Wednesday, 19 January, 2022

Airbnb: Ανάρπαστες οι μονοκατοικίες σε 3-5 Πηγάδια και Άγιο Αθανάσιο για τα Χριστούγεννα

Σε νέο hotspot των Χριστουγέννων εξελίσσονται για τους Θεσσαλονικείς οι μονοκατοικίες τύπου Airbnb σε Άγιο Αθανάσιο και 3-5 Πηγάδια

με τα στοιχεία από τις κρατήσεις να προοιωνίζουν μαζική έξοδο στα… πέριξ ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Ενδεικτικό της εκτόξευσης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι από τις συνολικές κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων, το 80% των Θεσσαλονικέων «κύκλωσε» πρώτο-πρώτο απομονωμένες κατοικίες, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία από τον κορωνοϊό. Για ακόμη μια χρονιά η παραμονή «εντός των τειχών» σηματοδοτεί τη μαζική έξοδο χιλιάδων κατοίκων από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τους δημοφιλής χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο -έως τώρα- το σύνολο των κρατήσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb έχει προκαλέσει «μούδιασμα» στους επιχειρηματίες του κλάδου, συγκριτικά με τα ποσοστά του 2019.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέας Χίου ανέφερε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερη προτίμηση για τις μονοκατοικίες τύπου Airbnb σε Άγιο Αθανάσιο και 3 – 5 Πηγάδια ενόψει της εορταστικής περιόδου, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι το πρώτο πράγμα που “κυκλώνουν” όταν σκέφτονται τις διακοπές». «Βλέπουμε τα στοιχεία για τις προκρατήσεις τα οποία αφορούν κυρίως τις μονοκατοικίες. Είναι το πρώτο που “κλείνει” από τους Θεσσαλονικείς και γενικότερα από τους ταξιδιώτες. Από τις 100 κρατήσεις οι 80 θα αφορούν απομονωμένες μονοκατοικίες, επειδή ο κόσμος που θέλει να ταξιδέψει και να κάνει διακοπές σκέφτεται πρωτίστως την ασφάλειά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, σημειώνοντας ότι «έως τώρα η πλειονότητα στις κρατήσεις αφορά οικογένειες, αλλά και αρκετές παρέες».

Τι «δείχνουν» τα στοιχεία στις κρατήσεις και ο φόβος για τα νέα μέτρα
Την ίδια στιγμή, οι συσκέψεις επί συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας για τη λήψη -ή όχι-νέων μέτρων έχουν «φρενάρει» σύμφωνα με τον κ. Χίου την τουριστική κίνηση, η οποία γνώρισε σημαντική επιμήκυνση φέτος, με 85-90% πληρότητες σε κρατήσεις ακόμη και τον Οκτώβριο. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα στοιχεία μια περίεργη τάση που ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει και συγκρατείται για την τελική κράτηση. Δεν βλέπουμε πληρότητες της τάξης του 80%, βλέπουμε γύρω στο 60-70% αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Χίου, επισημαίνοντας ότι «αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για να κλείσουν, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους ο φόβος των μέτρων, μη γίνει κάτι και κλείσουν κάποιες περιοχές».
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΑ, οι κρατήσεις σε Καλάβρυτα Νυμφαίο, Μονεμβασιά, Πελοπόννησο, Μέτσοβο, Αράχωβα, Πήλιο, Άγιο Αθανάσιο και 3 – 5 Πηγάδια αγγίζουν το 70%, εν αντιθέσει με το 2019, όπου το νούμερο εκτοξεύονταν στο 95%. Σύμφωνα με τον κ. Χίου, καταλυτικός παράγοντας του μη προσδοκώμενου ποσοστού στις κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb αποτελεί η ακύρωση της τελευταίας στιγμής, εν αντιθέσει με τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Το κλειδί είναι ότι στο ξενοδοχείο ο πελάτης μπορεί να ακυρώσει τελευταία στιγμή. Στο Αirbnb όμως για να ακυρώσεις τελευταία στιγμή πρέπει να έχεις στοιχεία. Για να σου δώσει τα χρήματα πίσω πρέπει να αποδείξεις τους λόγους, είναι πιο δύσκολη η ακύρωση», δήλωσε ο ίδιος.

Η κίνηση από τα Βαλκάνια
Εκτός από τον εγχώριο τουρισμό, οι ιδιοκτήτες σε καταλύματα τύπου Airbnb βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό και από την τουριστική κίνηση των Βαλκανίων. Ενώ το καλοκαίρι και έως τα τέλη Οκτωβρίου οι Βαλκάνιοι είχαν κατακλύσει κατά χιλιάδες τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, φέτος τα Χριστούγεννα παρατηρείται μειωμένη κίνηση, με τον Ανδρέα Χίου να σημειώνει πως πιθανότατα ευθύνεται η έξαρση του τέταρτου κύματος, καθώς και τα νέα μέτρα που λαμβάνονται στις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Υπάρχει μια κίνηση από τα Βαλκάνια, όμως περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη λόγω μάλιστα και της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, που είχαμε πολλές κρατήσεις ακόμη και τον Οκτώβριο. Θα έλεγε κανείς ότι θα πήγαινε πολύ καλύτερα και τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε. Ενδεχομένως να ευθύνονται τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου