Thursday, 23 March, 2023
Τελευταίες Ειδήσεις

Τέμπη: “Δεν υπάρχει υποκατάστατο” λέει ο πατέρας της Ιφιγένειας. Η βοήθεια είναι σημαντική

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη μίλησε ο Σωτήρης Μήτσκας, πατέρας της άτυχης 23χρονης Ιφιγένειας.

«Αυτό που χάσαμε ο καθένας μας, δεν υπάρχει υποκατάστατο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι εστιάζουν, ξέρεις, στα χρήματα, ας πούμε, και δεν είναι μόνο τα χρήματα είναι και άλλα πράγματα που εγώ πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά στον ANT1.

«Μιλώντας για τη δική μου οικογένεια, έχουμε μια κορούλα που μόλις γέννησε, έχουμε ένα άλλο αγόρι που σπουδάζει στο εξωτερικό. Μακάρι να μην χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα, αλλά είναι έτσι η ζωή αυτόν τον καιρό, αυτές τις εποχές που οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική. Απλά στο μέλλον να μην υπάρξει άλλη Ιφιγένεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μήτσκας.

Όσο για τη δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες θυμάτων και επιβαινόντων -ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πατέρας της 23χρονος Ιφιγένειας, δήλωσε τα εξής: «Προσφέρθηκαν πολλοί να έρθουν να μας βοηθήσουν να μιλήσουμε για τα ψυχολογικά. Δεν έχουμε έρθει σε επαφή ακόμα με κανέναν. Με πήρε ένας κύριος που έχασε ένα παιδάκι στο Μακροχώρι πριν χρόνια, πως να στο πω, προτιμώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή με αυτόν, για να μου πει πως είναι το μετά, ξέρω εγώ, πώς εξελίσσεται, που το έχει βιώσει και το βιώνει. Νομίζω πως θα μας βοηθήσει πιο πολύ»…

Στην τηλεόραση του ANT1 μίλησε επίσης και ο πατέρας της Ελπίδας Χούπα που έχασε και αυτή τη ζωή της κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων.

«Είναι βάλσαμο τα μέτρα αυτά για τους συγγενείς των θυμάτων», τόνισε ο Χρήστος Χούπας.

«Αν ο άλλος είναι πλούσιος, ούτε που τον νοιάζει η οικονομική βοήθεια. Εγώ όμως που δεν είμαι και που ζορίζομαι να σπουδάσω τα ίδια μου τα τρία μου τα παιδιά φυσικά και με νοιάζει. Έρχεται δηλαδή η πολιτεία και σε βοηθάει κι εσύ θα πεις όχι; Στο χωριό μου λένε ότι από τη ζημιά δεν έχεις κέρδος. Το παιδί μου δεν πρόκειται να μου το φέρει κανείς πάλι πίσω για όλα τα πλούτη της γης. Άρα, λοιπόν; Εγώ μπορώ να πω ότι δεν δέχομαι μια βοήθεια; Δέχομαι την οποιαδήποτε βοήθεια του οποιουδήποτε», συμπλήρωσε ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία α σειρά μέτρων στήριξης και αρωγής συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (10.03.2023) τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των νεκρών και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Όπως έγινε γνωστό, καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων έχασαν τη ζωή τους, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα παιδιά ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και παιδιών, επιμερίζεται στους γονείς.

Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

*Την όποια οικονομική βοήθεια μπορεί να την δεχτούν διότι έχουν να “πολεμήσουν” αρκετά χρόνια, δικαστικά, κλπ. οτιδήποτε άλλο, περιττό να γραφτεί…

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται. Ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, σε αυτές τις συνθήκες, είναι να ανακουφίσει και να στηρίξει, με σεμνότητα και σεβασμό, τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Για αυτό το σκοπό:

1)Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα τέκνα ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και τέκνων, επιμερίζεται στους γονείς. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου