Wednesday, 24 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Καρναβαλικές εκδηλώσεις τέλος! Ποινές φυλάκισης έως 2 έτη σε όσους δεν πειθαρχήσουν

Ποινή φυλάκισης έως δύο ετών επισύρει η μη συμμόρφωση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση

που εκδόθηκε την Πέμπτη και επιβάλλει την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
Την ΚΥΑ υπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της σημερινής Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.
Βάσει αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Κατόπιν τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κοροναϊού».
Στη συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν λόγω της αναβολής των καρναβαλικών επιχειρήσεων σε περιοχές όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο.
Αντιδράσεις από τους Δήμους
Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε Δήμος ανά τη χώρα η απόφαση του υπουργείου Yγείας να ακυρώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στις πόλεις όπου διεξάγονται παρελάσεις την Κυριακή της Αποκριάς επικρατεί αναβρασμός, με τους δημάρχους να λαμβάνουν εντολή τελευταία στιγμή για ακύρωση κάθε εκδήλωσης.
Οι περισσότεροι μιλούν για οικονομική καταστροφή μιας και οι επαγγελματίες περίμεναν το συγκεκριμένο τριήμερο για να αυξήσουν τον τζίρο τους.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, μιλώντας στο CNN Greece, εξέφρασε τη δυσφορία του και την αντίθεση του στην απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι ως Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί.
«Για εμάς Καρναβάλι δεν είναι μόνο αυτό το Τριήμερο πρόκειται για μια διαδικασία που προτοιμάζεται έναν ολόκληρο χρόνο από τις καρναβαλικές ομάδες με την υποστήριξη του Δήμου. Εμάς δεν μας ρώτησε κανείς απλώς μας το ανακοίνωσαν».
Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για την απόφαση του υπουργείου Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φοβούνται τις υπαίθριες εκδηλώσεις και δεν φοβούνται τα Μέσα Μεταφοράς;».
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι για το Ρέθυμνο η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ακυρώνονται συνεχώς κρατήσεις σε ξενοδοχεία της πόλης.
Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι τις επόμενες ώρες θα συνεδριάσουν καρναβαλικές ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν ορισμένες εκδηλώσεις.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, μιλώντας στο CNN Greece δήλωσε πως «η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια ωστόσο είναι αυτονόητο πως τα χρήματα δεν είναι υπεράνω καμίας ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο θεωρούμε πως η δήλωση του υπουργείου Yγείας, Βασίλη Κικίλια, είναι μία επιπόλαιη κίνηση, η οποία στοχοποίησε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δημιούργησε έναν υπερβολικό πανικό, την στιγμή που όλοι τονίζουν ότι πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία».
«Έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση για να προετοιμαστούμε καταλλήλως. Αντιθέτως αυτή τη στιγμή το Δημαρχείο Ξάνθης είναι γεμάτο με ανάστατους επισκέπτες και εκδρομείς. Έπρεπε να υπάρχει μια συλλογική απόφαση για το τι θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου