Tuesday, 12 December, 2023

Σέρρες: Προσπάθησαν να πάρουν από 48χρονη, 56.000 € για δήθεν τροχαίο της κόρης της

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός 45χρονου

και μίας 39χρονης από τη Βουλγαρία, που προσπάθησαν να εξαπατήσουν την ίδια μέρα συνολικά πέντε γυναίκες, ηλικίας 48 έως 91 ετών, (τέσσερις στην πόλη των Σερρών και μία σε χωριό έξω από τις Σέρρες).

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα μαζί με συνεργούς τους, οργανώθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με σκοπό την τηλεφωνική εξαπάτηση πολιτών, με πρόσχημα τον τραυματισμό συγγενών τους και τη δήθεν ανάγκη χειρουργικής τους επέμβασης.

Συγκεκριμένα, καλούσαν τηλεφωνικά παριστάνοντας του γιατρούς και συγγενικά πρόσωπα πολιτών, τα οποία δήθεν έχουν τραυματιστεί σοβαρά και ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για να υποβληθούν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.

Με την παραπάνω μέθοδο, προχθές (2 Νοεμβρίου 2023) το μεσημέρι ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 56.000 ευρώ από 48χρονη στις Σέρρες επειδή η κόρη της ενεπλάκη δήθεν σε τροχαίο. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άμεσα από τους αστυνομικούς. Κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν και 2 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι την ίδια ημέρα, είχαν προσπαθήσει να εξαπατήσουν ακόμη 4 πολίτες στις Σέρρες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού- φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου