Tuesday, 17 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σαρωτικές αλλαγές σε έξι επαγγέλματα φέρνει η συμφωνία

Σαρωτικές αλλαγές σε έξι επαγγέλματα φέρνει η συμφωνία

Νέα δεδομένα για σειρά επαγγελμάτων φέρνει το νέο Μνημόνιο. Στάση αναμονής κρατούν οι ΜμΕ. Αποφασισμένοι να προσβάλουν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί. Οι πρώτες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους. Τι υποστηρίζει η γαλακτοβιομηχανία.

Αν κάποιος θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώην υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μπορεί η δικαίωση του κ. Χατζηδάκη να άργησε ένα χρόνο και να ήρθε όχι από το κόμμα του και τους βουλευτές της τότε συγκυβέρνησης, αλλά από τη σημερινή συγκυβέρνηση που ως αντιπολίτευση είχε τραβήξει κόκκινη γραμμή στην απελευθέρωση αγορών και στο άνοιγμα επαγγελμάτων, ήρθε όμως.

Εν αντιθέσει όμως με τον κ. Χατζηδάκη, που μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, δεν ισχύει το ίδιο για όσους αφενός, ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αφετέρου, για όσους ψήφισαν στο δημοψήφισμα ΟΧΙ και φυσικά όσες επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ των οποίων αγρότες, κτηνοτρόφοι, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί και έμποροι, ήλπιζαν πως οι μεταρρυθμίσεις (π.χ. η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) θα παρέμεναν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, οι αλλαγές στην αγορά άρτου και το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας και στην ελληνική οικονομία το νέο Μνημόνιο, επηρεάζοντας άμεσα αρκετές επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην αγορά γάλακτος
Δύο εξ αυτών είναι οι κτηνοτρόφοι από τη μία και η βιομηχανία γάλακτος από την άλλη. Η δέσμευση της κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως υποστηρίζουν παράγοντες των κτηνοτρόφων θα πλήξει την πρωτογενή παραγωγή. Κατά τους ίδιους, θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές γάλακτος, η τιμή παραγωγού θα μειωθεί περαιτέρω, με επακόλουθο κάποιοι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ήδη από πέρυσι μέχρι και σήμερα αρκετοί κτηνοτρόφοι, όπως ανέφερε στέλεχος μεγάλου συνεταιρισμού που συλλέγει αγελαδινό γάλα, έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα. Φαινόμενο το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και εξαιτίας της απόφασης γνωστής γαλακτοβιομηχανίας να πληρώνει πλέον τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της με τρίμηνες επιταγές.

Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, για το οποίο όπως ο ίδιος λέει στο Euro2day.gr οι κτηνοτρόφοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται στην εντατική, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις γκρίζες ζώνες, δηλαδή στην ανυπαρξία ελέγχων καθώς δεν υπάρχει το σύστημα εκείνο που θα ελέγχει την αγορά για ελληνοποιήσεις, για τους βαθμούς παστερίωσης του προϊόντος αλλά και το πότε έγινε η συλλογή,

Πρόβλημα χαρακτηρίζει την απροθυμία των κυβερνήσεων να χαράξουν μία ξεκάθαρη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει από πλευράς παραγωγών μια συντονισμένη προσπάθεια, σε μεγάλη κλίμακα, δημιουργίας εύρωστων σχημάτων.

Εν αντιθέσει με τους παραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία της γαλακτοβιομηχανίας τασσόταν υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, ή για να είμαστε πιο ακριβείς της δυνατότητας που δίνεται πλέον σε αυτές να καθορίζουν πόσο θα διαρκεί το προϊόν που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τους.

Πάντως το αν και κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα βοηθήσει στην αύξηση του ανταγωνισμού, στη μείωση των τιμών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας μένει να το δούμε. Η περσινή διεύρυνση (σ.σ. η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε από τις 5 στις 7 ημέρες) έφερε μεν μείωση τιμών στο ράφι, αλλά ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές παραγωγού, η οποία σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ άγγιξε το 19,2%.

Οι ανατροπές στον φαρμακευτικό κλάδο
Ανατροπές έρχονται και στον φαρμακευτικό κλάδο, με αρκετούς φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για ένα θερμό φθινόπωρο. Μπορεί, προς στιγμήν τουλάχιστον, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το επάγγελμά τους όμως ανοίγει.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν τη σύσταση του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη για τον ανταγωνισμό όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην Έκθεση συνεπειών, καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και δη αλυσίδων φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί φέρονται αποφασισμένοι να προσβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει η ιδιοκτησία των φαρμακείων να ανήκει μόνο σε φαρμακοποιούς.

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές
Έως τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα θεσπίσουν ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς).

Επίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών. Συγκεκριμένα, παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.

Τουριστικά καταλύματα και λεωφορεία
Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να θεσπίσουν νομοθεσία με σκοπό να τεθεί πλήρως σε ισχύ η απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης από την 1η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της τουριστικής αγοράς, καταργείται το όριο των 30 ημερών που προβλεπόταν στις καταργούμενες νομοθετικές διατάξεις για τον χαρακτηρισμό της μίσθωσης ως τουριστικής. Επίσης στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται το μεταφορικό έργο που θα κάνουν τα τουριστικά λεωφορεία.

Αλλαγές και στην αγορά άρτου
Με την προτεινόμενη τροποποίηση, εγκαταστάσεις πρατηρίων πώλησης άρτου που προβαίνουν σε έψηση άρτου από έτοιμα προϊόντα ζύμης και διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις περάτωσης της έψησης του άρτου θα μπορούν να κάνουν χρήση της ονομασίας “αρτοποιείου”.

Οι αρτοποιοί θα μπορούν να διευκρινίζουν και να τονίζουν (με σχετικές σημάνσεις, πινακίδες κ.λπ.) αν η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην επιχείρησή τους, ή αν εκεί λαμβάνει χώρα μόνο η τελική έψηση. Επιπρόσθετα, σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις έψησης θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου “αρτοποιείου” ή συναφών όρων. Επίσης αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησης άρτου.

Κυριακάτικη λειτουργία και προσφορές
Μπορεί στα μέτρα άμεσης εφαρμογής να μην περιλαμβάνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στη “Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που υπάρχει στο Νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως πηγές από την κυβέρνηση σημείωναν στο Euro2day.gr πως η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνει τελικά τι θα γίνει, τονίζοντας πως στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των μικρομεσαίων εμπόρων, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.

Επίσης διατηρείται ο καθορισμός των ισχυουσών εκπτωτικών περιόδων (δύο τακτικές εκπτωτικές περίοδοι Χειμώνα και Καλοκαίρι και δύο ενδιάμεσες 10ήμερες εκπτωτικές περίοδοι τον Μάιο και τον Νοέμβριο), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να προβεί σε πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές πέραν αυτών των περιόδων.

Πηγή: www.euro2day.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου