Tuesday, 19 October, 2021
Τελευταίες Ειδήσεις

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Π.Ε. Πέλλας

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821

 Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η Πέλλα τίμησε τους ήρωες της επανάστασης – Εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους

 Παρά την έντονη βροχόπτωση, οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν με τη δέουσα επισημότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

 Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο νέος Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Χρήστος Καρυώτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Αντιδήμαρχος Μαρία Βλάχου – Κατσάρα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Τάκης Γιώγας, Δημήτρης Ταπαζίδης και Τάσος Δίου, ο Υποδιοικητής της Μεραρχίας Ταξίαρχος Σταύρος Τσερπές και οι αξιωματικοί κκ. Περικλής Διαμαντίδης, Ευάγγελος Στεφανίδης, Σταμάτης Λάμπρου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Θεολόγος Τζουμαΐλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Αποστολάκης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Νίκος Τσαλικίδης και Κωνσταντίνος Κούγκας αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων, λοιποί εκπρόσωποι κοινωνικών και αναπτυξιακών φορέων, ομάδες προσκόπων και πλήθος πολιτών.

 Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης πατήρ Εφραίμ αναφέρθηκε στο νόημα του Ευαγγελισμού, το πρόσωπο της Παναγίας και την μεγάλη αγάπη Του Θεού για τη λύτρωση και σωτηρία του ανθρώπου. Όπως τόνισε, οι αγωνιστές της επανάστασης του ’21, σύμφωνα με γνωστή ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αγωνίστηκαν «για Του Θεού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την Ελευθερία».  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα τονίζοντας ότι «το μήνυμα Ελευθερία ή Θάνατος εκφράζει τους Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρθηκε επίσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο «μεγάλων μορφών της Ορθοδοξίας οι οποίες έγιναν μεγάλες μορφές του Αγώνα για την ελευθερία». Ακόμη, συνέδεσε το νόημα της επανάστασης του ’21 με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας σήμερα και κατέληξε ότι «ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

 Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των Θυμάτων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στο ηρώο της πόλης. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε παρέλαση τμημάτων ενόπλων δυνάμεων, προσκόπων και οδηγών ενώ, αυθόρμητα, παρέλασαν και αρκετοί μαθητές υψώνοντας τις σημαίες των σχολικών τους μονάδων.

 Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η Πέλλα τίμησε τους ήρωες και αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων εκφράζουν το αδούλωτο και ελεύθερο πνεύμα μας. Εμπνεόμαστε από την ιστορία μας και πορευόμαστε με πίστη, ελπίδα και, προπάντων, κοινωνική αλληλεγγύη».

25ηΜαρτίου-δεξίωση-1 25ηΜαρτίου-Εκκλησία 25ηΜαρτίου-Παρέλαση-1

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου