Friday, 19 April, 2024

Απάντηση ΥΠΕΝ στο Επιμελητήριο Πέλλας για επενδύσεις σε ΑΠΕ μετά από αναφορά του Λάκη Βασιλειάδη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε στην Επιστολή του Επιμελητηρίου Πέλλας, με την οποία ζητούσε ίσες ευκαιρίες

στους μεσαίους και μικρούς επενδυτές που έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (δείτε εδώ)
Την Επιστολή είχε καταθέσει στη Βουλή, ως Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος αναγνωρίζει τις διαρκείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις του επιμελητηρίου και τον αγώνα που δίνει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Πέλλα.
Στην απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, φανερώνεται η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας.
Συγκεκριμένα:
-Έχει ήδη προχωρήσει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων των σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α.
-Για τα έργα ΑΠΕ «φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ <500 kW» και «φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 με εγκατεστημένη ισχύ <=1MW ή σε κατ’ επάγγελμα αγρότες με εγκατεστημένη ισχύ <500 kW» προωθείται άμεσα (εντός Μαρτίου) η Υπουργική Απόφαση για τον επαναπροσδιορισμό των κατηγοριών αυτών και τον καθορισμό νέων τιμών αναφοράς (διοικητικά οριζόμενες τιμές αναφοράς) που δεν θα σχετίζονται με τις προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες.
-Για τη δυνατότητα του Διαχειριστή να επεκτείνει τους υφιστάμενους σταθμούς ή να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων υποσταθμών, το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ), προωθεί την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
-Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, διαμορφώνεται ειδικό πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
-Συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) περιόδου 2019-2023, η ανακατασκευή του υποσταθμού (Υ/Σ) εντός του ΥΗΣ Εδεσσαίου, στην περιοχή της Αριδαίας.
Αναφορικά με το ζήτημα, ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μικρό χρονικό διάστημα, κάνει γοργά βήματα ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, συνομιλεί με τον κλάδο, τις επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια και διαμορφώνει ένα πλαίσιο από κοινού επίλυσης των όποιων ζητημάτων προκύπτουν.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Πέλλας και ο Πρόεδρός του διακρίνονται για την ορθή λειτουργία, αλλά και τη δίκαιη διεκδίκηση των αιτημάτων των επιχειρηματιών.
Εμείς θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές τους, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου