Monday, 19 April, 2021

Καμμένος: Ουδέποτε θα συναινέσω στην χρήση του όρου «Μακεδονία» για τη ονομασία των Σκοπίων

Δήλωση βόμβα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας – Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε απόφαση των πολιτικών αρχηγών όταν Πρόεδρος Δημοκρατίας

ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» – «Για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ
«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη.
Με αυτή τη φράση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαχώρισε τη θέση του από τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα για τη διευθέτηση του Σκοπιανού. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και των Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς ότι «τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί».
Ευρισκόμενος σε εκδήλωση εγκαινίων στρατιωτικών οικημάτων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καμμένος απάντησε στον μητροπολίτη για το Σκοπιανό. «Ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ωστόσο, διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούν ότι ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για χρήση του όρου «Μακεδονία» σε πιθανή φόρμουλα λύσης για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ εφόσον προηγουμένως συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Το πρωί της Δευτέρας, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό θυμίζει… τσίρκο και ότι δεν είναι δυνατόν άλλα να λέει ο υπουργός των Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Εάν αποφασίσει να προχωρήσει προς μια συμφωνία θα πρέπει να έρθει ενιαία και συμφωνούσα προς ό,τι θα προτείνει στην αντιπολίτευση. Αυτό το τσίρκο που έχω εντοπίσει τέσσερις φορές που άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Άμυνας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από εμάς» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη για την στάση των υπουργών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό.
Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οκτώ στρατιωτικών οικημάτων στο στρατόπεδο “Νταλίπη”:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην όμορφη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στο Στρατόπεδο «ΝΤΑΛΙΠΗ», για να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία ενός ακόμα σύγχρονου συγκροτήματος στρατιωτικών κατοικιών.
Ενός συγκροτήματος, που αποτελείται από οκτώ διαμερίσματα, για να καλυφθούν οι αυξημένες στεγαστικές ανάγκες των στελεχών που υπηρετούν στη Φρουρά Θεσσαλονίκης και των οικογενειών τους.
Για το σκοπό αυτό εργαζόμαστε, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, δείχνοντας έμπρακτα την μέριμνά μας για τις ανάγκες του προσωπικού μας, ενός προσωπικού που εργάζεται καθημερινά, ακούραστα, με υψηλή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί – και θα το πω για μια ακόμη φορά – το ισχυρότερο οπλικό σύστημα της χώρας.
Αυτό λοιπόν το προσωπικό, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής μας πολιτικής, το στηρίζουμε, παρέχοντάς του στέγαση σε οικίες, που μπορούν να καλύψουν τις πλέον σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών του.
Με το κτίριο που παραδίδεται σήμερα, μια σύγχρονη ενεργειακή κατασκευή, ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συγκροτήματος 16 συνολικά διαμερισμάτων…
όπως προανέφερα, η μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας.
Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η απρόσκοπτη και σταθερή υλοποίηση των δράσεών μας σε τομείς που αφορούν στην εξέλιξη και σταδιοδρομία, στις μεταθέσεις, στη στέγαση, στην υγειονομική περίθαλψη, και κυρίως στις οικογένειες των στελεχών μας, οι οποίες τα στηρίζουν και βιώνουν καθημερινά τον αγώνα τους.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι μεταθέσεις ανά την Ελληνική επικράτεια, το βαρύ πρόγραμμα υπηρεσιών και εκπαίδευσης που ακολουθούν τα στελέχη μας προκειμένου να επιτύχουν την αποστολή τους, επηρεάζουν και τις οικογένειές τους.
Την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που αφορούν σε 392 στρατιωτικά οικήματα του Στρατού Ξηράς – συν περίπου 250 οικίες για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία – μέρος των οποίων αποτελούν και τα σημερινά οικήματα, ενώ καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια, οι εν λόγω δράσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των οικημάτων άνω των 3000 στην ελληνική επικράτεια.
Σκοπός μας είναι, μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουμε καλύψει το σύνολο των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των ΕΠΟΠ.
Είμαστε πεπεισμένοι για την επιτυχή λειτουργία του προγράμματός μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με ακόμη πιο έντονη αποφασιστικότητα, την προσπάθεια που ξεκινήσαμε προ δύο ετών.
Θα ήταν παράλειψη να μην συγχαρώ το Γενικό Επιτελείου Στρατού, τον Αρχηγό, τους Διοικητές σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά και τα στελέχη για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δράσεις που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού τους και ιδιαίτερα τους άνδρες και τις γυναίκες του Μηχανικού μας.
Η δυναμική αυτή προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο φανερή από το γεγονός ότι το ΓΕΣ έχει χαρακτηρίσει το επόμενο έτος ως «Έτος Μέριμνας Προσωπικού».
Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω τα στελέχη της Φρουράς Θεσσαλονίκης ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είμαστε κοντά σας, δίπλα σας και θα παραμείνουμε, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για καλύτερες συνθήκες σε όλους τους τομείς.
Σεβασμιότατε,
θέσατε δύο σημαντικά θέματα στα οποία θα σας απαντήσω. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται υπέρ πίστεως και πατρίδος. Είναι λοιπόν άρρηκτες οι σχέσεις της Εκκλησίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός και οι Προστάτες Άγιοί μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό και δεν κάμπτεται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε τον οποιονδήποτε διαχωρισμό της Ορθόδοξης ελληνικής πίστης με το κράτος και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό είναι διαβεβαίωση με όση δύναμη μας δίνει ο ελληνικός λαός.
Τέλος, ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων.
Θέλω, κλείνοντας, να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, πιστεύοντας βαθιά ότι αυτός ο χρόνος που έρχεται θα είναι καλύτερος από τους προηγούμενους. Βγαίνουμε από μια βαθιά οικονομική κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις προσπάθειες όλων.
Εν όψει των Χριστουγέννων, θα ήθελα ιδιαιτέρως να παρακαλέσω το σύνολο των δυνάμεων του πολιτικού κόσμου, να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι έτοιμος να δεχθώ την οποιαδήποτε κριτική, ακόμα και τις επιθέσεις. Μπορούν να επιτίθενται σε εμένα, αντέχω επιθέσεις, αλλά να μην τολμήσει κανείς να επιτεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Εγώ φέρω την πολιτική ευθύνη και μπορούν να τα χρεώνουν όλα σε εμένα, αλλά όχι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οφείλουμε, σήμερα, που ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού, να γυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές που ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούσε εθνικό θέμα και να στηρίξουμε όλοι με την ψήφο μας τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε πολιτικά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα της δημόσιας ζωής.
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, ευτυχία, δύναμη. Εύχομαι η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να είναι δίπλα σε όλες τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού».

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου