Friday, 25 June, 2021

Έως τέλος Νοεμβρίου η νέα συμφωνία για επανεκκίνηση του Μετρό Θεσ/νίκης

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου πιστεύει ότι θα είναι έτοιμη μια νέα συμφωνία με την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την επανεκκίνηση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και εκπροσώπους των εργαζομένων στο μετρό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία αυτή, πριν υπογραφεί, θα δοθεί σε όλους τους φορείς και στα κόμματα για να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, με διαφάνεια, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, για να υπάρξει η οριστική επανεκκίνηση του έργου, επισήμανε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το σταθμό Βενιζέλου του μετρό, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «είναι ένας κρίσιμος σταθμός για το έργο, όπως είναι πολύ σημαντικές οι ανακαλύψεις και τα ευρήματα των ανασκαφών». Προσέθεσε ότι «τον ρόλο της διευθύνουσας υπηρεσίας δεν θα τον παίξει ούτε ο υπουργός ούτε κανένας άλλος παράγοντας. Υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται στο έργο, υπάρχουν μελετητές που έχουν μπει από όλους τους αρχαιολογικούς φορείς. Θα ολοκληρωθούν πρώτα οι αρχαιολογικές εργασίες και στη συνέχεια θα δοθεί μια τεχνική λύση που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και τα ευρήματα, για να προχωρήσει και ο σταθμός της Βενιζέλου». Αν χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί, τόνισε ο υπουργός.

Την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του μετρό εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Χάρης Κυπριανίδης.

Δεν έχουν “κολλήσει” οι οδικοί άξονες

Ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα “Αγορά” ανέφερε ότι δεν φοβάται απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κρίσιμες ψηφοφορίες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό σχολίασε ότι οι «δεν μπορώ να σκεφθώ τη στάση μας στο προσφυγικό σε συνάρτηση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη δημοσιονομική πολιτική».

Μιλώντας στην εφημερίδα για τα επόμενα βήματα του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει ότι «η υλοποίηση του νόμου προϋποθέτει πλήθος ενεργειών και αποφάσεων για τις τηλεοπτικές συχνότητες και για την αδειοδότηση των καναλιών» και τονίζει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο επανάληψης του νόμου του «βασικού μετόχου» με προσφυγές καναλαρχών σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα.

Ερωτηθείς για την πορεία των μεγάλων έργων, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι οδικοί άξονες δεν έχουν “κολλήσει” παρά την επικοινωνιακή παραπληροφόρηση της ΝΔ. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός πληρώνει τις λάθος πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημειώνει επίσης ότι «έπειτα από πολύμηνη συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την επίσκεψη του προέδρου της, συμφωνήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των σταματημένων έργων και τη χρηματοδότηση νέων μεγάλων έργων υποδομής».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης δηλώνει ότι δεν φοβάται απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛκατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, σημειώνοντας: «Έχουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που την έφεραν οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού».

«Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε και τις δεσμεύσεις της χώρας. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε την υποχρέωσή μας για κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη κατανομή των βαρών και ρήξη με τις κατεστημένες δομές και συμφέροντα» τόνισε.

Πηγή: www.euro2day.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου