Wednesday, 21 April, 2021

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΠΑΡΤΕ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


Με αφορμή την έντονη φημολογία για επικείμενη μεταφορά της στρατιωτικής μονάδας 162 Α/Κ ΜΒΠ που εδρεύει στα Γιαννιτσά με σκοπό να δημιουργηθεί στη θέση της Κέντρο Υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις και έκδηλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Ν. Πέλλας, οι οποίοι στα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουν ήδη υποστεί περεταίρω σοβαρά οικονομικά πλήγματα από την κατάργηση μιας σειράς στρατιωτικών μονάδων, όπως η 34η Ταξιαρχία, το 34ο(2010), Τάγμα υποστήριξης της Σκύδρας (2010), το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Γιαννιτσών κλπ.
Δεδομένο λοιπόν είναι ότι ο Ν. Πέλλας είναι ο μόνος από τους Παραμεθόριους που έχει υποστεί τέτοια πρωτοφανή αποψίλωση στη λειτουργία στρατιωτικών μονάδων, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού των κατοίκων, αλλά και δυσμενέστατες επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα και δραστηριότητα, αφού χάθηκαν μονομιάς από την τοπική οικονομία εκατοντάδες άνθρωποι, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που έδιναν ζωή και κίνηση στην αγορά χωρίς να υπολογίζουμε τις εκατοντάδες ενδεχομένως και χιλιάδες των επισκεπτών, οικογενειών, συγγενών και φίλων.
Δεδομένο επίσης είναι ότι το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν λύνεται με βεβιασμένες αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι με κριτήρια τοπικιστικά και διάφορους τακτικισμούς, αλλά με σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τρόπο δίκαιο, αλλά και αντάξιο προς τον Πολιτισμό μας ως προς τη μεταχείριση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων.
Για τους λόγους αυτούς, ο Γιώργος Καρασμάνης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν άμεσα τις προθέσεις τους και ν’ αποτρέψουν το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη θέση της στρατιωτικής μονάδας 162 Α/Κ ΜΒΠ που εδρεύει στα Γιαννιτσά.

Τι γράφαμε στο logospellas.gr στις 17/8/2015
Ξανάρχεται η ιδέα των στρατοπέδων της Πέλλας ως κέντρων φιλοξενίας μεταναστών;
«Σκεφτόμαστε να οργανώσουμε καταυλισμούς μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά. Η συνέχεια… μετά το καλωσόρισμα στα νησιά θα είναι η… φιλοξενία σε όλη την επικράτεια. Το που και πώς; Προς το παρόν άγνωστο.
Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Αυγή» η αναπληρώτρια υπουργός, «η κυβέρνηση σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».
«Επίσης σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Το ζήτημα είναι να μην επανέλθουμε σε ιδέες προ δύο και τριών ετών που αφορούσαν χώρους πρώην στρατοπέδων των δήμων Πέλλας και Σκύδρας και καταλήξουν να γίνουν χώροι συγκέντρωσης, όπως το Άουσβιτς και οι Γερμανοί συνεχίσουν να παίζουν με τα πειραματόζωα…. Έλληνες και μετανάστες. Που ξαφνικά βέβαια μας πείραξε και η λέξη.. λαθρο… γιατί μας την επέβαλε η Χριστοδουλοπούλου, που υποστήριζε προ τεσσάρων μηνών ότι… δεν υπάρχουν μετανάστες, απλά λιάζονται ‘’τουρίστες’’ στην Ομόνοια. Το θέμα φυσικά δεν έχει να κάνει με το πώς θα ‘’προφέρουμε’’ τους ανθρώπους αυτούς που είναι ταλαίπωροι και διωγμένοι από πολέμους… ούτε αν οι ‘’Θεσμοί’’ είναι η ίδια Τρόικα και χειρότερη… αλλά να βρεθεί λύση ουσίας και άμεσα.
Χ.Π.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου