Thursday, 28 March, 2024

Στην Αθήνα διεθνώς αναγνωρισμένος χειρουργός για τους τραυματίες από την πυρκαγιά

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ένας διεθνώς αναγνωρισμένος πλαστικός χειρουργός από την Αυστραλία για να βοηθήσει στη θεραπεία τραυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές

που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής εγκαύματα στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Ο Dr John Greenwood είναι διευθυντής της Adult Burns Unit στο Royal Adelaide Hospital και το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο «SA Australian of the Year» για τις πρωτοποριακές μεθόδους του στην θεραπεία εγκαυμάτων. Στην Ελλάδα έρχεται με δική του πρωτοβουλία για να βοηθήσει τους Έλληνες γιατρούς, κάτι που στο παρελθόν είχε κάνει ξανά όταν πήγε να προσφέρει την βοήθειά του μετά τους βομβαρδισμούς στο Μπαλί το 2002, όπου 202 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 209 τραυματίστηκαν. Ο Dr John Greenwood, που αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει το έργο του την Κυριακή, χρησιμοποιώντας το NovoSorb, ένα τεχνητό δέρμα που έφτιαξε η εταιρία Polynovo και λειτουργεί ως δερματικός ιστός επιτρέποντας σε νέα δερματικά κύτταρα, φλέβες και ιστούς να αναπτυχθούν, αφήνοντας ένα απαλό, εύκαμπτο δέρμα με ελάχιστες ουλές.
Το συγκεκριμένο προϊόν, αν και δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Therapeutic Goods Administration, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και ήδη πωλείται στις ΗΠΑ. Γενικά απαντάται όχι μόνο στη θεραπεία εγκαυμάτων αλλά και σε επεμβάσεις μελανώματος ή για άλλες μεγαλύτερες πληγές, που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη απώλεια δέρματος. Ανάμεσα στα νοσοκομεία που το έχουν δοκιμάσει και το χρησιμοποιούν είναι το The Alfred στη Μελβούρνη και το Royal North Shore Hospital στο Σίδνεϊ. Το NovoSorb είναι ένα αφρώδες υλικό που «συρράπτεται» πάνω στην πληγείσα περιοχή, επιτρέποντας στην συνέχεια το στρώμα του δέρματος που περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία, την ελαστίνη και το λίπος να αναπτυχθεί μέσω αυτού.
Στο παρελθόν οι χειρουργοί καλούνταν να χρησιμοποιήσουν τένοντες αγελάδων, δέρμα χοίρου ή δέρμα από πτώματα ανθρώπων, τα οποία ήταν επιρρεπή σε μολύνσεις. «Τα νοσοκομεία στα οποία πηγαίνει ο Dr Greenwood έχουν πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις κι εξαιρετικούς πλαστικούς χειρουργούς. Αυτό που δεν έχουν είναι εμπειρία με το προϊόν μας, οπότε αυτό που τους προσφέρει ο John είναι έμπρακτη στήριξη στη χρήση του», εξηγεί ο Paul Brennan, γενικός διευθυντής της PolyNovo.
Ο Πέτρος Παναγιώτου, Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής & Μονάδας Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ επιβεβαίωσε, μιλώντας στο LIFO.gr, την είδηση του ερχομού του Dr John Greenwood στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως έρχεται μόνος του κι όχι κατόπιν κάποιου σχετικού αιτήματος, επειδή θέλει να βοηθήσει. Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή στο ΚΑΤ νοσηλεύονται 7 άτομα, τα οποία έχουν υποστεί πολύ βαριά εγκαύματα από τις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής, τα οποία είναι όλων των ηλικιών.
tilestwra

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου