Tuesday, 23 April, 2024

Η βουλευτής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου στον «Λόγο της Πέλλας»

Η βουλευτής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου σε μία συνέντευξη στον «Λόγο της Πέλλας» μιλά για τη δραστηριότητα της

στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, όπου έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σε θέματα που αφορούν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους και τρίτεκνους, ΑμεΑ, εργαζόμενες μητέρες, για τον εγκλεισμό και τις καταστάσεις που βιώνουμε, όπως και για το μείζον ζήτημα του νομού Πέλλας, τη μετατροπή της ΕΟ Θεσσαλονίκης-Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Τελικά ο επιμένων νικάσε ότι αφορά την περίπτωση της εκλογής σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Αγαπώ την πολιτική από τα παιδικά μου χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία έμαθα να λειτουργώ συλλογικά, παίρνοντας μέρος σε κοινωνικές διεργασίες. Δυνάμωνα τη φωνή μου, με στόχο να προσφέρω, να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα. Από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στο πολιτικό γίγνεσθαι, ως μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, έπειτα εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ έχω θητεύσει σε διάφορες άμισθες κομματικές θέσεις, με κορυφαία αυτή της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στα ΜΜΕ Βορείου Ελλάδας.

Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένα μεγάλο «σχολείο» για μένα, που μου δίδαξε ότι η συμμετοχή στα κοινά μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Αυτό ήταν το έναυσμα για το επόμενο βήμα μου, που με οδήγησε στα έδρανα της Βουλής. Πεποίθησή μου είναι ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει δώσει τους αγώνες του, να έχει μια επαγγελματική πορεία, να γνωρίζει την καθημερινότητα των πολιτών, να έχει τη δύναμη να διεκδικεί και να φέρνει αποτελέσματα.

Πιστεύετε ότι η γυναίκα ζει ακόμα σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία ή στο μεταξύ κάτι έχει αλλάξει;

Στη σύγχρονη εποχή η παρουσία των γυναικών γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, ο εργασιακός χώρος, η επιστημονική κοινότητα και η πολιτική. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν με πλήρη ισότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της δημόσιας σφαίρας και σε όλες τις βαθμίδες.

Στον πολιτικό στίβο, βλέπουμε γυναίκες να καταλαμβάνουν αξιώματα για πρώτη φορά και να διαχειρίζονται θέσεις ευθύνης που παραδοσιακά «ανήκαν» σε άνδρες, καταρρίπτοντας μία σειρά από διακρίσεις και στερεότυπα. Τρανό παράδειγμα παγκοσμίως αποτελεί η Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελληνική ιστορία. Και φυσικά υπάρχουν και οι αφανείς ηρωίδες, που, ιδίως τώρα, με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του ρόλου τους στα επαγγέλματα πρώτης γραμμής, από τον τομέα της υγείας, μέχρι τον τομέα εξυπηρέτησης πελατών.

Υπάρχουν όμως και γυναίκες που ακόμα δίνουν μάχες για βασικά δικαιώματα, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση ή παρενόχληση στο χώρο εργασίας, θυμίζοντάς μας ότι υπολείπονται κι άλλα βήματα στο δρόμο προς την κατάρριψη των ανισοτήτων και του σεξισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί, και αυτός είναι και προσωπικός μου στόχος, ως βουλευτής, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων, μέσα από δράσεις που υλοποιώ, αλλά και προτάσεις που έχω καταθέσει αρμοδίως τόσο για τις κακοποιημένες γυναίκες όσο και για την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού. Μάλιστα, μου έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση πως η πρόταση μου για την επιδότηση των εργοδοτών, προκειμένου να προσλαμβάνουν κακοποιημένες γυναίκες, βρήκε εφαρμογή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τι σημαίνει γυναίκα στην πολιτική και πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της σε αυτή;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η έχει αυξηθεί συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική, αλλά και σε θέσεις ισχύος, δίνοντας την ευκαιρία να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις Κυβερνήσεις.

Είναι δύσκολο για μία γυναίκα να συμμετέχει στην πολιτική τόσο διότι ανέκαθεν είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, όσο και διότι η γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους και είναι δύσκολο μέσα σε αυτούς να μπορέσει να εντάξει και το ρόλο της πολιτικού που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα της ζωής είναι που επιβάλλει την ενασχόληση της γυναίκας με τα κοινά. Γυναίκα και πολιτική αναπτύσσουν μια αμφίδρομη σχέση, καθώς η γυναίκα, από το βήμα της Βουλής, μπορεί να θέτει ζητήματα προσεγγίζοντας τα μέσα από την καθημερινή αλήθεια και να προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό που ισχυρίζομαι δεν είναι ότι οι γυναίκες υπερέχουν, αλλά ότι έχουμε τις ίδιες ικανότητες, τις ίδιες αδυναμίες και ότι μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Να σας θυμίσω τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, που είπε ότι: «Με τη συμμετοχή της στον δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών».

Γιατί κυρία Ευθυμίου, θελήσατε κομματικά να είστε στη ΝΔ και όχι σε ένα άλλο κόμμα;

Αυτή η Παράταξη ιδρύθηκε για να υπηρετήσει, υπηρέτησε και υπηρετεί την Ελλάδα. Η ιδρυτική διακήρυξή μας παραμένει πάντα επίκαιρη. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία με σταθερά της την κοινωνική ευαισθησία, θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, που η Νέα Δημοκρατία έφερε ένα νέο, πιο ποιοτικό μοντέλο διακυβέρνησης, που θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και προγραφές, χωρίς αγκυλώσεις και διχαστικά μηνύματα. Από τις πρώτες μέρες, βήμα-βήμα και παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει λόγω της πανδημίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σπουδαίο μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό έργο σε μία σειρά από τομείς, όπως ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους, το επενδυτικό περιβάλλον, η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα εργασιακά θέματα, η παιδεία, η περιβαλλοντική προστασία και, φυσικά, η υγεία.

Προσωπικά, συμμετέχω ενεργά και τοποθετούμαι με προτάσεις στα Νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, τα οποία περιλαμβάνουν διατάξεις που πρόκειται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον της χώρας. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που μέσα από τις κοινοβουλευτικές μου δράσεις, πρωτοβουλίες και προτάσεις γίνομαι χρήσιμη στους συμπολίτες μου και συνεισφέρω στην υποστήριξη του κυβερνητικού έργου. Διότι, ως η νεότερη βουλευτής στην εκλογική μου Περιφέρεια, συντάσσομαι με τους νέους ανθρώπους που θέλουν να έχουν λόγους να μείνουν στη χώρα τους, να έχουν δουλειά, να αντιμετωπίζονται με αξιοκρατία, να νιώθουν ασφάλεια, να μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες. Αυτό είναι και το δικό μου όραμα, γι’ αυτό έχω επιλέξει να ανήκω σε μία παράταξη που υποστηρίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη με ουσιαστικές αλλαγές και με σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας.  

Ισότητα των δύο φύλων και κοινωνική ισότητα. Πώς τα αντιμετωπίζετε όλα αυτά στις επιτροπές του Κοινοβουλίου (έχουν υλοποιηθεί προτάσεις σας);

Συμμετέχω στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, στις συνεδριάσεις των οποίων έχω τοποθετηθεί πολλές φορές για θέματα που αφορούν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους και τρίτεκνους, ΑμεΑ, εργαζόμενες μητέρες, με σκοπό να γίνω κοινωνός των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι εύλογο να μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι κάποιες από τις προτάσεις μου εισακούστηκαν και ελήφθησαν υπόψιν από τα αρμόδια Υπουργεία. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, με το οποίο ασχολούμαι και το παρακολουθώ από την αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας μου με κοινοβουλευτικές ενέργειες και προτάσεις είναι η επίσπευση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Λόγω της επαγγελματικής μου εξειδίκευσης στο Εργατικό Δίκαιο, έχω γίνει αποδέκτης αιτημάτων πολλών ασφαλισμένων. Για το λόγο αυτό, πέρα από τις ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή για το θέμα, το είχα θέσει επιτακτικά το Νοέμβριο του 2020 στον τότε Υπουργό Εργασίας, σε ομιλίες μου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση Νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Έχει βαρύνουσα σημασία το γεγονός ότι, λίγες μέρες μετά και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε το θέμα προσωπικά, κάτι που είναι εύλογο να μου προξενεί ιδιαίτερη ικανοποίηση. Μάλιστα, τέλη Δεκεμβρίου 2020 ψηφίστηκαν νομοθετικές διατάξεις για την επίσπευση της έκδοσής τους. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έλαβαν σοβαρά υπόψιν την πρότασή που κατέθεσα και στις δύο Επιτροπές της Βουλής που συμμετέχω, προκειμένου να απορροφηθούν πιο εύκολα οι κακοποιημένες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, για πρώτη φορά, εντάσσονται οι άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, μέσω του οποίου παρέχονται επιδοτήσεις για θέσεις απασχόλησης ανέργων, γεγονός στο οποίο βασιζόταν η πρότασή μου, καθώς έχει μικρό δημοσιονομικό κόστος, αλλά σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. 

Ποια είναι η γνώμη σας για το λεγόμενο «Μακεδονικό». Το αντιμετωπίζει σωστά ή όχι το κυβερνών κόμμα;

Η Νέα Δημοκρατία εξαρχής είχε τονίσει ότι πρόκειται για μία κακή συμφωνία και προσπάθησε ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε να αποτρέψει την επικύρωσή της, καταθέτοντας πρόταση μομφής τόσο κατά τη διαδικασία της υπογραφής, όσο και κατά τη διαδικασία της κύρωσης. Μάλιστα, η παράταξή μας είχε προειδοποιήσει ότι αν κυρωθεί μία διεθνής συμφωνία, δεν μπορεί να αλλάξει. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση στηρίζει την εξωτερική πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, είναι εύλογο ότι αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει απέναντι στη συμφωνία με τους Βαλκάνιους γείτονες μας, φροντίζοντας να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας.

Ένα σοβαρό θέμα είναι η διαχείριση του brand «Μακεδονία» αποκλειστικά για ελληνικά προϊόντα και κατά συνέπεια η προστασία των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Η οικογένεια σας πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ό,τι τώρα που είστε βουλευτής; Σας λείπει-τους λείπετε;

Οι ρόλοι που καλούμαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Προτεραιότητα για μένα είναι πάντα η οικογένειά μου, που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε στο χώρο της πολιτικής. Πάντα βρίσκω χρόνο για την οικογένειά μου. Όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμά μου, προσπαθώ να περνάω μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.

Σαφώς υπάρχουν μέρες που, λόγω των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων, βρίσκομαι στην Αθήνα, στη Βουλή και αισθάνομαι πολύ έντονα ότι μου λείπουν οι δικοί μου. Γνωρίζω, όμως, την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον μέσα στην οικογένεια και το πόσο με στηρίζει στην ενασχόλησή μου με την πολιτική. Αυτό με κάνει πιο δυνατή.

Μείζον το ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία. Μήπως τελικά το συνεχιζόμενο lockdown, αποβεί μοιραίο για την οικονομία, αλλά και την ίδια την υγεία που πιέστηκε πολύ;

Από την αρχή της πανδημίας έχω αναπτύξει ποικίλες δράσεις, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον οικονομικό τομέα. Θα σας μιλήσω κυρίως για την εκλογική Περιφέρεια που ανήκω, ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

Στον τομέα της υγείας, ενημερώνομαι διαρκώς για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διατηρώντας ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όσο και με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στον οποίο έχω εγχειρίσει και υπόμνημα με τις προτάσεις μου για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, μετά από επίσκεψή μου στα περισσότερα από αυτά. Πρόσφατα, συναντήθηκα με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο, τρίτο κύμα πανδημίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μία δόση στην πόλη μου. Όσον αφορά την οικονομία, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, βρίσκομαι σε επαφή και ανοιχτό διάλογο με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να γνωρίζω καλά τα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και της λήψης των περιοριστικών μέτρων.

Η θέση μου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πάγια κυρίως γιατί είναι επιχειρήσεις αμέσου αποδόσεως. Επιπρόσθετα, δίνουν 8 στις 10 θέσεις εργασίας, αλλά λειτουργούν και ως εξισορροπιστικό αντίβαρο απέναντι στη μονοκαλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος, τις ζοφερές συνέπειες αυτού του οικονομικού μοντέλου τις ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Η Κυβέρνηση, μέσα από μία δυναμική διαδικασία, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, προχωρά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αφενός για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, αφετέρου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες, και των εργαζομένων. Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δεδομένου ότι είναι διαχρονικό το ενδιαφέρον μου και η στήριξή μου τόσο στους επιχειρηματίες, όσο και στους εργαζομένους, στόχος μου είναι να παρεμβαίνω όπου κρίνεται αναγκαίο, να μεταφέρω στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να καταθέτω τις δικές μου προτάσεις, προκειμένου να λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα.

Η Πέλλα, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «προάστιο» της Θεσσαλονίκης, είναι ένας Νομός που δεν βλέπει ανάπτυξη. Τραγικό οδικό δίκτυο, παραγωγικά, βιομηχανικά, τουριστικά… Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης;

 Ο Πρωθυπουργός στην πράξη έχει δείξει ότι κρατά το λόγο του, και ειδικότερα ως προς τις προγραμματικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Πέλλα. Μάλιστα, ενδιαφέρθηκε προσωπικά και πραγματοποίησε άμεσα επίσκεψη σε πόλεις και νοσοκομεία της περιοχής,  όταν παρατηρήθηκε η ύπαρξη αυξημένων κρουσμάτων στην Πέλλα.

Παράλληλα, πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης όλα τα προγραμματισμένα από την Κυβέρνηση έργα, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για την Πέλλα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επιχειρεί να «ξεμπλοκάρει» την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, μετά από περίπου δέκα χρόνια που βρισκόταν στις καλένδες, προτείνοντας τη ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Η μετατροπή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο αποκτά πλέον προοπτική υλοποίησης. Η συμβολή του έργου αναμένεται να είναι καθοριστική τόσο για την ασφαλή μετακίνηση των διερχόμενων, όσο και για την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των παραγωγικών φορέων της Πέλλας.  

Από τι ανθρώπους νομίζετε ότι έχει ανάγκη η σημερινή πολιτική για να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Θεωρώ ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο, να δουλεύει, να έχει κολλήσει ένσημα. Να έχει βαθιά γνώση των θεμάτων, για να μπορεί να δώσει λύσεις. Να είναι διεκδικητικός, χρήσιμος και αποτελεσματικός. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που εκλέχθηκα βουλευτής θεωρώ ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις μου, αλλά και οι ευθύνες μου απέναντι στην κοινωνία. Εξακολουθώ να είμαι ενεργός πολίτης, ενώ συνεχίζω και την επαγγελματική μου διαδρομή και κρατώ την πόρτα του γραφείου μου πάντα ανοιχτή για τους συμπολίτες μου. Παράλληλα, παραμένω πάντα αληθινή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου