Friday, 18 June, 2021

Απόστολος Τζιτζικώστας

Βιογραφικό

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978.

Ο πατέρας του, Γιώργος Τζιτζικώστας, ήταν υφυπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, στο Georgetown University της Ουάσιγκτον. Απέκτησε την πρώτη εργασιακή του εμπειρία στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London. Από το 2001 έως το 2007 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα που στηρίζεται σε βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΡΑΧΙΑΣ.
Από το 2005 έως το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, του πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάλυσης στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας.
Είναι μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Χ.Α.Ν.Θ.. Ομιλεί την αγγλικη, γαλλική και ισπανικη γλώσσα. Αρθρογραφεί τακτικά σε ελληνικό και ξένο Τύπο. Στις Εθνικές Εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη βουλευτής λαμβάνοντας 29.166 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (κατέλαβε την έκτη θέση).
Ως Βουλευτής, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας της Βουλής των Ελλήνων για τη Χιλή και συμμετείχε στις ομάδες φιλίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα. Εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη διετία 2007-2009.
Στις Εθνικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 έλαβε 35.107 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κατέλαβε την πέμπτη θέση, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Τον Μάρτιο του 2010, ανέλαβε αν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις Περιφερειακές Εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος, εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με 33 ψήφους έναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη, θέση την οποία διατήρησε και στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Στον πρώτο γύρο, έλαβε 322.829 ψήφους (32,81 %), ενώ στον δεύτερο γύρο έλαβε 562.964 ψήφους (71,01%).
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης την υποψηφιότητά για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Για τον Α. Τζιτζικώστα δεν έχει υπάρξει κάτι το… μεμπτό, ούτε και κάποιο σκάνδαλο σε ότι αφορά το όνομα του κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πολιτικής του θητείας.
Ο 37χρονος πολιτικός επιδιώκει να πείσει το απογοητευμένο κοινό ότι είναι η κεντροδεξιά απάντηση απέναντι στον Τσίπρα και όπως όλα δείχνουν, βαδίζει σε καλό δρόμο…

tzitzikostasgiannitsa
Κάποτε οι συμμαθητές του τον πείραζαν λέγοντάς του «όταν μεγαλώσεις θα γίνεις πρωθυπουργός». Ο 37χρονος νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει σκοπό να τους διαψεύσει. Κάθε άλλο μάλιστα. Προς στιγμήν φιλοδοξεί να γίνει ο πιο νέος πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και να ξεπεράσει και τον κ. Κώστα Καραμανλή. Στόχος του σε πολιτικό επίπεδο, η ανανέωση του κόμματος και η ανάπτυξη της δυναμικής του με νέα και άφθαρτα πρόσωπα που θα καταφέρουν να φέρουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης ώστε να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας. Σε προσωπικό, να γίνει ο ίδιος ο νικηφόρος οδηγητής, ένας νέος δυναμικός πολιτικός, το αντίπαλο δέος του κ. Τσίπρα – που, όμως, εκτός από τον λόγο έχει και τον τρόπο.
Η επιλογή του να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. μέσω Facebook, αξιοποιώντας τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα της νεότερης γενιάς, είναι ταυτόχρονα μια συμβολική κίνηση ως προς τον ανανεωτικό αέρα που φέρνει μαζί του ο κ. Τζιτζικώστας, ή «Τζίτζι» όπως τον φωνάζουν στη Μακεδονία. Από το γαλάζιο παρασκήνιο λένε επίσης ότι αυτή η λιτή πλην ουσιαστική δήλωση ήταν ο δικός του κοφτός τρόπος για να βάλει τέλος στις πιέσεις που δεχόταν από πολλές και διάφορες πλευρές ώστε να μην κάνει τώρα το καθοριστικό βήμα.
Η εντύπωση που είχε δημιουργήσει όταν διεκδίκησε και κέρδισε μόνος του την Περιφέρεια Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 -κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη -, ότι όταν αποφασίσει κάτι το κάνει, τώρα επιβεβαιώνεται. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε συζητήσει με τους συνεργάτες του και κάνει τις πρώτες επαφές με παράγοντες του δημόσιου βίου ήδη από τον Ιούλιο, όταν μετά το δημοψήφισμα παραιτήθηκε ο κ. Σαμαράς και ήταν πια θέμα χρόνου η εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ετσι, όταν άνοιξε η συζήτηση για τα αίτια της ήττας στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου από τους κυρίους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παίρνει την απόφαση να δρομολογήσει τη διαδοχή, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν έτοιμος. Αν και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε ο ίδιος θέμα ηγεσίας.
Έχοντας μεγαλώσει σε πολιτικό περιβάλλον, η ενασχόληση με τα κοινά ήταν φυσιολογική εξέλιξη για τον ίδιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο μικρότερος από τους τρεις γιους της οικογένειας Τζιτζικώστα, ήταν εκείνος που έδειξε κλίση για την πολιτική και όχι τυχαία στο κολέγιο οι συμμαθητές του τον πείραζαν λέγοντάς του ότι «όταν θα μεγαλώσεις θα γίνει πρωθυπουργός». Ο πατέρας του, Γιώργος Τζιτζικώστας, είχε διατελέσει υφυπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επί κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Τζιτζικώστας θυμάται τη γνωριμία του με τον ιδρυτή της Ν.Δ.,όταν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και είχε μείνει στο Κυβερνείο, που ήταν και η έδρα του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Μάλιστα πολλές φορές αφηγείται τη στιχομυθία που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με ρώτησε αν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική και μου είπε αν το κάνω να λέω την αλήθεια και να ακολουθώ το ένστικτό μου».

Απόστολος Τζιτζικώστας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου