Saturday, 20 April, 2024

Γιαννιτσά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιστημονική διημερίδα για τον μετεγχειρητικό και καρκινικό πόνο

Γιαννιτσά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιστημονική διημερίδα για τον μετεγχειρητικό και καρκινικό πόνο 

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) –  Ιατρείο Πόνου του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και το Αναισθησιολογικό Τμήμα – Ιατρείο Πόνου Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Μετεγχειρητικός Πόνος και Καρκινικός Πόνος, Πολλοί Δρόμοι ένας Στόχος».

002

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου, και το πρωί του Σαββάτου 23 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας.

Μεταξύ άλλων, οι γιατροί που συμμετείχαν στα πάνελ μιλώντας για τον μετεγχειρητικό πόνο, τόνισαν, πως αναμφίβολα θεωρείται βλαπτικός πόνος. Η αντιμετώπισή του επιβάλλεται για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης των δευτερογενών εκδηλώσεων του πόνου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαβάθμιση του πόνου μετεγχειρητικά. Στην κλινική πράξη ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την αρχική αναλγητική τεχνική η οποία κωδικοποιείται συχνά με πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες. Άλλοι σημαντικοί προεγχειρητικοί προγνωστικοί δείκτες είναι το γυναικείο φύλο, η σοβαρότητα του πόνου προεγχειρητικά και το νεαρό της ηλικίας. Επίσης, όπως ειπώθηκε, το προεγχειρητικό άγχος έχει αναγνωριστεί σαν ένας σημαντικός προγνωστικός δείκτης σοβαρού μετεγχειρητικού πόνου.

004 0051

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου