Sunday, 3 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΔΣ Πέλλας: Το θέμα της ενοποίησης-‘κατάργησης’ του Πρωτοδικείου, στη συνεδρίαση

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΔΣ Πέλλας, παρέστη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Χρήστος Τανάσκος,

προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση του Υπ. Δικαιοσύνης για Μεταφορά οργανικών θέσεων των Πρωτοδικείων. Αυτό το σχέδιο αφορά το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, που επί της ουσίας έχει να κάνει με την επικείμενη κατάργηση από την πόλη μας και διατήρηση του ενός στην Έδεσσα!

Τη λύση της διατήρησης όλων των Εφετείων της χώρας ως έχουν αλλά και των Πρωτοδικείων (με αλλαγές οργανικών θέσεων δικαστών) , με παράλληλη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (Πρωτοδικείων Ειρηνοδικείων), φαίνεται ότι προκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Η αντίδραση σφοδρή, όπως είναι φυσικό από τον Δικηγορικό Σύλλογο, όπου εξέδωσε ψήφισμα (διαβάστε παρακάτω) και ο κ. Τανάσκος παραβρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί η παρέμβαση από το Σώμα.

Παρεμβάσεις για το ζήτημα έκαναν, οι κκ Καστερίδης και  Στάμκος, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην κατάργηση και ανέφεραν ότι πέρα από το ψήφισμα που θα εκδώσει ο Δήμος, άμεσα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό, κ. Φλωρίδη στην Αθήνα, με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Όπως σημείωσε ο κ. Καστερίδης ‘αναμένουμε εξέλιξη και για το δικαστικό Μέγαρο. Αν θα υπάρξει τέτοιου είδους υποβάθμιση, κατάργηση στην ουσία για το Πρωτοδικείο, θα γίνει κάτι αντίστοιχο και με το Μέγαρο… θα πουν από την κεντρική διοίκηση ότι θα γίνει στην Έδεσσα και όχι εδώ…».

Ο δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης τόνισε: «Δεν δεχόμαστε καμία υποβάθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και για τις άλλες υπηρεσίες. Μια τέτοια συνένωση έγινε στα Νοσοκομεία, να θυμίσω και ήρθε η ενοποίηση και είδαμε την κατάληξη…».

Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 10-01-2024, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην Αθήνα, στις 04-01-2024, επίκειται η άμεση αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας, ώστε να υπάρξει ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την διατήρηση ενός μόνο Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και την κατάργηση και συγχώνευση Ειρηνοδικείων. Στις περιπτώσεις δε που σε μία Περιφερειακή Ενότητα υφίστανται περισσότερα Πρωτοδικεία, όσα εδρεύουν εκτός της έδρας, θα μετατραπούν σε περιφερειακά δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης.

Ως εκ τούτου είναι προφανές, ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την κατάργηση/υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα την τοπική κοινωνία, θα επιφέρει αδικαιολόγητη περιστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, θα απορρυθμίσει την ίδια την Δικαιοσύνη και εν τέλει θα δημιουργήσει πολίτες, δικαστές και δικηγόρους δύο διαφορετικών ταχυτήτων, δηλαδή Δικαιοσύνη δύο διαφορετικών ταχυτήτων.

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών εκφράζει την πλήρη, κάθετη και καθολική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή ή υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα πλήξει την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης προς τους πολίτες της περιοχής και θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες στον τόπο μας.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Κατόπιν όλων αυτών αποφάσισε ομόφωνα, ότι:

ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΕΙ προειδοποιητική καθολική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Υφυπουργό Ι. Μπούγα αναφορικά με την αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με το πλαίσιο, που θα ανακοινωθεί στα μέλη.

ΚΑΛΕΙ τους βουλευτές Ν. Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας να επιδείξουν την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράστασή τους και να παρέμβουν με άμεσες ενέργειες για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την αποτροπή του κινδύνου κατάργησης ή υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ την παρούσα συνεδρίαση για την Δευτέρα, 15-01-2024, και ώρα 13:30, ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Χρ. Τανάσκος, η ΓΓ Σ. Λαζαρίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου