Thursday, 29 September, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι για 49 σχολεία και 8.403 μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού Πέλλας

Ίσως είναι η πρώτη φορά, που με το άνοιγμα των σχολείων, δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα.

Αυτή την επισήμανση κάνει ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πέλλας, Δημήτρης Γερεμτζές.

Για αυτό το θέμα ειδικότερα μας είπε: «Φέτος, από την αρχή, είμαστε σχεδόν πλήρης, σε ότι αφορά το προσωπικό μας, που θα διδάξει στα 49 σχολεία της ευθύνης μας.

Υπάρχουν σχεδόν 1.000 καθηγητές/τρίες όλων των ειδικοτήτων.

Τα κενά είναι ελάχιστα και θα καλυφθούν στις προσλήψεις αναπληρωτών που θα γίνουν αυτό το μήνα. Υπάρχει όμως, ακόμα ένα ευχάριστο για τα σχολεία μας.

Τα μαθήματα κατεύθυνσης ξεκινούν κανονικά, αφού δεν υπάρχει κανένα κενό».

Ο κ. Γερεμτζές, όμως δεν ξεχνά και κάτι ακόμη: «Στην άψογη συνεργασία της Διεύθυνσης μας με τους 4 Δήμους του Νομού Πέλλας, προσπαθούμε όλοι μαζί, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Είμαστε βέβαιοι, ότι οι σχολικές επιτροπές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για την επίλυση της θέρμανσης, αλλά και για τα τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην διάρκεια του σχολικού έτους. Σε αυτή την προσπάθεια, αρωγοί θα σταθούν και οι Σύλλογοι Γονέων, που πάντα βρίσκονται στο πλευρό μας. Τους ευχαριστώ όλους προκαταβολικά».

Ο κ. Γερεμτζές, στάθηκε τέλος στον κόσμο που απαρτίζει την σχολική κοινότητα: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Η γνώση είναι ένα σημαντικό ” όπλο” για το μέλλον.

Οι ευχές δεν αρκούν, αν δεν υπάρχει θέληση. Τα παιδιά μας να απορροφήσουν αυτή την γνώση και οι καθηγητές μας να κάνουν ότι πιο πολύ μπορούν για να την μεταδώσουν. Όσο για εμάς, θα είμαστε πάντα δίπλα τους, για να δυναμώνουμε αυτή τη φλόγα!

Εύχομαι σε γονείς, μαθητές, καθηγητές και προσωπικό καλή σχολική χρονιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα μαθήματα στα 49 Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικά Σχολεία και ΕΠΑΛ, θα φοιτήσουν 8.403 μαθητές και μαθήτριες.

Για το σύνολο της χώρας, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά για τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας.

Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από την Τρίτη ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Σημειώνεται, ότι στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Φέτος θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επίσης, όσο αφορά την Covid-19, καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια, όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Εισάγονται οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κά). Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις του Γυμνασίου θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου. Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου. Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Μέτρα κατά της Covid-19

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

-Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου