Friday, 27 January, 2023

Κακοκαιρία Άριελ: Πλημμύρες στην Πέλλα, κατoλισθήσεις και πτώση κορμών το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα

Πολλά προβλήματα έφεραν η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που συνόδευσαν την κακοκαιρία Άριελ η οποία από χθες Τετάρτη (30/11) «πέρασε» από όλη ολόκληρη την χώρα.

Πλημμύρες, κορμοί και κλαδιά δέντρων σε αυτοκίνητα και περιουσίες, καθώς και κατολισθήσεις, συνθέτουν το σκηνικό που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε πάνω 140 κλήσεις για βοήθεια, ενώ το 112 έχει στείλει συνολικά πάνω από τέσσερα μηνύματα προειδοποίησης για πέντε περιοχές.

Σε όλη την Πέλλα η Βροχή χωρίς σταματημό προκάλεσε προβλήματα. Στην περιοχή της Έδεσσας, οι μετρήσεις στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό του Άγρα, χτύπησαν «κόκκινο».

Σύμφωνα με αυτές, από τις 8 το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου, μέχρι και στις 12 το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου, η στάθμη του νερού ανέβηκε στα 76,6 χιλιοστά. Υπολογίζεται ότι μέχρι το βράδυ, θα έχουν μετρηθεί πάνω από 130 χιλιοστά βροχής, στην λιμνοδεξαμενή του εργοστασίου.

Μέχρι στιγμής, στα ποτάμια της Έδεσσας έχουν διοχετευτεί 500.000 τόνοι νερού, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να προστεθούν άλλοι 200.000 τόνοι. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα χρειαστούν 4 μέρες συνεχόμενης ροής για να εκτονωθεί η κατάσταση!

Εγκλωβισμοί οδηγών στην Πιερία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι επί ποδός και επιχειρεί σε διάφορες περιοχές. Μέχρι και αυτήν την ώρα το Συντονιστικό Κέντρο έχει δεχθεί 146 κλήσεις από κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 100 έγιναν στην Πιερία, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τέσσερις απομακρύνσεις ατόμων μέσα από τα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Οι υπόλοιπες κλήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Κατερίνη σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το νερό έφτασε το μισό μέτρο, σε κάποια σημεία, στο παραλιακό μέτωπο. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη, ενώ οι κάτοικοι με κάθε μέσο προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα ύδατα από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων.

Επίσης, στη Χαλκιδική προσοχή απαιτείται στην ιρλανδική διάβαση στα Αγγελούδια στην Ολυμπιάδα, την ίδια ώρα που το ρέμα του Μπασδέκη είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, προβλήματα επίσης προξένησαν νωρίς το πρωί οι κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αποκολλήθηκαν βράχια από τα πρανή του δρόμου και μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Στην Ιερισσό ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνσή του. Στη Θεσσαλονίκη κορμοί και κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα λόγω του δυνατού ανέμου ο οποίος παρέσυρε λαμαρίνες και αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Πολλά σημεία της πόλης είναι γεμάτα με σκουπίδια, που είχαν γίνει βουνά στους κάδους εξαιτίας των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου πλημμύρισαν σπίτια και εκτάσεις σε Παλαιόπυργο και Κουλούρα.

Συγκεκριμένα, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στο παραλιακό μέτωπου του δήμου Τεμπών στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού. Εκτάσεις και σπίτια που βρίσκονται στα παράλια της Κουλούρας και του Παλαιόπυργου πλημμύρισαν λόγω των μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή. Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν τα νερά προς την θάλασσα ανοίγοντας διόδους στην θέση «Καράβωμα».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής παρατηρείται κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις.

Παράλληλα, κλειστό παραμένει το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από την Κινέτα μέχρι τα Μέγαρα, στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω πτώσης βράχων, από την έντονη βροχόπτωση. Τεράστιο είναι το μποτιλιάρισμα και η ταλαιπωρία για τους οδηγούς, ενώ η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας. Παραμένει άγνωστο πότε ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία ενώ στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο η κυκλοφορία είναι κανονική.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου