Wednesday, 25 May, 2022

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δήλωσε “έτοιμος για πρωθυπουργός”, αγκαλιά με τον Ζάεφ και περήφανος για τη συμφωνία των Πρεσπών!

Τα χαμόγελα και ο ενθουσιασμός περίσσευαν απόψε στο κατάμεστο γήπεδο του Τάε κβο Ντο όπου άνοιξε τις εργασίες του το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ήταν άλλωστε η πρώτη μεγάλη συνάντηση για τα μέλη του κόμματος, αφού η πανδημία καθυστέρησε αρκετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καθώς μαζί πέρασαν τη συμφωνία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας… ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του που έβγαλε τη χώρα από την κρίση των μνημονίων, κρατώντας την κοινωνία όρθια και αφήνοντας γεμάτα ταμεία και όχι χάος όπως παρέλαβε η κυβέρνησή του. Ειδική αναφορά έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών, «μια Συμφωνία που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα Βόρεια σύνορά μας». Καθώς μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είναι στους καλεσμένους του Συνεδρίου, ο κ. Ζάεφ σηκώθηκε και χαιρέτισε του συνέδρους, εισπράττοντας δυνατό χειροκρότημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις δεσμεύσεις του για ένα «ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης». Ως «ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή» χαρακτήρισε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τα μέλη του, με την εναρκτήρια ομιλία που απευθύνει αυτήν την ώρα στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», ενώ κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν «το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές». «Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει». Συγκεκριμένα, μίλησε για «ευθύνη απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας», «ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου», «ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές». «Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε» όταν είχε εξαγγελθεί. «Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας», είπε, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί». Παράλληλα ανέπτυξε τις δεσμεύσεις του για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης και απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος ζητώντας τους «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε την χώρα». «5+1 δεσμεύσεις για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης» Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική προστασία και τη νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου…

Ευθύνες σε Ρωσία και ΝΑΤΟ

Αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ξαναέκανε ορατή την πυρηνική απειλή. Ακολούθως σημείωσε: «Και όλοι μας εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό…Το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται. Στη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Και πρέπει να πιεστεί με κάθε μέσο να σταματήσει την εισβολή. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με επεμβάσεις τους και δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο»…

Κατάργηση νόμων Μητσοτάκη

Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη ημέρα ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει τα «αρνητικά για την κοινωνία νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είπε χαρακτηριστικά ότι «πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού. Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα. Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων. Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών. Τον νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας. Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα.

Κυβερνητική συνεργασία

Ο κ. Τσίπρας αφού υποστήριξε πως: «Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει», απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου λέγοντας: «Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση. Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία. Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πώς, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου