Thursday, 28 March, 2024

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει

Δειλά ξεκίνησε και στην Πέλλα η επιστροφή στην «μετά κορονοϊού» εποχή με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στην εστίαση

να προσπαθούν να μετρήσουν τις πληγές τους. Δυστυχώς όσο κι αν η κυβέρνηση μετέφερε τα χρέη και τις υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι οικονομικές δυσκολίες θα βρεθούν μπροστά τους, ενώ ήδη από τα νέα μέτρα προστασίας έχουν 50% λιγότερα έσοδα και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το μεροκάματο.
Δυστυχώς όμως εσείς κύριε Μητσοτάκη βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Με εισβολείς σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο που το χαρακτηρίζεται fake news και στέλνετε ένα διάβημα να υπάρχει, με απολυμένους στον δήμο Θεσσαλονίκης που διαδηλώνουν μπροστά σας και τους ονομάζεται επιστροφή στην κανονικότητα, με πληρωμένα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν δείχνουν τι έρχεται για την μεσαία τάξη. Ίσως να ζείτε στην «Νότιο Ζηλανδία»!
Δεν αρκεί σε όλη αυτή την πορεία να είμαστε μόνο ασφαλείς, πρέπει να μείνουμε και όρθιοι για να επιβιώσουμε. Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις δεν έχουν ενθουσιάσει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε και τις επιχειρήσεις που ζητούν και κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από το Δημόσιο. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερες παρεκκλίσεις από την εργατική νομοθεσία έχουν κοινοποιηθεί για το σχέδιο νόμου που θα έχει πολλές εκπλήξεις. Πολλές επιχειρήσεις, αντί για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας, επιλέγουν την αποχή από το πρόγραμμα SURE (χρήματα της Ευρώπης) και ξεκινούν απολύσεις.
Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην εστίαση μένουν ξεκρέμαστοι. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται από το αφεντικό, ότι θα πληρωθούν μισό μισθό, γιατί 8 ώρες τηλεργασία μάλλον δε συνιστούν πια κανονικό 8ωρο. Εργαζόμενοι που δούλευαν από το σπίτι, χρεώνονται μέρες άδειας γιατί δεν ήταν εκεί, ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή. Ντελιβεράδες, Κούριερ, Ταχυμεταφορείς, που δούλεψαν 12ωρα λόγω φόρτου εργασίας, πληρώνονται για 4ωρα. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας. Με την Επιθεώρηση Εργασίας να έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα. Και φυσικά με τη δυνατότητα να μην δηλώνετε καμιά εργασιακή αλλαγή στο σύστημα, παρά μόνο κάθε μήνα, ο εργαζόμενος γίνεται μπαλάκι και ο έλεγχος για την προστασία του καταργείται.
Ο Αλέξης Τσίπρας σας το είπε ξεκάθαρα ότι δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι.
Ανακοινώσαμε ένα μελετημένο πρόγραμμα στήριξης και είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Το πρόγραμμα διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:
1. Αυτές αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
2. Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
3. Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η πρόταση μας συμπληρώνεται με την καθιέρωση του Εισοδήματος έκτακτης Ανάγκης:
Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία
και αλλού θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Στο πρόγραμμά μας «Μένουμε όρθιοι» πρότασή μας είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων καθώς, η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Γι αυτό προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος. Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
Οι μικρές επιχειρήσεις δεν θέλουν άλλα τραπεζικά δάνεια γιατί, ίσως εκεί στη ΝΔ αν τα δάνεια δεν αποπληρωθούν θα χάσουν τις δουλειές τους. Προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Mείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Η βαριά βιομηχανία για τη χώρα είναι ο τουρισμός. Και πρέπει να στηριχθεί αν θέλουμε να μείνει όρθιος. Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.
Να καταργηθεί εκτάκτως ο φόρος διαμονής και να μειωθεί στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, στον ΦΠΑ της εστίασης.
Και επίσης σε αυτή τη χώρα κ. Μητσοτάκη υπάρχουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς.
Προτείνουμε πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ. Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, στον καλλιεργητή.
Το Πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο με απόλυτη γνώση των οικονομικώς της χώρας, αλλά και στόχο να «Μείνουμε όρθιοι» σε ένα 2020 που η ύφεση σύμφωνα με τον συνεργάτη σας κ. Στουρνάρα θα φτάσει το 10%, ενώ όλα δείχνουν πως θα το ξεπεράσει.

Από το γραφείο τύπου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου