Sunday, 25 September, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο καταρράκτης της Έδεσσας μεταξύ των πιο εντυπωσιακών της Ελλάδας

Ο καταρράκτης της Έδεσσας μεταξύ των πιο εντυπωσιακών καταρρακτών της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, τη χώρα του απερίγραπτου και πηγαίου κάλλους δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καταρράκτες, φυσικοί και τεχνητοί, που συνθέτουν εντυπωσιακά μέρη.

Θαυμάζοντάς τους, αισθάνεσαι πρωταγωνιστής σε παραμύθι, όπου νεράιδες και μυθικά πλάσματα ξεπροβάλλουν. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μερικούς από τους πιο αξιοθαύμαστους καταρράκτες που κρύβει μέσα της η ευλογημένη αυτή χώρα!

1.Έδεσσα

Στην Έδεσσα, τη φημισμένη αυτή πόλη για τους καταρράκτες της που δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο, έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή κατά τον 14ο αιώνα, θα συναντήσετε ένα ξεχωριστό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινα γεφύρια στα βορειοανατολικά της. Στο σύνολό τους είναι 12 καταρράκτες, αλλά μόνοι οι 4 είναι ορατοί στους επισκέπτες, ενώ τους υπόλοιπους κρύβει η πλούσια βλάστηση. Φυσικός δημιουργός τους είναι ο ποταμός Εδεσσαίος, τα νερά του οποίου διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εκθαμβωτικός καταρράκτης, ο Κάρανος, ξεχύνεται με δύναμη από ύψος 70 μέτρων, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια.

2.Όλυμπος, καταρράκτης Ορλιάς

Στον Όλυμπο, τον τόπο με τις ψηλές κορυφές και τα αλπικά οροπέδια που οι θεοί επέλεξαν να κατοικήσουν, και όχι τυχαία, φτάνοντας στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού θα συναντήσετε κατάφυτα φαράγγια και τρεχούμενα νερά.

Το ρέμα του Ορλιά, στην περιοχή του χωριού Βροντού, σχηματίζει ένα μοναδικό σκηνικό με τους καταρράκτες. Από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου φτάνετε σε μόλις λίγα λεπτά στον πρώτο καταρράκτη, ενώ, συνεχίζοντας την πορεία δίπλα στη ρεματιά για μια ώρα περίπου μέχρι τον Κόκκινο Βράχο με τον μεγάλο καταρράκτη, θα αντικρύσετε μια ασύλληπτη ομορφιά. Εάν επιλέξετε να βουτήξετε και στα παγωμένα νερά, θα αισθανθείτε αθάνατοι, αποτελώντας κομμάτι της μυθολογίας.

3.Νέδα, Ηλεία/Μεσσηνία, Πελοπόννησος

Στο πέρασμα της Νέδας, του ποταμού στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, διασχίζει ένα φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες, όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Τον μεγαλύτερο καταρράκτη θα βρείτε κοντά στη Φιγαλεία. Κι αν δεν είστε φυσιολάτρες, θα γίνετε, μιας και στη διαδρομή θα συναντήσετε μοναδικό τοπίο με γεφύρια και καταρράκτες, νερόμυλους, πλούσια βλάστηση, σπήλαια και λίμνες με κρυστάλλινα νερά. Ωστόσο, για να περιληφθείτε στους “προνομιούχους” που απολαμβάνουν τη Νέδα πλήρως, χρειάζεται αρκετή πεζοπορία. Η διάσχιση του φαραγγιού της συνήθως είναι διήμερη, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και γίνεται με συνοδούς. Αν προτιμάτε, όμως, μια απλούστερη εξόρμηση, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα τμήμα της κατεβαίνοντας από το χωριό Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατώντας ακολούθως δυτικά για 15 λεπτά και φθάνοντας σταδιακά στους δύο καταρράκτες και στις λίμνες τους, μέσα από ξύλινα γεφυράκια.

4.Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

Νομίζατε ότι η Μεσσηνία είναι ξακουστή μόνο για το λάδι της; Η απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής συντίθεται από πληθώρα τοπίων. Κεντρικά του νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Χαραυγή (34 χλμ. από την Καλαμάτα), κρύβεται ένα από αυτά, ένα παραμυθένιο και ονειρικό σκηνικό με λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Ακολουθώντας τη διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη, θα συναντήσετε έναν ειδυλλιακό καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.

5.Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

Στην καρδιά της Θεσσαλίας, προς τα ορεινά χωριά των Τρικάλων, μπορείτε να θαυμάσετε μια ξεχωριστή ομορφιά στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, όπου ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη. Το μονότοξο επιβλητικό πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα, πλαισιώνεται από δύο τεχνητούς καταρράκτες, ενώ ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει συνθέτει ένα μαγευτικό τοπίο που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο…. διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου