Saturday, 20 April, 2024

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Αλμωπίας: Κατασκευές, εκπονήσεις έργων, αντικατάσταση δικτύων αμιάντου

Όλοι γνωρίζουμε ότι, τους τελευταίους τρεις μήνες, ολόκληρη η ανθρωπότητα διήνυσε μια δύσκολη, από τις πιο δύσκολες

θα λέγαμε περιόδους, εξαιτίας της πανδημίας που ξέσπασε, κρατώντας μας «δέσμιους» από οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την επίπονη περίοδο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν, η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας κατανοώντας την αδύνατη πολλές φορές μετακίνηση των συμπολιτών μας, προχώρησε στην απόφαση να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί με τόκους τους μήνες Απρίλιο και Μάιο όσον αφορά τις καθυστερούμενες δόσεις των διακανονισμών.
Ακολούθως, είμαστε σε θέση, να σας παραθέσουμε όλα τα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών. Μέσα σε αυτό τον Γολγοθά, προσπαθούμε να μην χάνουμε καμία ευκαιρία με σκοπό την αξιοποίηση σημαντικών έργων, μέσα από μια σειρά ενεργειών βασισμένων στην ορθολογικότητα.
Χρέος μας είναι, η άμεση και συνεχής ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις ενέργειες που έγιναν αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πολίτες με αναφαίρετο το δικαίωμα της κρίσης και της άποψης για τα «κοινά» πρέπει να έχουν γνώση των πεπραγμένων.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για σημαντικά θέματα που απασχολούν την Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας:
Ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που αφορούν την Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας για τη δημοπράτηση από τον Δήμο Αλμωπίας του βιολογικού καθαρισμού έως τις 15.07.2020.
Υπογραφή δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” τον Φεβρουάριο του έτους 2019.
Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αλμωπίας με σκοπό την μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Ξιφιανής.
Εκπόνηση μελέτης ανανέωσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών ορών για το αποχετευτικό δίκτυο όσον αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων ΕΕΛ Αριδαίας
Επεξεργασία και ολοκλήρωση ενός πλάνου που βασίζεται σε οικονομικά στοιχειά για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, το όποιο θα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ενέργειες για την κατασκευή του αμφίδρομου δικτύου της Τοπικής Κοινότητας Σωσάνδρας, η αξιοποίηση του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη και για τους κατοίκους της πόλης της Αριδαίας αλλά και για την αποφυγή προστίμου που καλείται να πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας:
Συνεχείς οχλήσεις, τηλεφωνικές αλλά και διά ζώσης, από μένα τον ίδιο αλλά και τον Δήμαρχο στον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στους συμβούλους αλλά και σε υπαλλήλους της περιφέρειας για την κατασκευή του εν λόγω έργου.
Εκτός των υπολοίπων, με την φυσική παρουσία του, ο κ. Τζαμτζής σε δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας τον Δεκέμβριο του 2019 δεσμεύτηκε για την κατασκευή του αμφίδρομου δικτύου και την άμεση υλοποίηση του κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Μετά την πάροδο τριών μηνών, και χωρίς την έναρξη καμίας ενέργειας από μέρους της Περιφέρειας, επιδίωξα μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία με γραμματέα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας την πραγματοποίηση επίσκεψης στον ίδιο, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.
Μετά από όλα αυτά, καταθέσαμε αίτημα προς το ΥΠΕΣ στις 10.03.2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 525, με θέμα την πρόταση κατασκευής νέας υδρευτικής γεώτρησης σε μεγαλύτερο βάθος και σε διαφορετική περιοχή από τις υπάρχουσες στην πόλη της Αριδαίας ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόσιμου νερού απαλλαγμένου από αρσενικό. Εάν πραγματοποιηθεί η κατασκευή του αμφίδρομου δικτύου, η λειτουργία της γεώτρησης αυτής θα είναι εφεδρική. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε άριστη συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές και με τον δήμαρχο και αναμένουμε άμεσα την έγκριση του αιτήματος .
Πραγματοποίηση αλλεπάλληλων αναλύσεων του νερού της πόλης της Αριδαίας αλλά και όλων των ΤΚ, με σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά και την άμεση ενημέρωση των δημοτών μας:
Βάσει των τελευταίων δειγμάτων (24.04.2020) που έλαβε η υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας, η περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό είναι χαμηλότερη του ορίου (10μg) οπότε και οι καταναλωτές μπορούν να το χρησιμοποιούν ως πόσιμο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει τρείς δημοσιεύσεις των αναλύσεων της Αριδαίας στα τοπικά μέσα , τα οποία οφείλω να ευχαριστήσω για αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση τους.
Έγκριση αιτήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 3164/20-11-2019), με θέμα την επιχορήγηση για την ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης σε μεγαλύτερο βάθος με σκοπό την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού:
Με την υπ’ αριθμ. 13014/25-02-2020 απόφαση του ΥΠΕΣ, επιτεύχθηκε η έγκριση της επιχορήγησης της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας με το ποσό των 50.000 ευρώ όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας της Τοπικής Κοινότητας Τσακώνων-Χρύσας-Ροδωνιάς και Τοπικής Κοινότητας Πιπεριάς.

Υποβολή αιτήματος προς το ΥΠΕΣ στις 10.03.2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 526, με θέμα την πρόταση κατασκευής υδρευτικού δικτύου που θα συνδέσει την παραπάνω γεώτρηση με τις δύο δεξαμενές. Μία πρόταση είναι, η κατασκευή της νέας γεώτρησης σε πολύ κοντινή θέση με την ήδη υπάρχουσα. Με την αξιοποίηση αυτής της πρότασης, δεν θα χρησίμευε το νέο δίκτυο και θα εξοικονομούσαμε τα χρήματα από την σύνδεση του ρεύματος. Μία πρόταση όμως, που δεν απέδωσε καρπούς. Συνεπώς, οδηγηθήκαμε στην λύση να γίνει το έργο σε άλλη περιοχή και οφείλουμε να περιμένουμε την έγκριση του αιτήματος για το δίκτυο.
Τις επόμενες ημέρες θα ανατεθεί μελέτη ολοκλήρωσης των δικτύων ύδρευσης Θηριόπετρας-Φούστανης-Νερόμυλου-Προδρόμου. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μελέτες και για άλλες τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να αντικατασταθούν όλα τα δίκτυα ύδρευσης που είναι κατασκευασμένα από αμίαντο.
Μέσα στο προσεχές διάστημα των θερινών μηνών, θα τεθεί σε ισχύ νέα ευνοϊκή ρύθμιση (με αφαίρεση των τόκων ή μέρους αυτών) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας.
Η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας προχώρησε στη διαπίστωση ότι, συνδημότες μας και συγκεκριμένα κτηνοτρόφοι, υπέστησαν αδικίες στη χρέωση των λογαριασμών τους, βάσει του νέου τιμολογίου που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκηση. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η αναπροσαρμογή του τιμολογίου στις χρεώσεις των σταβλικών και κτηνοτροφικών μονάδων ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και ορθολογική χρέωση, για την οποία θα πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας και θα ενημερωθούν άμεσα όλοι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας. Χρέος μας είναι, να στηρίζουμε τους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και όχι να τους δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα. Η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας, έπειτα από καταγγελίες δημοτών μας, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση χρήσης παράνομων παροχών από το δίκτυο ύδρευσης και για αρδευτικούς λόγους (σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε μάλιστα πως κάποιοι αρδεύουν με μπεκάκια τα αγροτεμάχια τους χρησιμοποιώντας το δίκτυο ύδρευσης) , θέτοντας προθεσμία για την απομόνωση τους. Με την παρέλευση της προθεσμίας που είχε τεθεί (25η Μαΐου) συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.-Α, ξεκίνησαν ελέγχους σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και έπειτα προχώρησαν σε διακοπή όσων παράνομων παροχών διαπίστωσαν. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι, τέτοιες πράξεις, λειτουργούν εις βάρος των ίδιων των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το νερό ως πόσιμο. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2020 πολλά σπίτια να μην έχουν νερό για να ποτίζουν κάποιοι χωράφια . Σε αυτό το θέμα θα είμαστε πολλοί αυστηροί .
Έπειτα από σχετική ανακοίνωση προς όλες τις Τοπικές Κοινότητες, έχουν δηλωθεί στην υπηρεσία 30 αδήλωτες παροχές που αφορούν οικίες και οικόπεδα από τους κατόχους τους. Τέλος σας ενημερώνω πως από 21/05/2020 λειτούργησε η επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Αλμωπίας. Μια πρωτοβουλία της απερχόμενης διοίκησης την οποία ολοκληρώσαμε και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση για τις δυνατότητες και τις πληροφορίες που θα παρέχει στους δημότες μας. O σύνδεσμος της ιστοσελίδας είναι deyaalmopias.gr
Σε αυτό το διάστημα των 7 μηνών λοιπόν αποδεικνύουμε πως, μοναδικός σκοπός μας είναι να φτιάξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με γερά θεμέλια, η οποία θα βασίζεται σε πράξεις και όχι σε λόγια. Μια σχέση ουσιαστική που θα διέπεται από ειλικρίνεια και αυτό θα αποδεικνύεται έμπρακτα. Δε λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά κοιτάμε μπροστά με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη και την ίση μεταχείριση των καταναλωτών . Δεν αναλωνόμαστε σε παρελθοντολογικές και ρουσφετολογικές πρακτικές αλλά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις και ενέργειες που θα βγάλουν από το τέλμα την επιχείρηση . Σε αυτήν την προσπάθεια όλοι οφείλουμε να καταλάβουμε, πως χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή έργων αλλά και για την έναρξη νέων προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» παρεμφερές με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ώστε να εντάξουμε δράσεις αλλά θα πρέπει και οι καταναλωτές να είναι τυπικοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να μην κλονίζεται η ετοιμότητα της επιχείρησης στην συντήρηση και την κατασκευή υποδομών.
Αλλάζουμε νοοτροπία και λειτουργούμε λοιπόν, με γνώμονα και πυξίδα την ισότητα των συμπολιτών μας. Ας μη ξεχνάμε ότι, ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής και όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
“Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις”, “Ευριπίδης”.

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ & ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ  “ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου