Tuesday, 23 April, 2024

Στο Μνημείο του Ομαδικού Τάφου στα Γιαννιτσά, τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες, 75 χρόνια μετά

Με ευλάβεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες Γιαννιτσιώτες από τους Ναζί, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.
Στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών, τελέστηκε μνημόσυνο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ομαδικού Τάφου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Γιαννιτσών. 


Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας, καθώς στις 5 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, θα υλοποιηθεί ημερίδα διάχυσης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Γιαννιτσά: μια πόλη σε πόλεμο (Σεπτέμβριος 1944)».
Η ημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ομαδική εκτέλεση κατοίκων των Γιαννιτσών από γερμανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με ελληνικά Τάγματα Ασφαλείας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.


Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δεν επικεντρώνεται απλώς στα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, αλλά εξετάζει γενικότερα την περίοδο της Κατοχής στα Γιαννιτσά, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπονείται και το οποίο χρηματοδοτείται από τον δήμο Πέλλας, μέσω του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου