Sunday, 10 December, 2023

Μαφία πλαστών ταυτοτήτων με 38 κατηγορούμενους αστυνομικούς, που φτάνει μέχρι την Ημαθία

Μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στο ακροατήριο.

Τον Γενάρη του 2021 αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτο και προσήγαγαν έναν νεαρό άντρα στο Χαλάνδρι. Εκείνος επέδειξε ταυτότητα με στοιχεία «Αλεξέι Τσβετκόβ» και τόπο καταγωγής τη Γεωργία, όμως λίγες ώρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο ύποπτος ήταν στην πραγματικότητα ένας σεσημασμένος Αλβανός, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα με ψεύτικο όνομα. Η πλαστή ταυτότητα είχε εκδοθεί στο Τμήμα Ασφάλειας Ασπρόπυργου. Αυτή φέρεται να είναι η αφετηρία για την εξάρθρωση της λεγόμενης μαφίας των πλαστών ταυτοτήτων, μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. που φτάνει στο ακροατήριο.

Μεταξύ των συνολικά 217 προσώπων που καλούνται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας βρίσκονται 38 αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων πρώην αξιωματικοί σε καίριες θέσεις, κι επίσης πολιτικοί υπάλληλοι σε αστυνομικά τμήματα, υπάλληλοι ληξιαρχείων και ιδιώτες, μεσάζοντες και αχυράνθρωποι. Το δίκτυο, με καρδιά τον Ασπρόπυργο, στο οποίο οι διωκτικές αρχές χρεώνουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, περιγράφεται ότι εξέδωσε εκατοντάδες πλαστά έγγραφα για λογαριασμό σκληρών κακοποιών και καταζητούμενων που κρύβονταν στην Αθήνα. Μάλιστα, η ιστορία φέρεται να πηγαίνει έως και δέκα χρόνια πίσω.

Από δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν σε γνώση του Magazine, προκύπτει ότι έναν μήνα μετά την προσαγωγή του «Τσβετκόβ» στο Χαλάνδρι, έφτασε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων μία ανώνυμη επιστολή, στην οποία περιγραφόταν λεπτομέρειες. Ακολούθησαν, το καλοκαίρι του 2021, άλλες δύο ανώνυμες επιστολές προς τους «αδιάφθορους», οι οποίοι στο μεταξύ άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των βασικών υπόπτων και να κάνουν φυσικές παρακολουθήσεις έξω από αστυνομικά τμήματα και ληξιαρχεία της Αττικής.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, κεντρικός κατηγορούμενος επισκέφτηκε το Τ.Α. Ασπρόπυργου. Την ίδια μέρα ο διοικητής του τμήματος φέρεται να αναζήτησε στη βάση δεδομένων της αστυνομίας (σύστημα Police Online) δύο συγκεκριμένα ονόματα με διαφορά επτά λεπτών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα δελτία ταυτότητας των δύο παραπάνω προσώπων είχαν την ίδια φωτογραφία. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο άνθρωπος στον οποίο αντιστοιχούσαν τα στοιχεία ενός εκ των εγγράφων εμφανίστηκε στον Ασπρόπυργο και ανακάλυψε ότι υπήρχε άλλο δελτίο με το δικό του όνομα.

Η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021. Σε χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του διοικητή του Τ.Α. Ασπρόπυργου είχαν βρεθεί τότε 320.050 ευρώ. Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα ανήκαν σε συγγενικό του πρόσωπο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το δίκτυο λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2019, καθώς τότε τα δύο πρόσωπα που θεωρούνται κεντρικοί κατηγορούμενοι φέρεται να τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Στον φάκελο, πάντως, υπάρχουν αναφορές για πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια που εκδόθηκαν σε υπηρεσίες της Αττικής ακόμη και την περίοδο 2013-14.

Στο δίκτυο απευθύνονταν σκληροί κακοποιοί, κυρίως Αλβανοί και Ρώσοι, φυγόποινοι και πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, ακόμη και ανθρωποκτονίες. Το δίκτυο αναλάμβανε να τους «καθοδηγήσει» σε συγκεκριμένα τμήματα κι επίσης αναλάμβανε να βρει μάρτυρες ταυτοπροσωπίας για την έκδοση των εγγράφων. Σε αυτά χρησιμοποιούνταν κυρίως τα στοιχεία ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που δεν είχαν εκδώσει ποτέ ταυτότητα ή θεωρούνταν εξαφανισμένοι. Οι κάτοχοι των πλαστών εγγράφων μπορούσαν στο εξής να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός και εκτός Σένγκεν, να εκδώσουν ΑΦΜ και αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης.

Από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων αποκαλύπτεται μια δραματική εικόνα. Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση ένας Αλβανός συνελήφθη όταν εμφανίστηκε στο Τ.Α. Αχαρνών με ταυτότητα που είχε εκδοθεί στο Δίστομο. Η φωτογραφία στο έγγραφο φέρεται να ήταν ίδια με τη φωτογραφία σε άλλη ταυτότητα που είχε εκδοθεί στους Αμπελόκηπους. Από τις άρσεις απορρήτου προκύπτει ότι ο κεντρικός κατηγορούμενος δέχτηκε κάποια στιγμή δύο κλήσεις από συγκεκριμένο αριθμό. Ο ίδιος αριθμός είχε δηλωθεί για την έκδοση έξι διαβατηρίων στο Α.Τ. Ελευσίνας, ενώ ο άνθρωπος στον οποίο ανήκε ο αριθμός εμφανιζόταν σε 16 εκδόσεις δελτίων ταυτότητας και σε άλλες οκτώ ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας.

Σε άλλη περίπτωση, ένας Γεωργιανός παρουσιάστηκε στο Τ.Α. Διστόμου δηλώνοντας απώλεια ταυτότητας και εμφανίζοντας ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας έναν Έλληνα. Δύο μήνες αργότερα, δήλωσε ότι έχασε εκ νέου την ταυτότητά του και παρουσίασε τα στοιχεία του ίδιο μάρτυρα, που όμως είχε στο μεταξύ αποβιώσει. Λίγους μήνες μετά, ο Γεωργιανός στον οποίο πράγματι αντιστοιχούσαν τα στοιχεία του παραπάνω εγγράφου, εμφανίστηκε στο Δίστομο και ανακάλυψε ότι στον κόσμο υπάρχει και ο «δεύτερος εαυτός» του.

Μία γυναίκα φέρεται να εμφανίζεται δύο φορές σε αστυνομικό τμήμα, όμως ακούγεται να λέει στο τηλέφωνο ότι ουδέποτε βρέθηκε εκεί. Έγγραφα εκδίδονται χωρίς ποτέ οι διοικητές των τμημάτων να υπογράφουν την εσωτερική υπηρεσιακή καρτέλα, όπως προβλέπεται. Ένας άντρας γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν δηλώνει απώλεια ταυτότητας και ζητά να βγάλει καινούρια, όμως καταθέτει φωτογραφία διαφορετικού ανθρώπου. Ο ίδιος αναζητήθηκε σε Αττική και Ημαθία με βάση τα στοιχεία που είχε καταθέσει, όμως οι γείτονές του είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου