Wednesday, 3 March, 2021
Τελευταίες Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία 170.000 ευρώ και χρυσαφικά-κοσμήματα αξίας 85.000 ευρώ

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία 170.000 ευρώ και χρυσαφικά-κοσμήματα αξίας 85.000 ευρώ

Άκρως εξειδικευμένος διαρρηκτικός εξοπλισμός και διακριτικά σημάδια σε προεπιλεγμένους στόχους ήταν τα χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης πενταμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε κλοπές από οικίες της Θεσσαλονίκης και εξαρθρώθηκε έπειτα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πέντε (5) υπηκόους Βουλγαρίας ηλικίας από 36 έως 48 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε χώρο προσωρινής τους διαμονής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες (25-07-2015), στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και συνεργασίας αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, με συναδέλφους τους των Τμημάτων Δίωξης Εκβιαστών και Προστασίας Ζωής και Περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης και των Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Ειδικότερα, οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2015, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό στέλεχος 42χρονο εκ των συλληφθέντων και εκτελεστικά μέλη τους υπόλοιπους τέσσερις, που είχε σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων – κλοπών και τη συνακόλουθη αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά τον τρέχοντα μήνα Ιούλιο, παραβίασαν δύο διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσαν πακτωμένο χρηματοκιβώτιο, μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά- κοσμήματα σημαντικής αξίας.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η χρησιμοποίηση διαρρηκτικών εργαλείων για παραβίαση κλειδαριών θωρακισμένων θυρών και εξειδικευμένου εξοπλισμού για διάρρηξη και κοπή χρηματοκιβωτίων.

Στο πλαίσιο της “επαγγελματικής” τους δράσης, προεπέλεγαν τους στόχους διάρρηξης, τους οποίους σημάδευαν διακριτικά αλλά χαρακτηριστικά, προκειμένου να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων και να δράσουν ανενόχλητοι. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν μικρά ξυλάκια στο κάτω μέρος των κεντρικών εισόδων των διαμερισμάτων, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα, πιθανή μετακίνησή τους, που θα τους επιβεβαίωνε παρουσία ή απουσία των υποψήφιων θυμάτων τους.

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα ίχνη τους και να αποφύγουν πιθανό εντοπισμό τους, πραγματοποιούσαν συνεχείς μεταβάσεις από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν προσωρινά, ωσότου πραγματοποιηθούν οι διαρρήξεις και αποχωρούσαν με προορισμό τη χώρα τους.

Η λεία τους περιλαμβάνει χρηματικό ποσό 170.000 ευρώ, χρυσαφικά – κοσμήματα αξίας 85.000 ευρώ και κλειδιά τριών οχημάτων των παθόντων.

Σε έλεγχο που τους έγινε, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρο προσωρινής τους διαμονής στη Θεσσαλονίκη και σε τρία (3) οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

6.250 ευρώ
3 φιάλες υγραερίου – οξυγόνου
Σύστημα κοπής βαρέων μετάλλων – φλόγιστρο
14 ηλεκτρόδια για συσκευή κοπής-συγκόλλησης βαρέων μετάλλων
Ζευγάρι προστατευτικών γυαλιών για τις εργασίες με τον προαναφερόμενο εξοπλισμό
Διαρρηκτικό εργαλείο διάνοιξης κλειδαριών θωρακισμένων θυρών ασφαλείας
20 κεφαλές τρυπανιού
Μεγεθυντικός φακός “ μονοκύαλο ”
Φακοί
9 μικρά ξυλάκια που χρησιμοποιούσαν για να σημαδεύουν τους στόχους τους,
Κλειδιά οχημάτων και
κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου