Friday, 8 December, 2023

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Στην τελική ευθεία η δίκη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η πολύκροτη δίκη της υπόθεσης του διπλού φονικού στα Ανώγεια που σημειώθηκε

τον Μάιο του 2020 οπότε και βρήκαν τραγικό θάνατο ο 63χρονος μαντιναδολόγος, Λευτέρης Καλομοίρης και ο 32χρονος κτηνοτρόφος Γιώργος Ξυλούρης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Χανίων, ο 31χρονος κατηγορούμενος απολογήθηκε ενώ πλέον αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων ενώ στη συνέχεια ο εισαγγελέας να προχωρήσει στην πρότασή του και τέλος το δικαστήριο να αποφασίσει για την τύχη του κατηγορουμένου (κάτι που υπολογίζεται να συμβεί στις αρχές Μαΐου).

Απολογία 31χρονου: Λειτούργησα από ένστικτο αυτοσυντήρησης

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο 31χρονος με δάκρια στα μάτια άρχισε την απολογία του. Ο ίδιος ανέφερε πως «Είχα έναν άγιο πατέρα και τον έχασα. Ο ήλιος μου ανέτειλε κι έδυε μέσα από τα μάτια του. Η απώλειά του έχει επισκιάσει τα πάντα. Τα τελευταία τρία χρονια της ζωής μου είμαι έγκλειστος. Δεν πέρασε ούτε ένα βράδυ να μη μου κάνει συντροφιά ο αφέντης μου. Με αγκαλιάζει, μου μιλά γλυκά, μου λέει μαντινάδες με συντροφεύει» ενώ παράλληλα τόνισε πως «Η πρωτόδικη απόφαση με εξισώνει με έναν δολοφόνο».

Ως προς τα γεγονότα εκείνης της ημέρες ανέφερε πως λειτούργησε υπό το καθεστώς του φόβου καθώς «Φοβόμουνα πως θα γυρισει να μας γαζώσει. Λειτούργησα από ένστικτο αυτοσυντήρησης» και έπειτα άκουσε φωνές που έλεγαν «Παναγιά μου, τον Λευτέρη». Ο ίδιος αντίκρισε τον πατέρα του νεκρό και «πάτησα τη σκανδάλη όσο πιο γρήγορα κι όσο πιο δυνατά μπορούσα. Εγώ τα έχω χάσει όλα. Κερδισμένος δεν βγαίνω από ‘δω».

Αναφορικά με την διαφορά που είχε ο πατέρας του με τον Ξυλούρη, έκανε λόγο για μια ασήμαντη κτηματική διαφορά για ένα κομμάτι γης που σε άλλον να το χάριζαν δεν θα το έπαιρνε αλλά για τον Ξυλούρη ήταν όλη του η ζωή”.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το διπλό φονικό σημειώθηκε στο Περαχώρι, την επομένη της Πρωτομαγιάς. Με αφορμή παλιές κτηματικές διαφορές στήθηκε άγριος καυγάς ανάμεσα στον 30χρονο γιο του Λ. Καλομοίρη και τον Γιώργη Ξυλούρη, με τον πρώτο να γρονθοκοπά άγρια τον δεύτερο.

Τους ξεχωρίζουν τρίτα πρόσωπα. Ο Ξυλούρης εκνευρισμένος αποχωρεί βιαστικά προς την οικία του και επιστρέφει λίγο αργότερα στο σημείο της τραγωδίας. Ανωγειανοί προσπαθούν να τον απομακρύνουν μάταια όμως μεταξύ αυτών και ο άτυχος μαντιναδολόγος.

Στην απολογία του ο 31χρονος είχε αναφέρει: «Ήμουν στο μπάνιο όταν άκουσα τις φωνές της μητέρας μου και έναν πυροβολισμό. Πήρα το όπλο μου και βγήκα στο δρόμο όπου είδα νεκρό τον πατέρα μου και τον Γιώργο Ξυλούρη να στέκεται μπροστά του».

Υπενθυμίζεται πως μετά το διπλό φονικό η πλευρά του Καλομοίρη υποστήριζε πως ο τόπος του εγκλήματος είχε «πειραχθεί» ενώ το όπλο που παρέδωσε η οικογένεια Ξυλούρη δεν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη φονική συμπλοκή. Αντίθετα, η οικογένεια Ξυλούρη υποστήριζε πως ο 30χρονος Γιώργος δεν πυροβόλησε και ότι ο 29χρονος, γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, Μανώλης πυροβολώντας τον Ξυλούρη σκότωσε και τον πατέρα του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου