Thursday, 25 April, 2024

Προκηρύσσονται την Πέμπτη-Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου – και όχι 27 του μήνα- με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.
Τέλος με την πρώτη διερευνητική εντολή Μεϊμαράκη

Η διερευνητική εντολή βρίσκεται στα χέρια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού, της Λαϊκής Ενότητας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε και με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όμως αρνήθηκε τη συνάντηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και o ίδιος παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης επέστρεψε την εντολή το πρωί, της Τρίτης λίγο πριν την εκπνοή δεδομένου ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα.

Αύριο η δεύτερη διερευνητική εντολή στον Λαφαζάνη
Ακολούθως θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, επίσης, έχει προαναγγείλει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο των τριών ημερών προκειμένου να έχει επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Με αυτά τα δεδομένα (θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες καμία από τις δύο εντολές να τελεσφορήσουν) η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, όταν και θα επιστρέψει την εντολή και ο κ. Λαφαζάνης.
Υπενθυμίζεται ότι τρίτο κόμμα στη βουλή είναι η Χρυσή Αυγή.
Προκειμένου όμως να μην της επιτραπεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέσπευσε την δημιουργία δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος με την ονομασία Λαίκή Ενότητα, ώστε ως τρίτη πλέον δύναμη στο κοινοβούλιο (25 βουλευτές) να λάβει εκείνος την εντολή.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς για να επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης και με δεδομένο ότι από την παροούσα βουλή δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση θα προκηρυχθούν εκλογές, πιθανότατα για τις 20 Σεπτεμβρίου καθώς το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απαιτείται είναι 21 ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εκλογές να μετατεθούν για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τις 27 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψει κάποια εμπλοκή ή άλλη εξέλιξη που να προκαλέσει αυτή τη μικρή καθυστέρηση.
Πάντως, πιθανότερη, ως ημερομηνία εκλογών, μοιάζει η 20η Σεπτέμβρη, που συμπίπτει με την επιθυμία της παρούσας κυβέρνησης όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία είπε πως η ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου, “παρά τα εμπόδια που βάζουν ορισμένοι”, υπανισσόμενη τους κκ. Μεϊμαράκη και Λαφαζάνη οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να καθυστερήσουν να παραδώσουν πίσω την εντολή…

Πιθανό να μην γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει καν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί, ο Α. Τσίπρας, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Π. Καμμένος έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, προτίθεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την άρνηση των τριών, και ακολούθως θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Σε αυτή την περίπτωση πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πρωθυπουργός δηλαδή, αναλαμβάνει ένας από τους τρεις προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να μοιάζει η πιθανότερη υποψήφια (θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση).
Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφηκε παραπάνω ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην κυρία Θάνου θα ανατεθεί το πρωί της 28ης Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το Σάββατο το πρωί.
Τι δήλωσαν στον «Λόγο» οι πολιτικοί του Νομού μας:

Διονύσης Σταμενίτης Πρώην Βουλευτής Ν.Δ.:
«Πάνω απο όλους και απο όλα η Ελλάδα»
Ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε βάζοντας τη χώρα για ακόμη μια φορά σε περιπέτειες.. Τον Δεκέμβριο του 2014 έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να αναλάβει την εξουσία χρησιμοποιώντας μια ρητορική παραπλάνησης και ψεύδους. Σήμερα, 7 μήνες μετά, μας οδηγεί και πάλι σε μια εκλογική διαδικασία για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, οι οποίες είναι ξεκάθαρες και φέρουν την υπογραφή τη δική του και των συγκυβερνώντων του. Για ακόμη μια φορά θέτει το κομματικό και προσωπικό του συμφέρον πάνω απο το καλό της πατρίδας. Είναι πλέον φανερό ότι είναι ανίκανος να κυβερνήσει τη χώρα και είναι πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο ελληνικος λαός καλείται να αποφασίσει αν θα συμπορευτεί με αυτούς που του υποσχέθηκαν τα πάντα και μόλις ανέβηκαν στην εξουσία του πήραν πίσω τα πάντα. Με αυτούς που επί 6 μήνες έπαιζαν μπλόφα τινάζοντας την τύχη της χώρας και των Ελλήνων πολιτών κυριολεκτικά στον αέρα. Με αυτούς που ανέβασαν τον λογαριασμό στα ύψη και πρόσθεσαν 86 δις στο χρέος.
Με αυτούς που καταδίκασαν τους έλληνες φορολογούμενους να πληρώσουν 12 δις επιπλέον φόρους. Με αυτούς που ανέλαβαν μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και την οδήγησαν:
– από τη ανάπτυξη 1% του 2014 στην ύφεση 4% το 2015,
– από τα πρωτογενή πλεονάσματα 1,5 δις του 2014 σε πρωτογενή ελλείμματα το 2015,
– από μειούμενη ανεργία του 25% το 2014 σε αυξανόμενη ανεργία του 30 %, το 2015
– από την προσπάθεια ένταξης στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης το 2014 στο χειρότερο υφεσιακό 3ο μνημόνιο το 2015.
Οι Έλληνες καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην Ελλάδα της ανάπτυξης, των πλεονασμάτων και της εξωστρέφειας που αποδεδειγμένα εκφράζει και εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία και στην Ελλάδα της ύφεσης, των ελλειμμάτων και της απομόνωσης που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Τσίπρας. Ειναι η στιγμή που πρεπει να βάλουμε τέλος στον λαϊκισμό και να οδηγήσουμε, όλοι μαζι, την Ελλάδα στο μέλλον».

Βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης:
«Ο λαός θα επικροτήσει την αγωνιστική στάση του πρωθυπουργού… και θα τα καταφέρουμε».

«Σωστή απόφαση η προκήρυξη εκλογών, ο λαός θα εγκρίνει το σύγχρονο αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τον προκρίνει για την διαχείριση της κρίσης
Η προκήρυξη εκλογών ήταν απολύτως επιβεβλημένη ενέργεια τόσο για την έκφραση της γνώμης του λαού στο νέο αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ( που θα εγκριθεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το επόμενο Σαββατοκύριακο) με δεδομένο ότι άλλαξαν σημαντικά οι συνθήκες από το προεκλογικό πρόγραμμα των εκλογών του Ιανουαρίου όσο και για την αναβάπτιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είχε απολεστεί τις τελευταίες τουλάχιστον 40 ημέρες.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε με αποφασιστικότητα , ιστορική ευθύνη αλλά και υπευθυνότητα με τους δανειστές και με την βοήθεια του λαού που επέδειξε μεγάλη ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και μαχητικότητα ( με το μεγαλειώδες αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) ταλάντευσε την Ευρώπη δημιουργώντας το σπέρμα για άλλες ισορροπίες και απελευθέρωση δυνάμεων από την Γερμανική μονοκρατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιδιώκαμε λόγω του πολύ έντονα αρνητικού συσχετισμού των δυνάμεων.
Η συμφωνία που υπογράφηκε έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Στα θετικά η παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τριετής χρηματοδότηση, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που δίνουν περιθώρια για ανάπτυξη, η απόφαση για την έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο για να ξεκινήσουν οι δημόσιες επενδύσεις , η αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Στα αρνητικά μια σειρά διαρθρωτικά μέτρα, πολλά από τα οποία δεν είναι στο «δικό» μας ιδεολογικό πεδίο, ούτε στις βασικές απόψεις μας για τον τρόπο που πρέπει να κινείται η κοινωνία και η οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα συνεκτικό, εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, αλλά και προωθητικό αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα στις νέες συνθήκες που θα περιέχει συγκεκριμένα αντισταθμίσματα στα αντικοινωνικά μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο, μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο για τις κοινωνικές ομάδες που υπερασπιζόμαστε, για τους αδύνατους, αναπτυξιακά μέτρα ενταγμένα στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, μέτρα αναδιανομής του πλούτου. Μέτρα για αυτούς που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό (επιδεικνύοντας μηδενική ευαισθησία για το εθνικό συμφέρον), για αυτούς που η περιουσία τους δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Το συμφέρον του λαού είναι η διαχείριση της κρίσης να γίνει από κυβέρνηση της αριστεράς. Γιατί είναι η μόνη που μπορεί να δείξει κοινωνική ευαισθησία επειδή δεν πιστεύει στα αντικοινωνικά μέτρα του μνημονίου και θα παλεύει για αντίμετρα, η μόνη που δεν έχει καμιά σχέση με διαπλοκές και διαφθορά και μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία με βάση το συμφέρον των μικρών και των μικρομεσαίων.
Ο λαός θα επικροτήσει την αγωνιστική στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και θα αναθέσει πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ την διαπραγμάτευση για το χρέος και την έξοδο από την κρίση στην κατεύθυνση του σταδιακού απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Μαζί θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας Χρήστου Σμία
«Θέλουμε καθαρή λύση»

«Η δύσκολη αποστολή που είχαμε αναλάβει μέσω της λαϊκής εντολής της 25ης του Γενάρη ολοκληρώθηκε. Δώσαμε σκληρές μάχες κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και φέραμε μία συμφωνία η οποία μπορεί να μην μας ικανοποιεί και να απέχει σημαντικά από τις αρχικές προσδοκίες μας, αλλά είναι μία συμφωνία καλύτερη από τις προηγούμενες που μας διατήρησε στη ζώνη του ευρώ και μας έσωσε από την άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς η συνέχιση του έργου μας δεν είναι πλέον δυνατή όταν, μετά την ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου, έχουμε χάσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών που απαιτεί η παραμονή κυβέρνησης ανοχής. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, με την απόφαση ομάδας βουλευτών μας να μην στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Θέλουμε μία καθαρή λύση και θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έως τώρα έργο μας για να αξιολογήσει τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις μας. Για να μας κρίνει για την επώδυνη αλλά υπό των συγκεκριμένων συνθηκών επιβεβλημένη συμφωνία που φέραμε, να αποφασίσει για το αν είμαστε εμείς αυτοί που θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό των όσων αρνητικών απορρέουν από την συμφωνία που έχει υπογραφεί αλλά και για την ουσιαστική εκμετάλλευση των όποιων θετικών αυτής συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος».

Προκηρύσσονται την Πέμπτη-Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου