Wednesday, 12 May, 2021

Θεοδώρα Τζάκρη: Λήψη μέτρων στήριξης των καταλυμάτων ιαματικού τουρισμού των πηγών Πόζαρ

Θεοδώρα Τζάκρη: Λήψη μέτρων στήριξης των καταλυμάτων ιαματικού τουρισμού των πηγών Πόζαρ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στο Λουτράκι, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου Γιάννη Ουζούνη και Φώτη Μοσχάκη και την πρόεδρο του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λουτρακίου Μαρία Πασόη, συλλόγων στους οποίους ανήκει ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών καταλυμάτων πέριξ των πηγών Πόζαρ (Λουτράκι, Όρμα, Πιπεριά, Αριδαία κλπ), με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου κύριο Χρήστο Τσάπα και επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας πέριξ των πηγών Πόζαρ, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη από τις 14-3-2020 έως τις 15-6-2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξη τους.
Μετά την συνάντηση αυτή η κ. Τζάκρη κατέθεσε στην Βουλή Ερώτηση με την οποία ζητά, από τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, να ληφθούν τα εξής μέτρα:
1. H χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω.
2. Η επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος των πληττόμενων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης με υποχρέωση καταβολής του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
3. Η απαλλαγή από το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται στους δήμους και η κάλυψη των δήμων με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
4. Ο διπλασιασμός των εισιτηρίων που χορηγούνται σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς κλπ μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ από 50.000 σε 100.000 εισιτήρια.
5. O διπλασιασμός των εισιτηρίων ιαματικού τουρισμού από 5.000 σε 10.000 εισιτήρια.
6. Να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα «ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σύμφωνα με την οποία μπορούν να χορηγηθούν επιταγές «voucher» διαμονής και μετακίνησης ύψους 600εκ ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασής του ως το τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών «ειδικού σκοπού» και με αυτόν τον τρόπο καλύπτει πλήρως τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης στους τουριστικούς προορισμούς και καταλύματα της χώρας .
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1) Τον Υπουργό Τουρισμού
2) Τον Υπουργό Οικονομικών και
3) Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
4) Τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: “Μέτρα στήριξης καταλυμάτων Ορεινού Ιαματικού Τουρισμού 12 μήνης λειτουργίας στα Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας”
Κύριοι Υπουργοί,
Γύρω από τις ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός Ξενοδοχείων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων που βρίσκονται στην περιοχή του Λουτρακίου, της Όρμας, της Πιπεριάς, του Αρχαγγέλου, της Αριδαίας κλπ του Δήμου Αλμωπίας που απαριθμεί σήμερα περί τις 2.500 κλίνες που λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τον ιαματικό ορεινό τουρισμό
Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Πόζαρ ανέστειλαν την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού από 14/3/2020 και επαναλειτούργησαν την 15/6/2020.
Την 22-3-2020 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 987/Β/22.3.20) η κοινή υπουργική απόφαση για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 23 Μαρτίου και ώρα 23:00 μ.μ. μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020, στις 12:00 π.μ., απαγόρευση που παρατάθηκε έως την 1/6/2020.
Εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι η λειτουργία των καταλυμάτων γύρω από τις Ιαματικές πηγές Πόζαρ τελεί σε πλήρη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση με την λειτουργία των ίδιων των πηγών προκύπτει ότι τα τουριστικά καταλύματα γύρω απά αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν καθόλη την διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των πηγών από τις 14-3-2020 έως τις 15/6/2020, ήτοι περίοδος στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Αποκριές και η Καθαρή Δευτέρα, το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ολόκληρη η περίοδος του Πάσχα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όλα τα Σαββατοκύριακα που μεσολαβούν στο διάστημα κατά την περίοδο που αποφασίστηκε η αναστολής λειτουργίας των Λουτρών Πόζαρ, κατά την οποία οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα δωμάτια ήταν πολύ υψηλές και άγγιζαν το 80% – 100% της πληρότητας των καταλυμάτων.
Να σημειωθεί ότι όλα τα καταλύματα της γύρω των πηγών περιοχής είχαν υποβληθεί σε σημαντικές δαπάνες (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, προμήθειες πρώτων υλών για την προετοιμασία πρωινών, γευμάτων κλπ, οι οποίες κατεστράφησαν δεδομένου ότι έχουν ως τρόφιμα ημερομηνία λήξεως) προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της περιόδου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο που τελικά ανεστάλη. Μάλιστα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας τα τρέχοντα έξοδα και δαπάνες, δεν ξεκινούν εποχιακά, αλλά υφίστανται όλο το χρόνο (ρεύμα, νερό, τηλ, πνευματικά δικαιώματα, ασφάλεια εργαζομένων κλπ).
Από 15/6/2020 που επετράπη ουσιαστικά η λειτουργία των καταλυμάτων στα Λουτρά Πόζαρ, τα έσοδά τους είναι σχεδόν μηδενικά, λόγω της ιδιαιτέρως χαμηλής επισκεψιμότητας, που ως αιτία εξακολουθεί να έχει τον COVID-19.
Ως μέτρο στήριξης των καταλυμάτων αυτών ουσιαστικά υπήρξε μόνο η καταβολή του ποσού ύψους 800,00 Ευρώ, το οποίο μάλιστα στις περιπτώσεις που αυτά λειτουργούν με την μορφή της ΟΕ ομόρρυθμες θα έπρεπε να διανεμηθεί μεταξύ των εταίρων.
Ως μέτρο στήριξης θεσπίστηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή. Καθώς όμως ουσιαστικά πρόκειται για δανεισμό, το μέτρο αυτό δεν θα βοηθά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ακόμη ότι τόσο τα ξενοδοχεία όσο κα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιβαρύνονται και με το τέλος ακίνητης περιουσίας προς τους Δήμους που είναι ιδιαιτέρως υψηλό καθώς οι εγκαταστάσεις αντιστοιχούν σε πολλά τετραγωνικά δομημένης έκτασης. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η απαλλαγή των καταλυμάτων από το τέλος ακίνητης περιουσίας προς τους Δήμους κατά την περίοδο της αναστολής λειτουργίας από 14-3-2020 έως 15-6-2020 και η έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Αλμωπίας για την κάλυψη της απώλειας αυτής.
Στην προκείμενη περίπτωση η χορήγηση άμεσων ενισχύσεων, οι οποίες επιτρέπονται πλέον λόγω της αναστολής εφαρμογής των σχετικών περιορισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις αυτές να καλύψουν την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί ώστε να ανταποκριθούν στις συνεχείς και τρέχουσες υποχρεώσεις, σε μια χρονική περίοδο που το οικονομικό πλήγμα για αυτές είναι ήδη τεράστιο. Όπως είναι ήδη γνωστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης αμέσως σχεδόν με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους χορηγήθηκε χρηματικό ποσό που δεν θα επιστρέψουν ανάλογο του τζίρου τους για την αντίστοιχη περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμά του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» προτείνει για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και τα καταλύματα την χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο μέχρι και το ποσό των 100.000 ευρώ (για την περίπτωση 50 εργαζομένων και άνω).
Επιπλέον για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού και των μεταφορών ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος με υποχρέωση καταβολής του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση
Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης για την στήριξή των καταλυμάτων αυτών σε μία περίοδο που υπήρξε καταστροφική για τον τουρισμό, αλλά και για την ταυτόχρονη στήριξη των αδύναμων οικονομικά και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως ο διπλασιασμό των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ από 50.000 (που είναι σήμερα) σε 100.000 εισιτήρια καθώς και ο διπλασιασμός των εισιτηρίων ιαματικού τουρισμού από 5.000 σε 10.000 εισιτήρια για το τρέχον έτος. Αντ’ αυτού σε μια τόσο δύσκολη χρονιά ο αριθμός των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ παρέμεινε ίδιος και ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων ιαματικού τουρισμού έπεσε από τις 5.000 ευρώ στις 3.000 ευρώ, ενώ αυστηροποιήθηκαν και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Επιπλέον στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» του Υπουργείου Τουρισμού με συνολικό αριθμό 300.000 εισιτηρίων πρόλαβε να συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε ιαματικές πηγές, λόγω της επιδότησής τους μόνο σε ποσοστό 50%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με την διαδικασία χορήγησης επιταγών «voucher” διαμονής και μετακίνησης ύψους 600εκ ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασής του ως το τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών «ειδικού σκοπού» και με αυτόν τον τρόπο είτε καλύπτει πλήρως τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης στους τουριστικούς προορισμούς και καταλύματα της χώρας είτε τα επιδοτεί σε ένα σημαντικό μέρος αυτών.
Κύριοι Υπουργοί,
Επειδή, βάσει των ανωτέρω, οφείλετε να αντιληφθείτε ότι ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να στηριχθεί με συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να υπερβεί τα προβλήματα της φετινής έκτακτης συγκυρίας και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Επειδή τα ήδη ληφθέντα μέτρα στήριξης, όπως ο δανεισμός με υψηλά επιτόκια και με όρους που τον καθιστούν ανέφικτο, η εφάπαξ χορήγηση ποσού 800,00 Ευρώ, ενώ δεν λειτουργούν για 3 μήνες διότι δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε τα έξοδα, η χρονική μετάθεση της καταβολής των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών κλπ είναι απολύτως ανεπαρκή.
Για τους λόγους αυτούς
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στην λήψη των παρακάτω μέτρων, όπως:
1. Η χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω.
2. Η επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος των πληττόμενων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης με υποχρέωση καταβολής του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση
3. Η απαλλαγή από το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται στους δήμους και η κάλυψη των δήμων με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών
4. Ο διπλασιασμός των εισιτηρίων που χορηγούνται σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς κλπ μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ από 50.000 σε 100.000 εισιτήρια.
5. Ο διπλασιασμός των εισιτηρίων ιαματικού τουρισμού από 5.000 σε 10.000 εισιτήρια
6. Προτίθεσθε να εξετάσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σύμφωνα με την οποία μπορούν να χορηγηθούν επιταγές «voucher” διαμονής και μετακίνησης ύψους 600εκ ευρώ; Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασής του ως το τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών «ειδικού σκοπού» και με αυτόν τον τρόπο καλύπτει πλήρως τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης στους τουριστικούς προορισμούς και καταλύματα της χώρας .
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου