καθώς δεν μπορούσαμε αλλιώς δηλαδή αυτό του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα.
Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους στα νησιά λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες. Εσείς μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα.
Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Δεν είναι μόνο η Λέσβος είναι και τα άλλα νησιά. Τα έχετε κάνει όλα μπαχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφου καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε. Ποιος μπορεί να σας εμπιστευθεί με τη στάση σας αυτή;
Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, αυτούς τους 6 μήνες που εσείς κάνατε πειραματισμούς και αλλάζατε υπουργούς, τι έγινε η ζωή τους; Βελτιώθηκε, όπως υποσχεθήκατε ή χειροτέρευσε;
Τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε. Και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά. Με τα οποία τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι. Και τα ίδια βλέπουμε και στην οικονομία με τη περιβόητη μεσαία τάξη.
Που είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που θα έρθει που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων;
Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα μετά την εκλογή σας γιατί δήθεν αυτός ο “άθλιος” ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού ;
Που είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους ; Για τους μεγάλους είδαμε για τους μικρούς και μεσαίους δεν είδαμε.
Αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις. Και μαζικές απολύσεις, εν μέσω αυξανόμενης για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ανεργίας. Στον ΟΤΕ στις τράπεζες μαζικές απολύσεις
Το μέρισμα περιορίστηκε σημαντικά.
Πηγαίνετε μια βόλτα στην αγορά και ρωτήσετε τους καταστηματάρχες να σας πουν για το τζίρο τους τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα περυσινά. Εσείς όμως υποσχεθήκατε καλύτερες μέρες.
Ενα μεγάλο θέμα είναι αυτό με τις συντάξεις. Τα ίδια τηλεοπτικά στούντιο που εξηγούσαν τις δήθεν μειώσεις στις συντάξεις επι ΣΥΡΙΖΑ – δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν – τώρα έχουν ορυμαγδό για δήθεν αυξήσεις.
Τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020, παρά τις τυμπανοκρουσίες, θα είναι 200 εκ λιγότερα από αυτά του 2019.
Θα γίνουν κάποιες αυξήσεις που θα αφορούν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων και φυσικά όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά στους λίγους, των ανώτερων κλιμακίων.
Ενώ το 90% των ήδη συνταξιούχων θα έχει απώλειες σε ετήσια βάση κυρίως από τη κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που εμείς είχαμε ψηφίσει ενα συνολικό κονδύλι 820 εκατ ευρώ που εσείς κόβετε
Στο ασφαλιστικό αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους όπως είχατε υποσχεθεί, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών
Με το άδικο σύστημα των κλάσεων ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Είναι αυτό δικαιοσύνη; Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;
Την ίδια στιγμή, ο κος Γεωργιάδης ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε με κυνισμό ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ξεκινούν τον Απρίλιο, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Θα κάνει αυτό την ζωή των πολιτών καλύτερη;
Αλλά και στη παιδεία, το μόνο σας μέλημα δεν είναι οι φοιτητές, μαθητές και οικογένειες αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων
Κλείσατε μια σειρά απο σχολές αλλά ανοίξατε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, στους κατόχους διπλωμάτων κολεγίων.
Και το κάνατε ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όταν ζητήσαμε απο την υπουργό να καταθέσει την επιστολή της Κομισιόν μας είπε ότι είναι διαβαθμισμένη και δεν μπορεί. Είναι άσχημο να κάνεις λανθασμένη νομοθετική παρέμβαση. Εϊναι χειρότερο να λές ψέματα. Δεν υπάρχει διαβάθμιση. Υπάρχει επιμονή απο τους ιδιοκτήτες κολεγίων που έχουν κάνει λόμπι στα δευτεροκλασάτα στελέχη των θεσμών και εμείς παρά τις πιέσεις καταργήσαμε τα σχέδιά τους. Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που εσείς επαναφέρετε την βάση του δεκα και καταργείτε πανεπιστημιακά τμήματα να κάνετε ότι σας ζητούν τα κολέγια.
Σας κατήγγειλε ο ΔΟΑΤΑΠ. Σας ζητάει η Βουλή των Ελλήνων επίσημα στοιχεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτό δεν θα περάσει έτσι. Εχετε αναλάβει ρόλο του ντελίβερι των Κολεγίων.
Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας. Εχετε το φιάσκο με την οικογένεια Ινδαρέ. Είχε την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με την κατάληψη και εσείς τον συλλάβατε. Δεν ζητήσατε συγγνώμη γιατί θεωρείτε ότι σε αυτό το ζήτημα θεωρείτε ότι έχετε ιδεολογική υπεροχή. Ούτε στα ζητήματα ασφάλειας είστε αποτελεσματικοί. Κάνετε επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις με άνδρες και ντρόους για να βγάλετε 4 καταληψίες που πρέπει να βγουν αλλά ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι τρόποι και όχι λες και πάτε να πιάσετε τον Γιαγκούλα.
Παρά τις τυμπανοκρουσίες σας, το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Αυτά είναι, σταχυολογώντας τα, τα βασικά πεδία έκφρασης της αναποτελεσματικής πολιτικής σας, για την οποία είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό.
Και είστε εσείς, λοιπόν, που μπροστά σε όλα αυτά, απο τα μεγάλα έως τα μικρά δίνετε σήμερα ως απάντηση την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Σας το λέμε λοιπόν καθαρά: Το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που καταφέρατε να αναδείξετε μόλις μέσα σε έξι μήνες, δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα.
Και μια τελευταία παρατήρηση: έχετε και μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση με την οποία υπονομεύεται τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείεται πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus.
Κι αν, όπως λέτε, η πολυφωνία στη Βουλή εμποδίζει το να προβλέπεται από πριν ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε να ξέρετε ότι ο λαός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και όχι «προβλέψιμος», σαν την χώρα μας, όπως σας αρέσει να την αποκαλείτε.
Ο λαός αντιλαμβάνεται και αποζητά ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.
Με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το επιχείρημά μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτεται και την αμηχανία σας.
Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο ή με τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν των ακροδεξιών μορφωμάτων. Όσων υπάρχουν ήδη κοντά σας και όσων προκύψουν στο μέλλον.
Εμείς παραμένουμε συνεπείς. Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Είναι κεκτημένο και κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και σας διαβεβαιώνω και θυμηθείτε το, ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου.
Η δίκαιη έκφραση των πολιτικών δυνάμεων και η σύγκλιση μέσω του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού θα ανανεώσει και θα αναζωογονήσει το πολιτικό σύστημα. Θα προσθέσει μια ακόμη θεσμική εγγύηση στον έλεγχο των κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιείται από την αντιπαραβολή των πεπραγμένων τους με την προγραμματική συμφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων. Όπως, άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση και των ΜΜΕ και του Τύπου που εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα Δημοκρατίας
Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό.
Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική.
Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο».
Διαψεύδει τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο Γεραπετρίτης
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική, διέψευσε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης στην Βουλή, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που υποστήριξε ότι η επίσπευση της αλλαγής στην εκλογική νομοθεσία απο την κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσέθεσε: “Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο, γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση, δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα απο τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα. Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και στον γάμο της Κανά. Στην Κανά όμως είχαμε την μετατροπή του νερού σε κρασί. Μάλλον ήθελε να αναφερθεί στον πολλαπλασιασμό άρτου και ιχθύων που έγινε στην έρημο. Μια έρημο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα την περάσετε όλη την τετραετία”.
Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ είναι πιο αναλογικό απο τους αντίστοιχους νόμους του 2004 και 2008.
“Εχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα της απλής αναλογικής. Είναι ζήτημα που στην βιβλιογραφία έχει εξακοντιστεί, γιατί παράγει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Είναι θεωρητικό απολίθωμα. Είναι λίγες οι χώρες που το υιοθετούν, αλλά στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο. Αυτό που ονομάζουμε απεικονιστική εκπροσώπηση στην πράξη αποτελεί σήμερα την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που είναι το βασικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία” είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα είχε ολέθριες συνέπειες.
“Η απλή αναλογική οδηγεί σε λογική πάγιων συνασπισμών που μηδενίζουν τον αντίλογο. Απο το 1917 εως 1992 στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κομματικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για έξι δεκαετίες” εξήγησε.
Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε υποκριτικές της ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης το 2015 δεν κατέθεσε νομοσχέδιο για απλή αναλογική, αν και έφερνε διατάξεις για την Βιομηχανία Ζάχαρης και την βία στα γήπεδα.
“Λέτε ότι θέλετε απλή αναλογική για γνήσια αποτύπωση μέσω συνασπισμών κομμάτων. Αυτό πέρα απο τα εγγενή πολιτικά προβλήματα στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιστορικής αυτοκριτικής. Ποια ήταν η συμμαχία την περίοδο 2015-19; Μπορούμε να την ανακαλέσουμε; Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό που κυβέρνησε με αθροιστικά ποσοστά κάτω του 40%. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το έκανε. Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, πρέπει ο λαός να το γνωρίζει εκ των προτέρων και μετά να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαμε κίβδηλη συνεργασία. Κανείς δεν το ήξερε πριν τις εκλογές και μετά είχαμε μια πρόσκαιρη προγραμματική σύγκλιση στο ότι θα σκίσουν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο”.
Απλή αναλογική, Βαϊμάρη και αστική δικτατορία
Πάντως, η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη στην ανάδειξη της ναζιστικής κυβέρνησης του Χίτλερ κατά την ιστορική αναδρομή της εφαρμογής της απλής αναλογικής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Αρχικά, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: “Δεν τιμούν την αίθουσα, το Σώμα, την παράταξή του και την κυβέρνησή του όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Μέγα ολίσθημα. Δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, που σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα. Δεν δίστασε ο υπουργός να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική. Παραδοξολογική ακροδεξιά ρητορία χρησιμοποιεί ο κ. Γεραπετρίτης για την υπεράσπιση της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του”.
Για το γεγονός, δε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να φέρει την απλή αναλογική το πρώτο εξάμηνο του 2015, είπε: “Είχαμε πολλή δουλειά το 2015. Είχαμε να αποκρούσουμε το σαμποτάζ και την επιλογή σας να στηρίζετε τις δυνάμεις που επέβαλαν την χρηματοπιστωτική ασφυξία στην χώρα μας”.
Επανερχόμενος ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η σύνδεση της απλής αναλογικής και του Χίτλερ αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που ανέδειξαν τον ναζισμό. Σχολίασε ωστόσο ότι η πολωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους χαρακτηρισμούς αντιφάσκει με την επιχειρηματολογία περι συνεργασιών που απαιτεί η απλή αναλογική. Ανταπάντησε, δε, ότι “αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζετε άθλιους, ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη το 2015 για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας”.
Απο την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε: “Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία. Για να φτιάξετε τι; Κυβερνήσεις σταθερές, που θα βάζουν νέα βάρη στον λαό. Ακούσαμε απίστευτα και απο την πλευρά του κ. Τσίπρα, ότι δήθεν την κρίση και την χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα. Έλεος. Γίνατε πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Είπατε ότι την κρίση την έφεραν τα λαμόγια. Αθωώσατε το σύστημα. Βγήκαν μεγάλες μάζες στον δρόμο και τι κάνατε; Τους πουλήσατε κανονικά. Τους είπατε ότι για όλα φταίνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Φαντάζομαι ότι δεν είστε αδιάβαστος, κ. Γεραπετρίτη. Το να λέτε ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο. Σύσκεψη όλων των μεγάλων επιχειρήσεων έγινε και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στο ναζιστικό νεοφασιστικό κόμμα, που είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλιστικού συστήματος. Που κολλάει η Βαϊμάρη;”.
Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:
Γ. Γεραπετρίτης: Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια. Ιστορικά έχετε απόλυτα δίκαιο.
Κ. Τασούλας (Πρόεδρος): Η αστική δικτατορία σας δίνει το λόγο
Θ. Παφίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για τις απεργίες, βάζοντας το 50+1. Πώς γίνεται εσείς να κυβερνάτε με 39% και ο εργάτης να έχει το 50+1 για μια απεργία; Πώς λέγεται αυτό, αν δεν λέγεται δικτατορία;
protothema.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου