Monday, 26 October, 2020

Πέλλα, Κορονοϊός: ΔΕΝ βγαίνει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Το νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Χθες ανακοινώθηκε ότι 98 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται, αν και οι δομές έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα σε τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας έχει χωριστεί πλέον η Ελλάδα προκειμένου οι υγειονομικές Αρχές να μπορούν ευκολότερα να αξιολογούν την κατάσταση με τον κορονοϊό.

Στη χθεσινή ενημέρωση, ακούσαμε πως τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας ξεκινούν από την ένδειξη «ετοιμότητα» και φτάνουν στον «αυξημένο κίνδυνο». Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται η κάθε Περιφέρεια, τα μέτρα θα παίρνονται οριζόντια ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογείται κάθε δεκαπέντε μέρες.

Ο ειδικός χάρτης, του οποίου τα δεδομένα θα ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες, με τα επίπεδα επικινδυνότητας δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις βάση τεσσάρων χρωμάτων: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Αξίζει να σημειωθεί πως -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει περιοχή στο κόκκινο χρώμα, δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και ανησυχίας.
Παράλληλα, από Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων ανά περιοχή, με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Η ανησυχία είναι έντονη για την Αττική- η οποία βρίσκεται στο επίπεδο 3- την ώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται μετά και το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών. Στο επίπεδο 3 βρίσκεται και ο Νομός Πέλλας, οπότε σε ότι αφορά τα μέτρα θα συνεχιστούν και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Πάνω από 9 άτομα, σύμφωνα με το επίπεδο 3, θεωρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, οπότε η μάσκα δεν θα φύγει σύντομα από την Πέλλα… εφόσον πιο πάνω δεν έχει! Ή θα έχει Lockdown αν φτάσουμε στο επίπεδο 4!

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1) Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.
2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3. 3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3
7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό,αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική (Ανατολική Αττική, Δ. Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτ. Τομέας Αθηνών, Κεν. Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου